Първоначално публикувано от
aldokalcone
Моля те напиши какво е станало с телевизора. Дали са ти върналите парите или са заменили телевизора.
Никой не е застрахован. Миналата година ми минаха през ръцете 4 телевизора (42LM660 и 3х47LM660). Само един от тях изпраска 1 умрял пиксел на около 10-тия час работа (при първо включване го нямаше). Естествено го върнах и го замениха, макар че се оправдаха, че не сменяли за 1 пиксел, но не са познали че така лесно може да си загубят клиентите. Примерно EMAG връщат парите до 15 дни без причина, дори и да не ви е харесал телевизора.
Нека да продължа с 4-те телевизора. 42"-ката още работи, вече ще направи почти 1г., няма нито един проблемен пиксел и никакви оплаквания що се отнася до рентабилност за тази 1г. Единственото, което дразни е DSE-то, което варира от бройка до бройка и го има при всички производители.
От трите 47"-ци само единия имаше изгорял пиксел, който се появи през първите часове от работата му. Моето заключение е същото, че ако един телевизор изкара 200часа+ без изгорели пиксели, след това шанса е по-малък за поява на дефектни пиксели. Не си застрахован при никой, и при SONY се оплакват от stuck и dead пиксели, и при Самсунг съм чувал, просто в този случай гледате търговците да имат добра политика за връщане или управителя да е ваш човек. Другия вариант е онлайн търговците, които са длъжни да дадат минимум 7 дни право на връщане на парите без причина. След като клиентелата се насочи към онлайн пазаруването на телевизори заради 7-те дни, тогава ще се усетят и нашите маркети. Electron.bg и EMAG за пример давам, съответно с 7 и 15 дни право на връщане на парите без причина.
Аз също обмислям да си закупя 47LA740 и изрично преди да го купя ще им кажа, че ако изпраска някой пиксел, ще искам да го сменят, инак въобще няма да купувам от тях.
Но не е правилно да се правят изводи от 1 бройка, появата на дефектни пиксели е възможна при всички производители. Същото важи и при мониторите, но като цяло е рядкост и трябва да изтеглите късата клечка, примерно у-нас имам х3 лаптопа, х5 телефона и х4 монитора, от тях нито един няма дефектни или заседнали пиксели. При приятелите също не съм виждал, така че наистина според мен шанса да попаднете на такава бройка не е голям, но го има. Въпрос на късмет както се казва.
Бъдете нахални и настоятелни, дори и пиксел да се появи след 1г., ако сте достатъчно настоятелни ще ви сменят панела на телевизора.
Следя ги постоянно, примерно LA690 скочи от 1500 на 1850лв. До няколко дни наличностите бяха доста оскъдни, сега гледам са заредили по доста магазини, т.е. наистина е възможно да готвят "нови" стари промоции и да го върнат на старата цена на която беше до преди 2-3 седмици, а именно 1500лв. Същата глупост я правеха и с LA740, цената му варираше така 2000 -> 2250 -> 1800 -> 2000 -> 1800. Същоот е положенито и с LA860, просто това са им промоциите, а то реално това са им реалните цени, като през определен период от време ги вдигат ако някой се излъже на по-високата цена.
И заради това, че доста от хората ги ползват като монитори и да се играят игри на тях, при плазмата има рискове при подобно ползване, макар че имам познати с плазми и не са се оплакали. И все пак предпочитам LCD, макар и с недостатъците, но виждате че перфектна технология няма, и едните и другите си имат плюсове и минуси.