Първоначално публикувано от
botev4o Как разбра, че аз не ги разбирам нещата, а ти ги разбираш? Нормално е човек да си мисли, че точно той е прав, а другите грешат, но не бива да се подхожда така. Отговарям ти долу с факти, а всеки има различно мнение и не обремянявам никого с казаното от мен. Това е изцяло мое впечатление и затова пиша за него така уверено, защото е проверено щателно от мен. Аз вярвам на очите си, а не на рекламните хвалебствия на производителите.
Наблюденията ми са над 30 модела на LG + десетина на Samsung + 5-6 на Panasonic и още толкова на Sony. Гледах и няколко Philips-а, но кати видях, че показват някакви измислени цветове (въпреки наглед яката картина), се насочих към другите марки. Всичките съм ги изпробвал доста обширно със специално създадени за целта изображения, свалени от интернет, както и с такива, създадени от мен и които зная как трябва да изглеждат (дори при малки отклонения в картината веднага лъсват грешки в цветопредаването). 1/3 от тези модели съм ги изпробвал в домашни условия, у приятели и познати.
- всичките телевизори с живачни лампи жужат осезаемо, до един! Без значение от марката. Чува се и от метър-два. Причината е в самата технология на лампите!
Захранването също издава жужене, но то е в пъти по-слабо от това на лампите (виж по-долу). При най-силна или най-слаба степен на подсветката, жуженето се засилва още повече.
- телевизорите със светодиоди не издават това дразнещо жужене. Ако трябва да сме точни, че има някакво жужене, има, но то е едва доловимо, десетки пъти по-слабо и се усеща със сетни усилия едва при долепяне на главата до корпуса. На практика не се чува от педя разстояние! И идва единствено от захранването.
- трептенето го има при всички телевизори с живачни лампи! Независимо от марката! От личните си наблюдения заклюавам, че обработката на картината няма отношение към това, след като при светодиодните модели пък няма такова трептене! Като си купувах второто LG преди месец, следях за такова трептене и при моделите от 2011 с живачна подсветка на различни марки - все си трептяха.
- теоритичният живот на живачните лампи е 50.000-60.000 часа, но на практика част от тях загиват още след 15.000 часа! Ако ще и останалите лампи да издържат повече, на никого няма да му е приятно, ако вижда 10% тъмна водоравна част от екрана си, нали?
Освен това, този най-дълъг живот на живачните лампи е възможен само при средни нива на подсветката, докато при горните или долните нива на подсветката техният живот приключва 2-3 пъти по-бързо! Още по-лошо е, ако някой си включи от настройките възможността за променлива подсветка, в зависимост от тъмните и светлите части от картината. Живачните лампи не обичат подобни промени.
- при подсветката с рамкови светодиоди, ако един от тях умре, панелът няма да има плътно черен участък (какъвто се получава при изгаряне на живачна лампа), а осветеността ще намалее наполовина. Причината е, защото за всеки един участък от площта на панела се грижат два светодиода - един водоравен и един страничен, чиято светлина се насочва и отразява на едно общо място. Светодиодите в много по-малък процент (в сравнение с живачните лампи) умират преди крайния си цикъл на живот, а на практика и не се влияят от честотата, с която осветеността им ще се променя на 0%, 100% или междинна стойност.
- геометрията на отражателя зад панела няма как да се промени (повреди), след като светодиодите не са част от него, а се слагат най-накрая, като отделен елемент по краищата! Отражателят не се пипа при смяна на подсветката (поне при LG). Ако в някой роден сервиз решат да те изцоцат следгаранционно и за изцяло нов панел, това е съвсем друга тема...
- не зная какви "евтини модели" със светодиоди си изпробвал (за светодиодните Sony-та и аз съм чел доста лоши отзиви), но цветопредаването при живачните лампи е винаги погрешно, независимо с какво покритие се опитват да потушават цветната им светлина, която се предава към панела.
- откъде го измисли това, че светодиодите работят с всичка сила!? (цитат: "поради простата причина че за да се разпределя светлината по целия екран от рефлектора диодите работят на мах. постоянно") Аз съм ги настроил на 60% и картината си е отлична, а осветеността е равномерна. При 100% черното става сиво, а светлите тонове се губят. Същото важи и за живачните лампи, така че не зная за какво си говорим тук
- черното при LG 37LE4500 е по-дълбоко от това на LG 37LD450 и от всички други телевизори с живачни лампи, които съм изпробвал лично. Преди седмица един приятел си беше донесъл за сравнение неговият Panasonic TX-L37G10, който той хвалеше за много доброто черно и не вярваше LG да са напреднали дотолкова, че да го бият. LG 37LE4500 се оказа по-добър в това отношение. И аз преди година нямах доверие на LG, обаче след множество сравнения с другите марки, при съпоставими цени са еднолични победители...
И в заключение ще повторя, че е много важно какво човек избира при покупката, за да няма после нежелани разочарования. Може да си попаднал на LG 37LE4500 с кофти сглобка. От този модел имаше 4 бройки в ТП, а аз закупих третата, понеже първата беше мостра, а втората беше с неравномерна подсветка. Миналата година и първото ми LG беше третата бройка, която избрах в магазина, пак поради същите причини.
И не правя реклама на никоя марка или магазин, нито пък имам интерес от това!
Дори напротив - през февруари си имах 2 дни разправии с ТП и КЗП, заради рекламация на ДУ на първото ми LG. Всичко мина наред, но е абсурд да се мисли, че бих правил реклама на светодиодната технология над тази с живачните лампи. По-горе съм изброил плюсовете и минусите, които С МОИТЕ ОЧИ съм забелязвал при практически проби, а не при четене от интернет. Никого не задължавам с впечатленията ми. Не бива да се робува на марки и технологии - отиваш, сравняваш, купуваш, което ти допадне най-много за цената, която можеш да си позволиш. Който иска, да пробва лично и да следи за въпросните плюсове и минуси, а после да си прави сам изводи кои му допада повече и дали може да живее с някои от недостатъците в тези технологии.