Страница 9 от 16 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследноПоследно
Резултати от 121 до 135 от общо 228
Like Tree22Одобрявам

Ръководство за калибрация на телевизор за начинаещи

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Re:Ръководство за калибрация на телевизор за начинаещи

botev4o, просто се бъзикам, че ползваш LCD. Ясна ми е ролята на подсветката.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Jun 2011

lazarus18, просто навремето не успях да си намеря 37" FullHD плазмен телевизор, чийто панел да не трепти уморяващо за очите и да не получава прогаряне от менютата, докато работя по 12+ часа дневно на чертожна програма

4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2005

Цитат Първоначално публикувано от botev4o
    Няма универсално калибриране! Желателно е да си направиш поне 2-3 вида различни настройки на картината, подобрявайки наличните режими "Кино", "Спорт", "Игра" и прочее. Дори една и съща, наглед идеална, настройка изглежда коренно различно, в зависимост дали гледаш на дневна светлина или на лампа с привидно същата сила на осветяване. Още по-голяма става разликата при приглушено или никакво фоново осветление в помещението. Да не говорим, че голяма част от каналите на телевизиите вървят с някакви пресилени или бледи цветове..............
    Идеята на калибрирането е да се зададат да дисплея настройки, позволяващи възможно най-близка до стандартите картина и възприятие у зрителя. Само дотолкова калибрирането е универсално. Хората, за които това е професия изпълняват на клиентите си две калибриращи настройки за два режима на гледане (например: дневна светлина и вечерно осветление) които отговарят на потребностите на клиента и времето от деня, по което най-често се използва ТВ.
    Режимите "спорт", "игра", "натурална" и прочие не бих използвал по простата причина че не предоставят пълния набор от настройки на картината, както е това при режим "кино" (с уговорката, че това е положението при менюто на Самсунг).
    Добре е да се знае, че калибриране на ТВ сигнал, не би могло да доведе до каквито и да било резултати (стандартни), освен самовнушение (че "сега" се вижда "по-добре") по простата причина, че самите телевизии и кабелни оператори си нямат и идея дори какво точно излъчват и пре-предават към клиента. По тази причина калибриране на отделните входове (HDMI, component, scart....) е това, което се предлага, и настройките се различават, а това се обуславя от устройството което подава сигнал.

5. Member Аватара на spark33
    Тук е от
    Feb 2012
    Живее в
    Варна

Здравейте ! Мисля, че темата е страхотна. Аз отскоро съм собственик на UE32D6500 и съм доволен от Тв-то, но предполагам, както повечето хора и аз съм страшно взискателен към картината. До сега съм пробвал какви ли не варианти и все не ме удоволетворяват Ако някой има подобен телевизор и е намерил перфектните настройки ще съм адски благодарен да ги качи тук. Става въпрос за гледане на филми, то е ясно, че булсаткома ми няма оправия и на всичкото отгоре не е и HD.

6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Организиран курс по THX видеокалибрация ниво 1 и 2
    http://www.avforums.com/forums/view_thx_training.htm

7. Тук е от
    Nov 2009

Така и не мога да взема решение. Дали да продам омразното дръвце от малката спалня- LG 32LG2000, купено в момент на умопомрачение, да дам 150кинта за Spyder 3TV и да се правя на настройчик или да търся във Варна някой който калибрира, а може би трябва да купя нов телевизор? Гледам Булсатком, филми от лаптоп, НТВ с Дриймбокс и един WD TV LIVE от време на време.
    Бях го нагласил, но след една устроена дискотека от енергото, прояви характер и всички настройки избягаха панически от телевизора. Сега на картината може да завиди и художник абстракционист. Сякаш малко дете в час по рисуване е мазало с шпатула оцветено чисто масло по екрана, без идея за крайният резултат. Изгоря ми и един от пауърлайн адапторите за 60 кинта, но да си хабиш нервите с монополист е загубена работа. Все пак трябва да направя нещо, защото ми се налага заради здравето да прекарвам доста време у дома и реших първо да ви се оплача.

8.  

9. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Продай този LG 32LG2000...и застраховай всички ел. уреди у дома. За калибрирането трябва доста да прочетеш и да се упражняваш върху твой телевизор, преди да задобрееш и да започнеш с телевизорите на съседите. Още повече че новите модели имат 10 /някои дори 20/ точково калибриране на баланса на бялото и ще ти се вземе здравето докато ги докараш до стандарта...

10. get
    get е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003

макар че писах вече, но от къде намирате информация за кой телевизор как трябва да се настрои за да показва най-истински цветове ? Оптимални настройки или как се казва. Като цяло гледам, че се изключват всички/почти всички системи за подобряване на картината та.. някой може ли да каже как да го настроя :-)
    Все пак мисля малко хора ще купуват апаратура за калибриране.

Благодаря !

11. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

12. Member
    Тук е от
    Jun 2011

get, считам, че не е толкова важно картината на даден телевизор да е възможно най-близо до "идеалните цветове на еди-кой си стандарт", а на теб самият да ти допада, понеже доста хора остават недоволни картината, след като я настроят според данните в някоя интернет страница. Най-хубаво ще е, ако напишеш откъде си и може да се разберете с някой колега от форума да ти направи 2-3 хубави настройки за дневно и вечерно гледане, за телевизия и за гледане на сигнал от външно устройство.

13. Member
    Тук е от
    Jun 2011

Стъкмих два лесни теста за калибразия на картината, тъй като "професионалните" картинки (особено цветните) по интернет страниците са меко казано безполезни* и не дават ясна представа доколко вярна или погрешна е настройката на картината. И така:

Тест 1 е универсален, съставен от четири основни реда, и ни помага да си настроим картината първоначално по начин, който би ни позволил да виждаме всичките нюанси на сивото, преминаващи плавно от черно към бяло. Най-отдолу са поместени съответно 4-те най-тъмни и най-светли тонове на черното и бялото (през 10 стъпки по RGB), чрез които лесно си проличава, дали различието (contrast) между двата цвята е правилно настроено. Идеалният вариант е да успеем да различим едно от друго всичките 8 квадратчета, особено най-левите 3, тъй като повечето екрани имат проблеми именно с неправилното изобразяване на най-тъмните сцени.
    Най-отгоре има цветна преливка от синьо към червено, понеже тези два цвята "реагират най-яростно" един с друг измежду всички останали, т.е. при неправилно настроена картина бихте видели големи участъци от еднородно синьо и еднородно червено, рязко разграничени от междинната преливка в близост до белите чертички. Ако преливката е плавна и започва още в самите краища отляво и отдясно, картината е настроена близо до идеалните настройки.

(1920х1080) http://img43.imageshack.us/img43/2651/bobiik.png

Тест 2 служи за по-фина настройка и разглежда едновременно трите най-критични характеристики на картината - различието (contrast), яркостта (brightness) и цветността (color или saturation), които са отговорни за около 90% от качеството на картината. За целта съм използвал една особеност на червеното (усеща се и при розовото и зеленото, но при червеното се изявява най-силно), а именно - най-дългата вълна на лъча от спектъра на светлината, която човешкото око разграничава по-ясно и поради това е много лесно да видим рязка граница между наглед сходни полутонове на червеното. Нещо, което например при синьото е почти невъзможно да забележим с невъоръжено око. Самата картинка съдържа достатъчно ясни обяснения за какво точно да следим в този тест, така че би трябвало дори и обикновен потребител да се справи сравнително успешно с калибрацията на екрана си.

(1920х1080) http://img341.imageshack.us/img341/1369/47766860.png

*с изключение на черно-белите тестове с квадратни матрици, показващи прехода от черно към бяло в няколко десетки стъпки на сивото.

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Ако въпросните картинки, които си направил са в RGB от 0 до 255, то биха били полезни само за калибрация при ползване на компютър и то за работа, не за видео, където се ползва YUV и черно и бяло между 16 и 235.
    Също така, това не е добре да се прави от картинки, а от видео файлове защото понякога някои плеъри ползват различни начини за показване на снимки и видео.
    Мисля, че в тази тема има поместени линкове, но ето пак към дискове със подобни тестови клипове.
    http://www.avsforum.com/t/948496/avs...p4-calibration
    Има и pdf файл с описание къде какво да се гледа и настройва.

16. Member
    Тук е от
    Jun 2011

Картинките ги ползвах съвсем успешно при калибрацията на два телевизора (моя и на един приятел), като се справиха значително по-добре от картинките в посочените страници в темата. И доколкото видях, няма значение как се подават към телевизора - тествани са с XBOX360, PS3 и DVD видео Philips. След това пробвах как се представят самите конзоли в действие (по време на игра + два Blu-ray филма на PS3-ката) при тези настройки и се виждаше отличен детайл в тъмните сцени и особено в червените, зелените и розовите нюанси (за което спомогна Тест 2), където е най-вече слабостта на неправилно калибрирания екран, неспособен да покаже плавна разливка от светло към тъмно с някой от трите изброени цвята. Просто е невероятно как само с няколко единици по-погрешна стойност на някой показател може да виждаме значително влошена картина. И този разлика така и не можах да гоя видя с помощта на предоставените в интернет тестове, понеже те разглеждат съвсем други неща, "забравяйки", че една от най-важните стойности е правилното цветопредаване дори на най-критичните в това отношение цветове. Именно тук на помощ идва Тест 2, където зоната "б" от изображението съвсем издайнически показва, дали има проблем в калибрацията или не.
    Колкото до RGB стойностите - писал съм ги чисто информативно и ако телевизорът се настрои да показва възможно най-плавно тъмните и светлите нюанси, няма как да не спечелиш от това, независимо какъв стандарт за цветопредаване се изобразява. Ако някое Blu-ray видео показва различен сигнал за видео и изображения, значи проблемът е при него, а не в телевизора. И все пак, ако речем, че някой има подобен некачествен модел Blu-ray видео, което изопачава цветовете според режима на гледане и не ти предоставя истинска картина, проблемът може да се заобиколи, чрез неколкосекундно видео, показващо единствено тази картинка (Тест 2), така че човек да може да си настрои видео режима с нея, гледайки картинката във вид на видео. Само че не зная с каква програмка да превърна изображение във видео... Windows movie maker записва с доста шум червеното и с видимо намален брой нюанси, а именно целта на картинката е да виждаме пределно ясно всеки нюанс от този цвят.

17. Member Аватара на peterstamov
    Тук е от
    Dec 2006

Пробвах картинките на плазмата и като че ли е по-добре. Но ще ми трябва време да свикна май. Малко ми е светла картината, защото аз обичам по-тъмна, че ми товари очите. Това си е лично не ангажирам никого! На приятел Toshiba 40RL933 преди няколко дни пробвах картинки през USB, но не разрешава достъпа до менюто с настройки през този носител! Защо така!? Това май в подфорума на Toshiba тр. да питам!?

18. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от peterstamov
    Пробвах картинките на плазмата и като че ли е по-добре. Но ще ми трябва време да свикна май. Това си е лично не ангажирам никого! На приятел Toshiba 40RL933 преди няколко дни пробвах картинки през USB, но не разрешава достъпа до менюто с настройки през този носител! Защо така!? Това май в подфорума на Toshiba тр. да питам!?
    При много модели при гледане от вградения плеър не ти дава да ползваш подробни настройки на картината - само заводските зададени.

botev4o, идеята на калибрирането е да се направят настройките спрямо конкретния източник, с който се пуска сигнала. Затова по-сериозните телевизори помнят различни настройки за всеки HDMI вход. Макар на теория да трябва всеки плеър да подава сигнала "чисто" и без промени в записа това рядко е така и често има отклонения, които понякога даже не могат да се компенсират от калибрацията.
    Иначе си прав, че е добре човек да направи елементарна настройка на яркост/контраст/подсветка. Малко хора могат да хванат малките отклонения в цветовете и гамата, които дават заводските режими Кино/THX, но неправилните стойности на основните настройки могат сериозно да осакатят картината. За съжаление много малко потребители обръщат внимание дори и на тях. Слагат си примерно режим Normal защото има звучи най-нормално. Да не говорим за много екстремисти, които ползват Динамичен режим защото е много ярък и "ги кефи" повече.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 9 от 16 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Апаратна калибрация на телевизори
    От hristoslav2 във форум Ремонт, сервиз и калибрация на телевизори
    Отговори: 44
    Последно: 28-09-24, 09:38
  2. Samsung UE40ES6100 най-добра калибрация.
    От veselinov87 във форум Samsung телевизори
    Отговори: 1
    Последно: 20-04-13, 21:11
  3. Отговори: 43
    Последно: 14-01-13, 15:57
  4. RAID - за начинаещи.
    От Garu във форум Общ - хардуер
    Отговори: 5
    Последно: 03-05-06, 19:20
  5. XviD за начинаещи
    От IBANEZ_ във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 17
    Последно: 20-06-03, 16:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе