Слагай си стиропорените плоскости които в твоя случай са най-подходящи и не му мисли повече
....а и инвестицията не е голяма 3-4лв/м2 + 2-3 кофички лепило по 10-15лв. а работата можеш сам да си я свършиш - лесно и елементарно е.
Слагай си стиропорените плоскости които в твоя случай са най-подходящи и не му мисли повече
....а и инвестицията не е голяма 3-4лв/м2 + 2-3 кофички лепило по 10-15лв. а работата можеш сам да си я свършиш - лесно и елементарно е.
Ето едно малко старо изследване но да речем че от тогава цените са слезли леко надолу. Теорията е същата.
Материала има съответно своите недостатъци - през него не мога да преминават водни пари. Не може да се дюбелира. Термомостовете получаващи се м/у панелите са доста студени защото панелите са тънки и самия мост е много тънък. Живота им също не е слънце. Разхерметизират се при нараняване. После го хвърляш. Все неща които при "конвенционалните стиропор/вата/ХПС се избягват.
Малко встрани от темата. На принципа на вакуумния панел има и стъклопакети които дават доста по-добри термоизолационни показатели от нормалните.
Пример Pilkington Spacia - пакет от бяло и К стъкло веъздуха между които е изтеглен. Общата дебелина е 6.5мм което позволява този пакет да се препакетира в нормален стъклопакет и тогава общия пакет дава много по-добри резултати.
Разбира се тук отново имаме цена и къс живот за обмисляне.
То се е видяло, че ще си лепя релефни стиропорени плоскости. Споделете къде продават най-качествени такива, марки, цени и съответно лепила за тях, като след време да може да се боядисват.
Има всякакви видове релефи.Материала е EPS и после търпи всякакви обработки.Цените не са високи 4-7 лева на квадрат, паната са 50Х50 см.Търси си 8 или 10 мм.Има и 6 мм, но не са за предпочитане.В Ямбол се продават някакви немски, лятото слагах на тавана в кухненския бокс, понеже си преправях тавана /патката от горе ми наводни кухнята и бокса/, не знам марката обаче.Лепилото е българско, в кутии по 0.5 кг, гъсто е и с него се лепят лесно.Нанася се с назъбена шпакличка, зъб 2-3 мм ти стига.Нанася се по борда на панела и на кръст в средата, ще видиш къде точно, панела си има изпъкнала част.Може и със силикон, но не е за предпочитане пред лепилото.Добре е тавана ти да не е на вълни, а нивелиран и равно измазан или шпаклован.
Можеш да вземеш и депрон 6мм или 9мм. Става за подове или тавани.
Аз моите като ги лепих лепило слагах на няколко точки в ъглите и на още 3-4 точки с чаена лъжичкане съм го разстилал. Таваните ми не бяха от най-равните, аз всъщност и затова ги сложих, а то се оказа, че имат и изолиращ ефект
![]()
Да, те са по-скоро декорация, но в комбинация с XPS могат и изолационен ефект да постигнат.Аз къртих тавана до мазилка, защото шпакловката се подкожуши от водата, дето тече.Понеже бързах и не ми се шпакловаше, залепих за един ден 2 см XPS с пяна за подравняване /моя е на вълни от мазилката/ и отгоре налепих паната.С плътен лепилен шев по борда и на кръста се нивелират много по-лесно.Оставих ги така, дори фугите не минах с акрил, но ги лепих много плътно и почти не си личат/не, че някой гледа тавана на бокса/.
Може ли малко разяснения по темата, че съм много бос.Кое е за предпочитане за вътрешна изолация на таваните от XPS, EPS или депрон. Какви са основните разликите между тях? Има ли от тях декоративни /релефни/ плоскости или са за основа и след това върху тях се лепят декоративните?
Също така чета, че много добър топлоизолационен материал е графитен EPS - така ли е? Той става ли за таваните и по-скъп ли е? Дайте акъл как е най-добре да се направи!
Този пост е редактиран от gogo68; 14-02-13 в 19:03.
Биро, ако правиш ремонта, сложи вата каширана с ал. фолио към вътрешността на стаята.
Биро си е направил ремонта! Давайте акъл за мен!
- - - Обновено - - -
Може ли малко разяснения по темата, че съм много бос.Кое е за предпочитане за вътрешна изолация на таваните от XPS, EPS или депрон. Какви са основните разликите между тях? Има ли от тях декоративни /релефни/ плоскости или са за основа и след това върху тях се лепят декоративните?
Също така чета, че много добър топлоизолационен материал е графитен EPS - така ли е? Той става ли за таваните и по-скъп ли е? Дайте акъл как е най-добре да се направи!
- - - Обновено - - -
Има ли ли майстори, които разбират тука??? Или поне хора, които са минали по тоя път
и са се научили, макар и по трудния начин!
- - - Обновено - - -
Ето за графитения EPS:http://marisanbg.com/bg/efektivni-toploizolatsii-ot-grafiten-eps/page/207#.UR1TBGe0f5w
Този пост е редактиран от gogo68; 15-02-13 в 00:21.
Гого, слушай и не се нерви,
остави този EPS, той е за отвън. За вътре XPS или депрон. Ако имаш място. залепи 2-3см плоскости XPS щпакловай ги фина мрежа и боядисвай. Ако нямаш място, слагай депрон и пак така. Какво има толкова да му мислиш.
По-добре, че си пропуснал акрилния силикон. Фугите на первазите на таваните в къщи ги запълвах с акрил. В момента е страшна грозотия, понеже с времето силикона изсивя.
Това са снимки от работата ми по един от таваните в къщи. С него видях най голям зор. Таванът е гредоред, който е доста прилично изтумбен в средата на стаята. Край лампата стиропора е лепен на "0", а по периферията и ъглите има подложки дебели м/у 2-6см, за да се изравни тавана преди полагането на декоративните плоскости. Както се вижда на първата смимка, някои от листите EPS съм ги рендосвал с ренде за стиропор. Ако бях използвал XPS, нямаше да успея да изравня нивото, понеже са по-твърди и не подлежат на усукване и рендосване. Изолиращите платна ги лепих с пяна за EPS, като запълних и фугите, а декоративните с MOMENT-superfix. Онова евтиното лепило в кофичките, което се използва за залепване на подобни плоскости не ми допадна особено - съхне бавно, с което ме бави, а и корекциите на залепване се правят по-трудно. Ефектът след запечатването на таваните е поразителен. Жалко, че не мога да използвам изолационни плоскости по-дебели от 4-5см, понеже с тези неравности си трябват и дебели подложки за изравняване и таванът слиза почти на нивото на дограмата.
STA41724.jpg
STA41728.jpg
Този пост е редактиран от avast3; 15-02-13 в 03:19.
Ей го моя бокс.Имам снимки на целия процес, от констатирането на наводнението, до пълната реновация, но тези двете стигат за обща представа.XPS-а е лепен с пяна СТ84, и аз обирах луфтове по 2-3 см, паната ги лепих с българското лепило в кофичките, при мен корекциите станаха много лесно.Ето я цялата тема по ремонта - НаправиСам.bg • Виж темата - Ремонт на наводнено помещение , може да послужи на някого за идея.