Та последно, какво да ползвам за вътрешната изолация на таваните - XPS или EPS?!
Та последно, какво да ползвам за вътрешната изолация на таваните - XPS или EPS?!
ако имаш достатъчно място залепи първо 3-4-5 см фибран а върху него декоративните плоскости от стиропор. ако нямаш място слагай направо 6-7мм дек.плоскости. фибрана е добре да има и някой друг дюбел.
Аз точно така съм направил. Но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО фибрана, само декоративните плочи, НИЩО няма да изолират. 4-5 см нищо няма да си личи /да се сниши тавана, дори и 2.20 да е височината, а ефекта е огромен. Аз имах в едната стая винервайс - стъргахме го, и после майсторите пропуснали да сложат дюбели /по други причини/ и след 6 месеца провисна - и хайде наново - мизерия, както е обзавеждането вече в стаята!!!
Та сега таваните ми са с декоративни плочи, но май повече щях да се радвам на шпакловка. Още се колебая, дали сгрешихме с тея декоративни плочи - въпрос на вкус е, така или иначе! Обаче пък спестихме шпакловането и боядисване след това, а пък евентуално след години, плочите може да се боядисат. Само трябва и плочите да се наредят ДОБРЕ, без фуги, че и те са едни криви, криви, да не повярва човек като ги гледа.
В допълнение: Тавана ми беше долу горе равен като ниво но назъбен. Ползвах фибран - понеже е по-твърд и така или иначе към тавана няма нужда да диша. Навсякъде всяка фуга е опенена с монтажна пяна. За лепене на декоративните стиропорени плочи - ползвах едно лепило MONTAGEFIX-W - местно производство на ДенБравен - Русе. Первазите са лепени с друго просто акрилно лепило, но после след поправката на провисването лепихме плочите втория път с него и лека полека се отлепят по малко по малко вече половин година, та ходих пак да търся от Монтажфикса, да знам че ще стане най-накрая. Съветвам където има фуги между плочите - да не се запълват /макар и да се виждат//пък и после никой няма гледа тавана право нагоре/, че ще изсивеят бързо и после скоро ще трябва да поядисвате нацяло!
И друго важно - преди тези операции може да помислите за осветление с диодни ленти!!! Кабели тва, оноваСамо идея давам, че сега искам, ама да развалям направеното, нещо не ми се нрави!
Този пост е редактиран от V_Simeonov; 16-02-13 в 17:16.
Последно фибран - така ли? Не го ли препоръчваха за външно?!
фибрана не пропуска и не поема влага.уж.
дават го да се прави с него външната страна на мазите и под плочи.
тук те съветват да сложиш фибран на тавана защото няма да пропусне влагата от въздуха в помещението да достигне до студената плоча на тавана.
иначе и отвънка се ползва стерео-пор за изолации, по принцип. за да може да "диша" стената уж де.
А със какво ще ме посъветвате да налепя фибрана? Понеже нямам място, може ли да се налепи с някакво лепило, за да не заема място? Дюбели да слагам ли? Таваните ми са шпакловани и с латекс. А върху фибрана, стиропорени релефни плоскости ли е по-добре да налепя или да шпакловам и пак латекс - просто не ми се занимава с шпакловки и бои, че е голяма мизерия, но да попитам - то вярно, че е въпрос на вкус, ама все пак - как е за предпочитане?
Този пост е редактиран от gogo68; 17-02-13 в 23:14.
Моя фибран е лепен със строително лепило /за изолационни плоскости/. Може и с лепило във флакон, като монтажна пяна /но за лепене на изол.плоскости/, но там трябва плочите да стоят притиснати към стената/тавана докато залепне добре, понеже има свличане! и твърде за таван не е приложимо! Задължително сложете дюбели - може и по на рядко, но да има! След това, ако е станал долу-горе гладък тавана с изолационните плоскости - слагай направо декоративните с Монтажфикс!!! От простите акрилни лепила - вчера видях, че и един перваз ми е зяпнал да се разлепя!
Напоследък много хора започнаха да ме убеждават, че с този фибран ще направя само влага и мухъл - така ли е?! Знам, че с вата е най добре, ама като няма място, какво да правя?
Гого,с твоите въпроси направо реферат за вътрешна изолация е написан.Да ти кажа и аз какво съм направил-на 1 етаж съм в панелен апартамент-отдолу изба и яко влага.Правих вътрешна по най-мързеливия начин-на тавана със изолационни плоскости от стиропор 50 см х 50 см х 8 мм,които са директно залепени на панела със лепило за стиропор,а фугите между тях запълних със силикон.Не мога да ти кажа марка на лепилото,нито на плоскостите,ама бяха някакви евтини за кв.м.Единствено при монтажа им,не пестих от лепило-щедро както по плоскостта,така и по тавана и лепих.След лепенето-никакви др.дейности не съм правил-нито шпакловки,нито боядисване-нищо.Вече 2 год. нищо не е мръднало,а комфорта се подобри-стаята се затопля по-бързо отпреди.
"Отмъстителю", не се нерви толкова!Нали за това са тези форуми - да си помагаме! А и 2г. са малък период от време. Чакам съвети!
Айде ве майстори - давайте съвети...или сте много заети?!![]()
Съвет: Ако досега не си разбрал какво трябва да направиш, значи никога няма да разбереш.
Няма нищо...я пак кажи, какво трябва да направя?! Че, ако ти кажа, колко различни съвети ми казаха от различните форуми, ще те заболи главата!
Ти ми препоръча XPS или депрон - нали така! Да ама не - други ми казаха - да не си луд?! Това ще ти докара само ядове - конденз и мухъл - само гипсокартон и вата! Да ама като няма височина, а и не искам с гипсокартон, че е голяма мизерия! Та за това все още питам и търся мнения!![]()
Този пост е редактиран от gogo68; 25-02-13 в 01:32.
В другия форум ти казах,а и EDI какво да направиш.Финишното покритие и при двете системи е латекс,така че на влагата и е все едно какво има отдолу.Тя се кондензира в точката на оросяване,а именно върху студени повърхности.