Ок ,благодаря.успокоих се.
Здравейте отново. Преди малко дойдоха да вземат размери за дограмата. Понеже бях чел разни работи, помолих момчето, като дойдат да монтират, да я направят с котви и с хидроизолационна лента. За котвите го убедих, макар да твърдеше, че с болтове през профила е по-здраво, обаче за хидроизолационната лента нещо не беше ентусиазиран. Едното съображение е, че се оскъпява, а другото, че по-трудно се обръща после върху лентата. Според него, ако се обърне кадърно, и без хидроизолационна лента ще е добре. Дайте ми съвет, да настоявам ли за тая лента? Може ли примерно само отвън или отвътре да се сложи? Благодаря ви предварително!
Направи я така и няма да съжаляваш! Обръщането го направи с АПА лайсна. Външната лента е дишаща ,а вътрешната не. Лепи се за мазилката с неутрален силикон или PU . Снимките са от моята къща
Този пост е редактиран от Miro1972; 12-06-16 в 00:03.
Благодаря за отговора! Скъпо ли е поставянето на лентата? И най-вече - трудно ли е самото поставяне и има ли вероятност да не го направят както трябва? Щото нещо нали ви казвам, хич не им се занимава на майсторите - може би нямат опит с тая лента, не знам. А още нещо да питам - ако все пак не го направят с лента, с какво да се уплътни отвън ъгъла между прозореца и стената, там където ще излезе пяната. Идеята ми е следната - изрязва се пяната и върху нея подмазваме по ъгълчето с широка ивица от силикон примерно и вече отгоре обръщаме с парчета фибран. Въпросът е какво да е това нещо? Акрилен уплътнител ли, силикон ли?
Церезит имат такава лента. Има леплив слой,който залепва за дограмата. Първо се слагат котвите, после се монтира дограмата с анкери през котвите . Залепва се външната лента към стената . Запенва се дограмата и веднага се затваря вътрешната лента. Така връзката става въздухо и водоплътна. Ако нямаш външна изолация си монтирай дограмата на външния ръб на мазилката ,както е на снимката. После лепиш топлоизолация без обръщане 10 см . Така се прекъсва термомоста.
Фирмата ,която ми я прави работи само така, но работят само над 1000кв.м.
Този пост е редактиран от Miro1972; 14-06-16 в 07:25.
Здравейте, днеска ни монтираха дограмата, за която съм питал по-горе. Искам да ви питам, според вас дали става дума за правилен монтаж. Притесненията ми са основно свързани с котвите, с които я монтираха. Монтажът действително беше труден, защото стената е тънка и се наложи да разпробиват допълнително самите котви. Това обаче едно на ръка. Другият проблем беше с монтажа на котвите към самата дограма. Аз мислех, че те просто се фиксират към ония ръбчета по външната част на профила. Обаче майсторите ги захванаха с видии и в крайна сметка профилът пак е продупчен, въпреки моето настояване и желанието ми да се пробива профилът колкото се може по-малко. Твърдяха, че не се нарушавал така профила, защото не бил пробит през цялото си сечение. По едно време предложиха да я монтират само на пяна. Може би така щеше да е по-добре? Вие какво мислите? Прилагам снимки.
Това е фиксирането на котвата към профила. Тази котва отделно беше за друг размер профил, но след като се разхвърлях отидоха и си намериха правилни котви.
IMG_20160702_100459.jpg Photo by Dimicha | Photobucket
IMG_20160702_100447.jpg Photo by Dimicha | Photobucket
Това пък е монтажът на подпрозоречния перваз:
IMG_20160702_100426.jpg Photo by Dimicha | Photobucket
IMG_20160702_100533.jpg Photo by Dimicha | Photobucket
Хванат с видии пак през профила ;( Видиите са толкова натегнати, че на втората снимка се вижда как са сгънали дъската
Крайният резултат:
IMG_20160702_121718.jpg Photo by Dimicha | Photobucket
IMG_20160702_121921.jpg Photo by Dimicha | Photobucket
Аз ли сбърках, че ги накарах да я правят с тия котви или трябваше с анкери както си е стандартно?
Какво препоръчвате като профил - 5 камерен на Трокал или Рехау?
Трокал
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
Здравейте, може ли коментар за разликите, плюсове и минуси на два обкова - Сигения и Roto. Дограмата ще е една и съща, но две фирми работят с различен обков. Предполагам, че ако попитам директно коя от двете изпълнява по-добре поръчките няма да получа отговор... Благодаря за мненията ви
А има ли комбинация PVC дограма/обков, където да можеш да затвориш прозорец с два пръста - единият придържа затвореното положение, а другият върти дръжката. Виждал съм такава алуминиева, но PVC-то все тегаво ми затваря. /На мене лично не ми е проблем, но за някои от домашните затварянето идва малко сложно./
- - - - - - - - - -
Ако е от елипсовидните ги поизправяш вертикално на крилото,ако е от кръглите- сменяваш уплътненията с по тънки
Рехау брилянт дето бяха си беше добра 5 камерна дограма!
Има водобран на крилото!! Трокала нямаха - май още нямат водобран!
А по отношение на цената, в момента 70/76 на Профилинк е почти 1:1 с Рехау профила както визуално, така и като параметри.
Почти не се забелязва кой знае каква разлика погледнати едно до друго!. Имам и от двата и съм доволен. Комбинирал съм ги с Мако обко,в с микро отваряне и забележки нямам нито от рехау дето е 5-6 г вече, нито от Профилинк - но него го монтирахме това лято та ще видим ...