Ще се учудите, че нямате висока влажност вкъщи. Особено тези с климатик. Кондензът по стъклата не е резултат от висока влажност, а от температурна разлика на две повърхности.
Вземете един влагомер и ще се убедите сами.
Ще се учудите, че нямате висока влажност вкъщи. Особено тези с климатик. Кондензът по стъклата не е резултат от висока влажност, а от температурна разлика на две повърхности.
Вземете един влагомер и ще се убедите сами.
В такъв случай защо след монтаж на такива клапи нямам конденз?Стъклата не са станали по-топли.В едната стая,която е необитаема също няма конденз.Там където се готви и се спи имаше.Сега обаче няма.Не рекламирам,а давам вариант.Изсушителя цяла зима буча в банята,но конденза по стъклата намаля с 20-30 %.Освен това инверторните климатици не изсушават толкова въздуха,колкото конвенционалните.
Към Vanquished.Лесен ли е монтажа на тези клапи,може ли човек сам да си ги монтира?
С бормашина си правих дупки една до друга.При мен беше малко по-сложно ,защото имам и комарници ,които трябваше да пробивам.Освен това вратите ми са и с вертикално отваряне и отгоре има разни железа,които ме затрудняваха.Иначе около час и половина-два ми отне на врата( с почистването след това)
Купих си такива клапани (с датчик за влага) от Пловдив. Добре че нямам комарници като Vanquished, иначе наистина щеше да стане много сложно. Реших да не пробвам само с 1 брой, както четох по разни форуми че правят хората, защото 1 бр се препоръчва за стая 20 кв. м, а освен това нашите стаи не са преходни. Направо взех за всичките стаи, вкл. за кухнята. А за студа не се безпокоя - купих си модела с допълнително ръчно затваряне, така че ако стане много студено да има опция за затваряне. Предпочитам да ми падне температурата с 1-2 градуса, отколкото да мухлясваме както досега, защото това не е полезно за здравето. Освен това имам външна изолация и така си качих температурата, сега и да я сваля малко - това няма да е проблем. Дано и мухъла в банята изчезне, както пише на сайта. Ще опитам да ги сложа сам.
Ето къде ги има:Първоначално публикувано от vetre
http://www.tpetrov.com/search.php?s=%EF%E5%EB%F2%E8%E5
Проветряването наистина е много важно за справяне с нивото на влажността.
ТермоМакс++ може да помогне за справяне с мухъла. Нанася се като боя - като боядисаш и вече стената стои топла - така не се образува мухъл. Много хитро: http://www.utilitiesbulgaria.com/thermoshield.htm
май скоро не съм писал за влагата, защото се спасих откакто си сложих клапани Аереко. Много не се колебаех, но сега горещо ги препоръчвам. На мои познати не им се искаше да си правят дупки в дограмата, но се навиха, като видяха ефекта при мен. И най-важното е, че не се усеща течение, температурата също не спада - от това много се притеснявах. В съседите като се влезе вечно мирише на манджа, макар че проветряват хората, не ги виня, и пак въздуха е спарен. Та с две думи - всичко си е до вентилация.
Интересно ще е да споделиш повишил ли ти се е разхода за отопление след поставянето на тези клапани.
Няма как да не се губи енергия все пак се сменя въздуха а и с него изиза и топлото.Тъй като е постоянно и с много нисък дибит не се усеща течение и спад в температурата.Има и по умни решения но и доста по скъпи и не знам дали си заслужават.Става въпрос за мини рекоператори които се слагат в горната част на дограмата и през тях става обмена на въздух с минимални загуби на енергия.В списание "КЪЩАТА" 10/2009 има много подробно описано за това.
колега chachoto би ли споделил какво е имало в това списание?
http://www.ka6tata.com/thenewissue.php?magazineid=50 ето линк към броя.