botev4o, просто се бъзикам, че ползваш LCD. Ясна ми е ролята на подсветката.
botev4o, просто се бъзикам, че ползваш LCD. Ясна ми е ролята на подсветката.
lazarus18, просто навремето не успях да си намеря 37" FullHD плазмен телевизор, чийто панел да не трепти уморяващо за очите и да не получава прогаряне от менютата, докато работя по 12+ часа дневно на чертожна програма![]()
Идеята на калибрирането е да се зададат да дисплея настройки, позволяващи възможно най-близка до стандартите картина и възприятие у зрителя. Само дотолкова калибрирането е универсално. Хората, за които това е професия изпълняват на клиентите си две калибриращи настройки за два режима на гледане (например: дневна светлина и вечерно осветление) които отговарят на потребностите на клиента и времето от деня, по което най-често се използва ТВ.Първоначално публикувано от botev4o
Режимите "спорт", "игра", "натурална" и прочие не бих използвал по простата причина че не предоставят пълния набор от настройки на картината, както е това при режим "кино" (с уговорката, че това е положението при менюто на Самсунг).
Добре е да се знае, че калибриране на ТВ сигнал, не би могло да доведе до каквито и да било резултати (стандартни), освен самовнушение (че "сега" се вижда "по-добре") по простата причина, че самите телевизии и кабелни оператори си нямат и идея дори какво точно излъчват и пре-предават към клиента. По тази причина калибриране на отделните входове (HDMI, component, scart....) е това, което се предлага, и настройките се различават, а това се обуславя от устройството което подава сигнал.![]()
Здравейте ! Мисля, че темата е страхотна. Аз отскоро съм собственик на UE32D6500 и съм доволен от Тв-то, но предполагам, както повечето хора и аз съм страшно взискателен към картината. До сега съм пробвал какви ли не варианти и все не ме удоволетворяватАко някой има подобен телевизор и е намерил перфектните настройки ще съм адски благодарен да ги качи тук. Става въпрос за гледане на филми, то е ясно, че булсаткома ми няма оправия и на всичкото отгоре не е и HD.
Организиран курс по THX видеокалибрация ниво 1 и 2
http://www.avforums.com/forums/view_thx_training.htm
Така и не мога да взема решение. Дали да продам омразното дръвце от малката спалня- LG 32LG2000, купено в момент на умопомрачение, да дам 150кинта за Spyder 3TV и да се правя на настройчик или да търся във Варна някой който калибрира, а може би трябва да купя нов телевизор? Гледам Булсатком, филми от лаптоп, НТВ с Дриймбокс и един WD TV LIVE от време на време.
Бях го нагласил, но след една устроена дискотека от енергото, прояви характер и всички настройки избягаха панически от телевизора. Сега на картината може да завиди и художник абстракционист. Сякаш малко дете в час по рисуване е мазало с шпатула оцветено чисто масло по екрана, без идея за крайният резултат. Изгоря ми и един от пауърлайн адапторите за 60 кинта, но да си хабиш нервите с монополист е загубена работа. Все пак трябва да направя нещо, защото ми се налага заради здравето да прекарвам доста време у дома и реших първо да ви се оплача.
Продай този LG 32LG2000...и застраховай всички ел. уреди у дома. За калибрирането трябва доста да прочетеш и да се упражняваш върху твой телевизор, преди да задобрееш и да започнеш с телевизорите на съседите. Още повече че новите модели имат 10 /някои дори 20/ точково калибриране на баланса на бялотои ще ти се вземе здравето докато ги докараш до стандарта...
макар че писах вече, но от къде намирате информация за кой телевизор как трябва да се настрои за да показва най-истински цветове ? Оптимални настройки или как се казва. Като цяло гледам, че се изключват всички/почти всички системи за подобряване на картината та.. някой може ли да каже как да го настроя :-)
Все пак мисля малко хора ще купуват апаратура за калибриране.
Благодаря !
Някой работил ли е с тези и как се справят ?
http://www.colormunki.com/welcome/design?url=
http://xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?id=1115
http://www.avsforum.com/t/1406352/gc...libration-disk
get, считам, че не е толкова важно картината на даден телевизор да е възможно най-близо до "идеалните цветове на еди-кой си стандарт", а на теб самият да ти допада, понеже доста хора остават недоволни картината, след като я настроят според данните в някоя интернет страница. Най-хубаво ще е, ако напишеш откъде си и може да се разберете с някой колега от форума да ти направи 2-3 хубави настройки за дневно и вечерно гледане, за телевизия и за гледане на сигнал от външно устройство.
Стъкмих два лесни теста за калибразия на картината, тъй като "професионалните" картинки (особено цветните) по интернет страниците са меко казано безполезни* и не дават ясна представа доколко вярна или погрешна е настройката на картината. И така:
Тест 1 е универсален, съставен от четири основни реда, и ни помага да си настроим картината първоначално по начин, който би ни позволил да виждаме всичките нюанси на сивото, преминаващи плавно от черно към бяло. Най-отдолу са поместени съответно 4-те най-тъмни и най-светли тонове на черното и бялото (през 10 стъпки по RGB), чрез които лесно си проличава, дали различието (contrast) между двата цвята е правилно настроено. Идеалният вариант е да успеем да различим едно от друго всичките 8 квадратчета, особено най-левите 3, тъй като повечето екрани имат проблеми именно с неправилното изобразяване на най-тъмните сцени.
Най-отгоре има цветна преливка от синьо към червено, понеже тези два цвята "реагират най-яростно" един с друг измежду всички останали, т.е. при неправилно настроена картина бихте видели големи участъци от еднородно синьо и еднородно червено, рязко разграничени от междинната преливка в близост до белите чертички. Ако преливката е плавна и започва още в самите краища отляво и отдясно, картината е настроена близо до идеалните настройки.
(1920х1080) http://img43.imageshack.us/img43/2651/bobiik.png
Тест 2 служи за по-фина настройка и разглежда едновременно трите най-критични характеристики на картината - различието (contrast), яркостта (brightness) и цветността (color или saturation), които са отговорни за около 90% от качеството на картината. За целта съм използвал една особеност на червеното (усеща се и при розовото и зеленото, но при червеното се изявява най-силно), а именно - най-дългата вълна на лъча от спектъра на светлината, която човешкото око разграничава по-ясно и поради това е много лесно да видим рязка граница между наглед сходни полутонове на червеното. Нещо, което например при синьото е почти невъзможно да забележим с невъоръжено око. Самата картинка съдържа достатъчно ясни обяснения за какво точно да следим в този тест, така че би трябвало дори и обикновен потребител да се справи сравнително успешно с калибрацията на екрана си.
(1920х1080) http://img341.imageshack.us/img341/1369/47766860.png
*с изключение на черно-белите тестове с квадратни матрици, показващи прехода от черно към бяло в няколко десетки стъпки на сивото.
Ако въпросните картинки, които си направил са в RGB от 0 до 255, то биха били полезни само за калибрация при ползване на компютър и то за работа, не за видео, където се ползва YUV и черно и бяло между 16 и 235.
Също така, това не е добре да се прави от картинки, а от видео файлове защото понякога някои плеъри ползват различни начини за показване на снимки и видео.
Мисля, че в тази тема има поместени линкове, но ето пак към дискове със подобни тестови клипове.
http://www.avsforum.com/t/948496/avs...p4-calibration
Има и pdf файл с описание къде какво да се гледа и настройва.
Картинките ги ползвах съвсем успешно при калибрацията на два телевизора (моя и на един приятел), като се справиха значително по-добре от картинките в посочените страници в темата. И доколкото видях, няма значение как се подават към телевизора - тествани са с XBOX360, PS3 и DVD видео Philips. След това пробвах как се представят самите конзоли в действие (по време на игра + два Blu-ray филма на PS3-ката) при тези настройки и се виждаше отличен детайл в тъмните сцени и особено в червените, зелените и розовите нюанси (за което спомогна Тест 2), където е най-вече слабостта на неправилно калибрирания екран, неспособен да покаже плавна разливка от светло към тъмно с някой от трите изброени цвята. Просто е невероятно как само с няколко единици по-погрешна стойност на някой показател може да виждаме значително влошена картина. И този разлика така и не можах да гоя видя с помощта на предоставените в интернет тестове, понеже те разглеждат съвсем други неща, "забравяйки", че една от най-важните стойности е правилното цветопредаване дори на най-критичните в това отношение цветове. Именно тук на помощ идва Тест 2, където зоната "б" от изображението съвсем издайнически показва, дали има проблем в калибрацията или не.
Колкото до RGB стойностите - писал съм ги чисто информативно и ако телевизорът се настрои да показва възможно най-плавно тъмните и светлите нюанси, няма как да не спечелиш от това, независимо какъв стандарт за цветопредаване се изобразява. Ако някое Blu-ray видео показва различен сигнал за видео и изображения, значи проблемът е при него, а не в телевизора. И все пак, ако речем, че някой има подобен некачествен модел Blu-ray видео, което изопачава цветовете според режима на гледане и не ти предоставя истинска картина, проблемът може да се заобиколи, чрез неколкосекундно видео, показващо единствено тази картинка (Тест 2), така че човек да може да си настрои видео режима с нея, гледайки картинката във вид на видео.Само че не зная с каква програмка да превърна изображение във видео... Windows movie maker записва с доста шум червеното и с видимо намален брой нюанси, а именно целта на картинката е да виждаме пределно ясно всеки нюанс от този цвят.
Пробвах картинките на плазмата и като че ли е по-добре. Но ще ми трябва време да свикна май. Малко ми е светла картината, защото аз обичам по-тъмна, че ми товари очите. Това си е лично не ангажирам никого! На приятел Toshiba 40RL933 преди няколко дни пробвах картинки през USB, но не разрешава достъпа до менюто с настройки през този носител! Защо така!? Това май в подфорума на Toshiba тр. да питам!?
При много модели при гледане от вградения плеър не ти дава да ползваш подробни настройки на картината - само заводските зададени.Първоначално публикувано от peterstamov
botev4o, идеята на калибрирането е да се направят настройките спрямо конкретния източник, с който се пуска сигнала. Затова по-сериозните телевизори помнят различни настройки за всеки HDMI вход. Макар на теория да трябва всеки плеър да подава сигнала "чисто" и без промени в записа това рядко е така и често има отклонения, които понякога даже не могат да се компенсират от калибрацията.
Иначе си прав, че е добре човек да направи елементарна настройка на яркост/контраст/подсветка. Малко хора могат да хванат малките отклонения в цветовете и гамата, които дават заводските режими Кино/THX, но неправилните стойности на основните настройки могат сериозно да осакатят картината. За съжаление много малко потребители обръщат внимание дори и на тях. Слагат си примерно режим Normal защото има звучи най-нормално. Да не говорим за много екстремисти, които ползват Динамичен режим защото е много ярък и "ги кефи" повече.