Честито и на теб.Ти с кабелна ли телевизия гледаш плазмата ?Първоначално публикувано от pdydy
Честито и на теб.Ти с кабелна ли телевизия гледаш плазмата ?Първоначално публикувано от pdydy
Здравейте отново!
След великата одисея с покупката на плазмата(P40S20E), както и очаквах, започнаха да ме терзаят "допълнителните устройства". В момента си върви 200 часовата разработка(основно на Nаt Geo и Nat Geo Wild, че там само с едно зумване изчезват логотата), обаче тъй като пакета на Близу, към който се абонирах, не включва HD канали, (аз тайно се надявах, че ще има поне 1-2 свободни такива, но не би), а само SD(които все пак се виждат добре), започна да ме гложди като как аджеба ще се гледа HD, пък било то и видеоклип. Обаче не знам откъде да започна и как да подходя. Изчетох темите в общата генерация до 10 стр. назад, но на нищо подходящо не попаднах.
Значи имам едно ДВД NEO S-80, което ми подариха почти едновременно с телевизора. То обаче, естествено няма HDMI изход, а най-доброто с което разполага, е компонентен такъв(освен скарта, S-видеото, композитния и коаксиалния). В комплекта му има само един кабел с три чинча(ако това значи кръглите черупчести куплунги) от цветовете на които обаче заключавам, че си е за аудио(L и R) изхода(RCA) и един жълт за видеоизхода(също RCA). Това определено не е компонентен кабел. Ходих до двама търговци в града, но единия ми предложи подобен за 2 лв., като каза че ставал и за RCA и за компонентен, били еднакви, 75 омови. Не му повярвах, като знам тук за какви цени на фирмени кабели е ставало дума. Другият пък имаше такъв(поне цветовете отговаряха - зелен, син и червен), но на другия край беше с VGA куплунг. Та въпросът ми е: какъв(на коя фирма) компонентен кабел да търся за да съм сигурен, че няма да изгубя в качество и въобще ще ме спаси ли такъв кабел, ако искам да видя разлика от HD-клип спрямо SD-сигнала на Близу?
Втори вариант. Понеже тв-то има слот за SD карта, да потърся такава и да купя. Но възникват нови въпроси. Първо, проверих на много места в града(Шумен), има само микро, евентуално с адаптер и освен това са до 4 ГБ, а ми се струва, че това е малко, ако ще трябва в бъдеще да гледам качествен HD филм от картата(то въобще дали и ще стане плейване директно от тв-то, не е ясно). Не съм ходил до ТМ и ТП още, там може би ще открия нещо. Дайте съвет колко голяма да бъде? И второ, добре , ще купя SD-карта, ама как ще слагам филмите на нея? Задължително през четец на лаптоп ли, например?
Опс, сега май се сещам, че SD-входа май беше само за гледане на картинки(jpg).
Третия вариант е да ползвам за пробата лаптопа на щерката, чийто изход е DVI. Видях, че има такива преходници към HDMI, но струва ли си човек да купува кабел и преходник само заради една проба? Дъщерята е в къщи инцидентно, щото е във ваканция, наесенес пак ще се запилее към София за да си продължи студенството. Какво да правя?
За гледане на HD това NEO го забрави,трябва ти външен HD плеър.
Евтин вариант SD карта + компютър и конвертираш всеки филм с AVCHD да се чете от телевизора.
Малко по-скъп, но много по-удачен - външен HD Плеър.
Най добрият вариант е да си вземеш видеокарта с HDMI изход, и кабел HDMI, оттам нататък ще си гледаш каквото поискаш и е най евтин вариант.Няма да имаш никави ограничения за файлове като размер формат и т.н., и се губи най малко време да си пуснеш филм.
German,
За да гледаш HD така или иначе ще ти трябва комп , за да сваляш и после прехвърляш на карта или плаър.А имаш ли комп друго освен кабел не ти трябва.Ако нямаш и искаш да пробваш с този на дъщеря си виж дали нама VGA изход и респективно такъв вход на ТВ то.През него би трябвало да поддържа мин 1080i-дълго време бях по този начин и наскори преминах към HDMI - голяма разлика няма.Кабела струва 2,3 лева.
За гледане на HD това NEO го забрави,трябва ти външен HD плеър.
Това е ясно, както е и ясно, че след такава "тлъста " покупка като тв-то и при наличие на ново ДВД(независимо, че няма каквото трябва, това никой не ме пита), "тартора" в къщи няма да даде и дума да се издума за друго ново ДВД, още повече, че добро такова с HDMI хич няма да е евтино.
Евтин вариант SD карта + компютър и конвертираш всеки филм с AVCHD да се чете от телевизора.
Значи в спецификациите на тв-то дават съвместими карти следните: SDXC(еxFAT) до 64 GB, SDHC(FAT 16 или 32) до 32 GB, SD до 2 GB, miniSD(изисква адаптер) също до 2 GB. Като ги гледам, май най-оптимална откъм обем(за един HD-филм с продължителност 1.5 часа ми се струва, че 2 GB май съвсем няма да са достатъчни) и цена ще е SDHC. Тая SDXC с това непознато за мен exFAT ме плаши. Нямам никаква представа колко може да струва една такава карта SDHC(32 или да речем поне 16 GB). Дайте някакво линкче с оферти или инфо.
Най добрият вариант е да си вземеш видеокарта с HDMI изход, и кабел HDMI, оттам нататък ще си гледаш каквото поискаш и е най евтин вариант.Няма да имаш никави ограничения за файлове като размер формат и т.н., и се губи най малко време да си пуснеш филм.
Добре, аз в първия пост не споменх щот ме беше срам, но имам стационарно PC. Естествено, старо. Процесор Sempron 2200+(1.5 GHz), дъно K7VT6, RAM 640 МВ и накрая, твърде слаба видеоплатка - NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 от 64 МВ. Която, естествено, няма HDMI изход. Колко струва една нова платка с HDMI и каква трябва да е по характеристики за да свърши работа? И въобще ще свърши ли работа при останалата налична конфигурация? Слотовете по дъното са PCI и AGP. И колко ще струва един кабел HDMI-HDMI нементе? Подхвърлете ми и тук нещо като инфо да се запозная.
За да гледаш HD така или иначе ще ти трябва комп , за да сваляш и после прехвърляш на карта или плаър.А имаш ли комп друго освен кабел не ти трябва.Ако нямаш и искаш да пробваш с този на дъщеря си виж дали нама VGA изход и респективно такъв вход на ТВ то.През него би трябвало да поддържа мин 1080i-дълго време бях по този начин и наскори преминах към HDMI - голяма разлика няма.Кабела струва 2,3 лева.
Лаптопа на дъщеря ми освен DVI има и VGA изход, но тв-то няма. То разполага с три HDMI(за къв ли чеп са ми в случая), два SCART, единият от които комбиниран освен с RGB и video, също и с S-video; компонентен вход и обикнивени аудио(RCA) входове. Мога ли да ползвам VGA-изхода на NVIDIA-та тогава? Има ли такъв кабел - VGA-HDMI? Или да ползвам този, който ми показаха в един от магазините - VGA-Component?
Пробвай VGA-Component с уговорка да го върнеш.По компонент мисля пак поддържа 1080i, но няма гаранция ,че ще светне.
Явно са спрели да слагат VGA портове,тъй като новите компютри имат ХДМИ.
А иначе ако видиш ХД на плазмата те уверявам , че многократно ще въртиш безмислени рекламни клипчета със зяпнала уста,просто ей така - да гледаш цветове, контраст,детайли.
Няма проблем да си гледаш филми от компа в първите 200 часа - просто даваш да запълни екрана и готово-няма лога , няма черн ленти!
Всъщност, преди да пробваш каквото и да е ,изтегли от замунда клипчета 720п и виж как ще се справя машината ти.1080 сигурно изобщо няма да тръгне.
Ако се окаже ,че машината е слаба, мисли за ХД медиа плеър или пращай щерката в софия с настолния .
German,видеокартата струва около 150 лв и с нея трябва да работи на всички филми вкл. и на 1080р,моите параметри са атлон 3000+, видеокарта HD4670, ram 1GB, като цяло при гледане на HD филм 1920x1080 паметта се товари на около 500mb, процесора на 25-30 процента,защото се включва хардуерно ускорение ако плеъра е медия пплеър класик и се товари видеокартата , ако си вземеш SD карта цените са около 35-40 лв за 8Gb (реално е 7,5), а един филм е поне 4,37 gb 720p, и 7,9 gb за 1080 p, това са минималните които се срещат из нета от там нагоре има и до 45gb филми, SD картата си работи така както я купуваш от магазина , обаче това с SD картите е временно ще ти омръзне да конвертираш, после да копираш понякога трае цял ден това, не ми се мисли ако конвертираш голям филм колко време ще ти отнеме с твоя комп поне 2 дена. За HDMi кабела ,взел съм един от 15 лв и върши работа,разбира се ти си решаваш какво ще си вземеш, може и HD плеър ама компа е идеален такъв.
Искаш ли да засечеш за колко време ще пуснеш компютъра, нужния плеър, нагласиш резолюции, честоти и ще почнеш да гледаш. Аз само натискам Play. Не дай си боже да се наложи нещо да паузираш, превъртиш, синхронизираш субтитри и се почва едно клечане пред компютъра или разкарване до другата стая. Пък ако някой друг иска да ползва компютъра още по-зле.Първоначално публикувано от ivan1
German, Има си компютър, който явно ти върши работа досега. Защо да инвестираш нови 500-600 лв. за нов, за кабели, да се бориш тепърва с настройки и кодеци, като може да си вземеш нещо готово, проектирано да работи като плеър.
Моето мнение е да не си губиш времето с карти и кабели.Тоя вариант с VGA-Component съм 95% сигурен че няма да тръгне.Пробвано е и то с 2 различни кабела.Другото което е струва ми се слаб компютъра ти за тея фаилове.А ако тръгнеш да сменяш видеото ще се окаже че и други работи са за смяна,захранване я дъно,така ще отидеш направо на схемата нов компютър.Най разумния вариант според мен е един плеър от сорта на WD или нещо подобно и си ти с дистанционото в ръка
Благодаря на всички ви за отзивчивостта, явно наистина ще трябва да действам като А.Македонски пред Рубикон или Гордиевия възел. Или - или! Давайте тогава предложения за плеър, ..... по-нататък е офтопик за тук, затова го местя в темата за избор на плеъри.
Има отделна тема за избор на плеър. Разгледай я, питай и там и ще получиш линкове.
Засега само от лаптопа,но иначе ще съм със сателитна телевизия скоро време.Първоначално публикувано от svile12
Слагай сателита,вижда се страхотно.ХД каналите са супер,има около 10 канала 3Д.Първоначално публикувано от pdydy