Открих проблема с червенеенето на PAL настройките ми от калибрирането - смотан SCART кабел-менте!
Усъмних се по две причини - първо, няколко човека пробваха настройките и всички до един се оплакаха, че картинката им червенее, и второ, практически разликата в настройките между HD стандарта и PAL/SECAM е само и единствено в зеления цвят. При HD зеленото е по-наситено, но разликата е толкова малка, че нетренирано око едва ли ще я забележи. Затова се чудех, че двете ми настройки толкова се различават, а съвсем умишлено, именно с цел контрол са правени от различен източник на сигнал, през различен вход.
В крайна сметка си купих нормален Скарт (тоя, с който бях вързал DVD-то си спомних, че го купувах от пазара една неделя преди години...и струваше 2-3 лв!) и нещата лъснаха. Освен, че изчезна брумът, картинката от ДВД-то направо светна. Е, както и да е, ето и последните ми, най-добри до момента настройки за HD и SD:
1. HD video - REC.709 настройки:
Версия 3 от 02.08.2010:
Режим на картината "Професионален1"
Контраст: 50
Яркост: -4
Цвят: 29
Рязкост: 7
Еко-режим: Изкл.
P-NR: Изкл.
По-нататък, ето и допълнителните настройки (за да имате достъп до тях, трябва предварително да сте ги активирали от Меню - Настройки - Разширени (isfccc) - Вкл.):
При тези настройки понеже няма цифрово изражение на стойностите, с +1 обозначавам бутването на плъзгача с една степен надясно, а с -1 съответното бутване наляво:
Баланс на бялото:
R-ниво - 0
G-ниво - +1
B-ниво - +1
R-изключване - 0
G-изключване - 0
B-изключване - +4
Режим цветове:
R-нюанс - 0
G-нюанс - +1
B-нюанс - +2
R-насищане - -1
G-насищане - +2
B-насищане - +2
Гама - 2.2
Ето и сбит преразказ на Делтите на сивото и на цветовете. За по-любознателните съм прикачил едно ZIP-че с всички файлове. За графиките, ще трябва да имате инсталиран HCFR Calibration Software.
[img width=800 height=248]http://photo-zona.net/images/user3648/album1452/large/1281339614_dycw1670_REC.709.jpg[/img]
2. SD video - PAL/SECAM настройки:
Версия 3 от 09.08.2010:
Аз си избрах за база режим на картината "Професионален2", тъй като "Професионален1" вече го използвах за HD (REC.709).
Контраст: 53
Яркост: -3
Цвят: 28
Рязкост: 6
Еко-режим: Изкл.
P-NR: Изкл.
По-нататък, ето и допълнителните настройки (за да имате достъп до тях, трябва предварително да сте ги активирали от Меню - Настройки - Разширени (isfccc) - Вкл.):
При тези настройки понеже няма цифрово изражение на стойностите, с +1 обозначавам бутването на плъзгача с една степен надясно, а с -1 съответното бутване наляво:
Баланс на бялото:
R-ниво - +3
G-ниво - 0
B-ниво - -1
R-изключване - 0
G-изключване - 0
B-изключване - +7
Режим цветове:
R-нюанс - +1
G-нюанс - +6
B-нюанс - +3
R-насищане - 0
G-насищане - +13
B-насищане - +8
Гама - 2.2
Ето ги и делтите:
Моля собствениците на V20 да споделят впечатленията си, освен първото и основно - много е вероятно да не видят разлика между двете настройки. Там трябва да се гледат природни картинки, за да се види.