Само К ако е на фасадата и го грее слънце лятото ще е ужасТ вътре. Там по-добре да е и с 4с
Само К ако е на фасадата и го грее слънце лятото ще е ужасТ вътре. Там по-добре да е и с 4с
4сезона отвън и евентуално К отвътре.
Това е ако фасада се огрява и се цели по-малко затопляне на помещението през лятото, тъй като самото стъкло има огледален ефект и отразява слънцето.
Има няколко въпроса относно дограма - съществуваща - става въпрос за шумоизолация
Като правих ремонт на къщата преди 10на години идеята беше да се ползва за събота/неделя и т.н. , ама то стана така ,че от голямо село се настанихме в малко . Съответно дограмата е обикновена - рехау 60 , двоен стъклопакет . С топлоизолацията проблем нямам ( самата къща е топла , така че и да губи през прозорците не е фатално) , но напоследък започна да става шумно около мен , тъй като селото се разраства и селянията стана в повечко от пришълците от голямото село.
За начало почвам от дограмата - тъй като нова означава доста последваща работа от моя страна , какъв ще бъде ефекта ако ползвам съществуващата но сложа двоен стъклопакет - само че от 24 да го увелича на 32мм ( с тесни съклодържачи) , а външното стъкло да е триплекс ( 5.5.1например) , вътрешното 6мм - естествено с нов обков и уплътнения.
Ако смятате ,че няма да е удачен горния вариант каква дограма би била подходяща като замяна - като размер на самия троен стъклопакет най-вече - външното пак ще държа да е триплекс . Иначе видях ,че фирмата , която ползвам работи с кьомерлинг и рехау.
Другото за което да попитам - каква е разликата между монтажната пяна и лента за уплътняване от подобен тип https://access-novello.com/product/1...i-shirini.html . Има ли ефект за шумоизолацията или е маркетингов трик ?
Няма да има особена разлика.По добре виж дали дограмата ти няма нужда от регулировка, за да затваря плътно.
Подкрепям VLADO 66 за идеята първо да регулираш настоящия обков за да ти затваря плътно и да видиш какъв ще е резултата.
Aко решиш да смениш стъклата, за триплекс избери 4.4.2 Stratophone, той е с акустично фолио.
Ако решиш да скочиш в дълбокото и да смениш дограмата (марката и профила силно зависят от бюджета с който разполагаш ) избери троен стъклопакет като отвън пак сложи гореспоменатия треплекс.
Дограмата си затваря плътно - там проблеми няма - ако имаше щях да го усетя по топлоизолацията първо
проблема е ,че при 4+16+4 си се чува всичко доста отчетливо , затова и си мислех смяна на стъклопакета да спре някой друг децибел. Според фирмата за дограма най-удачно би било да сложа 6+4 - предполагам като цена/спиране на шум е най-изгодно - има няма няколкостотин лв за целия етаж.
Отделно от това мисля да разкъртя малко картона и да видя пяната отдолу какво се случва с нея , защото може и да не е проблема в стъклопакета , ама не пречи да се подсили.
Съответно за уплътнителната лента да кажете дали е по-добре от пяната - ако случайно е почнала да се рони , да я махна нацяло и да заменя с лентата, тъй като не съм присъствал при външната изолация и не знам дали е подмазано с лепило или само е залепен фибрана за дограмата.
Относно бюджета ,ако сменя с нова - колкото толкова - важното е да е читава. Реално ще остане само спалнята ( балконска врата + 1 неотваряемо + 1 отваряемо ) - едва ли ще е чак толкова много дори и при скъп вариант. Ако приемем ,че 4.4.2 е външното , какви биха били вътрешните заедно с междините ? щото доколкото чета и самите междини е по-добре ако са различни , освен стъклата. Но пък не можах да намеря нещо като препоръка.
За мен 4.4.2 /12/ 4 /12/ 6 е една оптимална и добра комбинация.
За двоен пакет 4.4.2 /14/ 6 - у нас съм с такъв пакет, но не мога да дам мнение колко по-добре шумоизолира от такъв без триплекс.
За ориентир - сутрин се чува боклукчийската кола като вдига кофите, чува се и ако някой се изреже с мотора по улицата, нормалния трафик не се чува.
Краен апартамент съм и от улицата ме делят двора на кооперацията и тротоара.
За пяната и лентата не мога да ти дам конкретен съвет, зависи от много неща, но ако си обърнал от вътре с гипскартон и ще го ракъртваш, виж дали е прониквала влага някъде по периферията, ако няма то пяната не би трябвало да е компрометирана, тогава по-добре сложи акустична вата по периферията на дограмата и пак си затвори с картона.
Нещо подобно на снимката по-долу.
Този пост е редактиран от vanz; 24-10-24 в 16:16.
Нарочно изчаках, за да разбера каква е външната термоизолацията на сградата. Ама не дочаках.
Шумът може да влиза от вибрация на термоизолацията, от покрива и от дограмите на прозорци и врати.
Недей да къртиш нищо. Пяната, ако не я е пекло или не я пече директно слънцето, няма какво да и стане.
Дали шумът е от дограмата, лесно можеш да провериш. Най-лесно е , ако имаш външни щори - пускаш и слушаш.
Ако нямаш, уплътняваш отвътре прозорците за тест. Примерно с плътни завеси, одеяло, дюшек, дунапрен, топ матрак и т.н. от сорта.
Ако шумът намалее, действай както си намислил - смяна на стъклопакет или дограма.
В случай, че няма ефект или той е минимален, търси друго слабо място, откъдето е възможно да влиза външният шум.
Ако не греша, мисля, че имаше акустично самозалепващо фолио за стъкла.
Успех!
със сигурност нещо по дограмата поне в спалнята има проблем , тъй като там шума е в повече от останалата част от етажа , а реално гледа навътре към двора - тоест би трябвало да е най-тихата стая . Ако е достатъчно тихо от третия етаж мога да си слушам разговора на комшиите на 20м от мен . Останалата част от етажа е към пътя (точно на пътя ) та си чувам целия трафик доста добре.
изолацията(външната) от преди 10г+ ясно ,че е стиропорче - грешка ,ама никой не го е мислил тогава , а сега не ми се занимава
а иначе относно питанията - намислил съм напролет малко реконструкция на спалнята , та къртене ще има , просто се чудя дали да не сложа нова дограма с 50мм ++ стъклопакет или мога да се вместя в двойния , та поне навън да не пипам. По разни калкулатори няма разлика между 4.4.2 + 6 и троен стъклопакет - как е в действителност - не се знае
Имам 2 остъклени тераси в жилище на оживен булевард във Варна, едната с троен пакет (усвоена), а другата с двоен.
Обикновенни стъкла. Разликата в шума определено е осезаема.
Наскоро смених дограма на едно жилище, което се намира на оживено място.
Рехау Синего 80мм с троен пакет 44мм стъклата са енерджи, бяло, Ка, но 4мм по съвет на майстора.
Каза, че няма нужда от триплекс или различи дебелини. Ами затваря се като хладилник, с три уплътнителя на касата (има и междинен) и вътре си е много тихо. Стаите още са съвсем празни и всичко кънти, като се мебелира предполагам ще стане още по-тихо.
Исках да сложа Кьомерлинг 88мм обаче трябваше да чакам минимум още 3 месеца, та ме отказаха…
Има значение какъв е шума. Ако е нещо монтонно и постоянно може да има ефект от ново стъкло. Ако е нещо моментно и пиково пак ще си го чуваш.
Аз съм сменил рехау 60 с тройни на 32мм относно топлоизолацията определено има ефект. НО профила става по големият термомост и конденза става по него. Малко на късмет оставих единият пакет несменен , сега всичката влага е там лепната.
Там сложих ал щори външни. И да кажа май съм по доволен. И от към шум и ако искам да ми пече сега остана само този прозорец който пуска истинска светлина а лятото лато реша е пълен мрак. Та помисли за щори вместо пакети евентуално.
външни щори няма как - прозорците са наклонени - малко на трапец се получава дограмата, а пък и не спират шума кой знае колко
освен да пробвам с предложението от фирмата за 6+4 за 100на лв и ако не ми хареса догодина да засиля нова дограма .
По интересното е ,че в апартамента съм с незнайна алуминиева обикновена дограма на 30г и е пълна тишина
На село има и други фактори, усилващи всички звуци.
Отражение от близките сгради, плътни или огради с вертикални елементи, залесяването и др.
Ако пък говорим за последен, подпокривен етаж е просто чудо!
Аз чувам даже преминаващите самолети. Нищо, че са на голяма височина. Ако нямаш звукоизолация под покрива или бетонна плоча всичко се чува.
Огромно значение оказва даже релефът и разположението на сградата.
В града е доста по-различно и някои от звуците се елиминират взаимно, други затихват от многократните отражения в препятствия.
Но там има друг недостатък - когато намалиш външния шум, започват да си се набиват в ушите неща, за които даже не си подозирал. Примерно как комшията си влачи краката по килима.
оплеснал съм се нещо пак за топлоизолации - тройния определено има ефект и за звука , но кучетата пак си ги чувам.
на рехау 60мм съм с 32мм сложил от обикновенни 24мм, може да се сложи със смяна на държачи.
пробвай с хубав пакет на една спалня да видиш дали има ефект - горе казаха някаква акустичен филм за в триплекса 2мм. па може и 4.4.2 + 3.3.2 - пара да имаш и кой да вдига пакетите.
на летище съм бил изненадан как самолета излита пред мен и не се чува нищо , беше стъклена фасада - та може и да се получат нещата.
кзто не стават щори отвън - тежки завеси отвътре. пробвай първо с евтините неща.
звука се обира с маса - каменната вата обира по-добре от стереопра.
И у нас искахме да слагаме 88, но от фирмата ни отрязаха под предтекст, че нямало никакъв смисъл. Само сме щели да си дадем парите, а този профил бил за забутани къщи по планините, та взехме 76 със същия стъклопакет. После си дадох сметка, че са ни изкъпали за да спестят мъките по хамалогията на колегите си (старшия монтажник беше уникално мрънкало)