Преди месец върнах олед чисто нов с нарушена опаковка. Беше на добра цена 1189,99лв със скъсани дръжки на кашона, но вътре тв беше с найлоните фабрично и всички аксесоари запечатани. Като го връщах добре залепих кашона и явно това вдигна цената на 1199,99лв . Написали са че има " фини драскотини по рамката на телевизора". Аз съм внимавал всичко е опаковано внимателно. Чудя се те ли са го надраскали при огледа или така си пишат по принцип, един вид шаблони за върнати телевизори. Реално е ползван около 3 дена или 20-30 часа. Дори забравих да тествам със заливки за умрели пиксели.
Телевизора е Horizon 55hz9930U/B , брандиран от румънците vestel. Съществува и като Vestel 55o9900 или JVC VO9100. Взех го заради характеристиките lg oled панел 120хз и hdmi 2.1 на ниска цена за гледане на филми и играене на игри без да ме е яд, ако има прогаряне. Освен това и 3г гаранция. Би трябвало да е еквивалент на lg B1.
Върнах го заради дразнещи за мен неща, а не щото ми е бил тъмен или да съм забелязал изгорял пиксел.
1. Не можах да подкарам 120хз с компютър. Вярно сегашната ми видеокарта е с hdmi 2.0b, но дори на по ниски резолюции не ставаше. На кашона пък са написали 3x HDMI 2.0, ама не може да им се вярва много щото отзад до баркода вместо олед пише LCD TV. В румънския емаг съпорта на horizon казват, че е 2,1 120hz но в коментарите имаше и други с конзоли дето не са успели да пуснат 120hz. Веднага писах на сайта на Horizon съпорта, но не ми отговориха в рамките на 3 дена, а и до ден днешен. Сега като се сетя дали спирането на ALLM в началото още да пречи за постигане на 120hz?
2. Картината на DVB-T тунера е супер изострена, ама толкова че лицата на хората се виждат пикселизирани и дори има нещо като дебели контури около движещите се обекти. Забелязва се дори на това ревю, колко изострена е картината. Да може да се намали ама пак е доста по-зле от други телевизори. С флашка и компютър беше наред. Може да се оправи със софтуерен ъпдейт най-вероятно ама последния беше от 2021ва.
3. Свързан с ресивър лагваше звука. Не съм се занимавал да проверявам за фикс, защото след горните два недостатъка така или иначе мислех да го връщам.
4. В браузъра и някое друго приложение не може да се намаля силата на светене на оледа. Менюто ставаше неактивно в тъмно сиво и след преключване примерно от кино на спорт се появяваше но тогава след намаляне нищо не се променяше. И това сигурно с ъпдейт може да се оправи.
Пиша това за да се знае, че не всеки път се връщат телевизори заради изгорели пиксели или други хардуерни проблеми.