Страница 91 от 92 ПърваПърва ... 418189909192 ПоследноПоследно
Резултати от 1,351 до 1,365 от общо 1366
Like Tree316Одобрявам

Избор газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    May 2024
    Мнения
    1
    #1351

    Отговор: Избор газов котел

    Здравейте група. Искам да благодаря на всички участници за споделяне на знания и опит, научих много неща!
    Предстои ни газификация и нещата са по-сложни в провинцията.

    Можете ли да споделите мнения за котли на Аристон Клас1>Генус>Алтеас? имат добри показатели, висока модулация, фирмен модулиращ стаен термостат жичен и безжичен. С какво отстъпват на Бош или Висман? Проблемни платки? По често дават грешки ? Цената им е по-ниска от Висман, сходна с Бош.

    Важен показател за избор на котел доколкото разбрах е и наличието на сервиз в региона, но... след връзка с три монтажни фирми, предлагат ни само висман 100, и Е.С.А проеус - турски, и нямаме голям избор.

    Тоест дори и да си изберем Бош или Аристон ще трябва да разчитаме на майстори на частно, включително и през и след гаранционния период.

    А по тази логика, ако ще купувам котел и ще се наложи да го сервизират извън гаранционно, мога да си купувам котел от Румъния или Турция нали? Законово нямам пречки за което?

    След прочетеното във форума разбрах че българските котли са имали европейски сертификати от 2018г, а точно тогава и Турция приемат този закон и техните им котли притежават този сертификат СЕ.

    И така.. Бош2300 и СТ200 жичен термостат са 2400лв в Турция (не успях да намеря РФ модул по турските сайтове, а някъде по техните форуми бях прочел че не се продава на турския пазар? дали котелът е без слот за модул?)
    Аристон Алтеас 2300лв в Емаг, 3400 (по спомен) в Бг,
    Аристон Генус 1800 лв в Турция 2800 в Бг. и така.. тази разлика в цените важи почти за всички марки.

    Но темата за цените на котлите извън страната и причините за това сте го говорили и преди.
    Основната причина за споделяне на въпрос са котлите на Аристон за които не намирам достатъчно иформация, а имат хубави показатели, и ситуацията в която сме- липса на монтажни фирми и сервиз за повечето марки, а предлагане само на висман.

    Котли от чужбина със сходни модели като висман витоденс100, бош2300 (масово продават 2200 в турция, но откривам и 2300) или тези на Аристон различават ли се от нашите модели в състава им - резервни части, и тн? Липсата на гаранция е рискът който поемаме, и при наличие на повредена част в първите 3 години ще платя за сервизиране с разликата от спестеното от първоначалната инвестиция.

    Надявам се да сте ме разбрали, че и на мен не ми е лесно след толкова прочетена информация да синтезирам и да оформя точен въпрос без идиотщина. Благодаря ви предварително за отговорите и търпението.

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    May 2024
    Мнения
    5
    #1352

    Отговор: Избор газов котел

    Здравей, направо ти се чудя защо си го причиняваш и изобщо не взимаш предвид Immergas в уравнението. Последните им котли Extra моделите са много по-добри и от Бош и от Фисман, а да не говорим за Аристон. Сервизът им е национален и изобщо няма какво да те притеснява.
    erm одобрява това.

  4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,266
    #1353

    Отговор: Избор газов котел

    Бош имат колцентър, обади се и поискай да ти намерят монтажна фирма, която ще е съгласна да действа при тебе. Оторизираните сервизи на Бош и Висман ще те отрежат за монтаж и сервиз, както и за резервни части за котли с неясен произход, постоянно трябва да търсиш разни тарикати-измекяри за нелегален ремонт и да ти отрежат главата от кръста. Ако това те кефи - това е твоят път, но аз не ти го препоръчвам
    erm одобрява това.

  5. Novice
    Тук е от
    Jun 2024
    Мнения
    5
    #1354

    Отговор: Избор газов котел

    Здравейте, от скоро търся газов котел за нов тристаен апартамент 95 кв.м., двуконтурен, за общ комин.

    Основно гледам Bosch 2300 и Viessmann Vitodens 100-W серията. Viessmann ми е препоръчан от повече хора, а от проучването ми в няколко фирми забелязвам, че повечето от тези, които предлагат и двете марки, много повече рекламират Viessmann.
    Доколкото разбирам Bosch e с алуминиев топлообменник, а при Viessmann 100-W е от неръждаема стомана, което се рекламира като голямо предимство спрямо алуминиевия.
    Отделно оставам с впечатление, че Bosch и Viessmann имат различни модели на поддръжка и това влияе на фирмите, които ги продават, коя от двете марки да рекламират на клиентите.
    Засега аз клоня по-скоро към Viessmann 100-W, обаче се обърквам в многото модификации. Например, от листата на Viessmann 100-W (от сайта им), оставам с впечатление, че моделът B1KF25 (Z022924) е за самостоятелен комин,
    а поне две фирми ми го предлагат като талъв за общ комин - от едната от тях дори дойдоха на оглед и след това ми предложиха този модел. А има и фирми, които изрично го посочват като модел за самостоятелен комин и съответно предлагат на съседите ми с идентични апартаменти друг модел - B1KF25-М.
    Той обаче е с доста по-висока минимална мощност, както и всичките им модели изрично посочени за общ комин. При Bosch 2300 не откривам такава разлика за двата вида комин.
    Отделно офертите за дейностите и пронадлежностите извън котела - монтажи, настройки, тестове, различни колена, кранове и др. компоненти + програматори, варират страшно много между фирмите и се чудя дали всички ги посочват предварително или някои ще ги посочат чак като дойдат на монтаж.
    Въпросите ми към екпертите във форума тук:

    1/ Viessmann Vitodens 100-W B1KF25 (Z022924) модел само за самостоятелен комин ли е, или за общ, или пък по някакъв начин се пригажда от едното към другото?
    2/ Какви са плюсовете и минусите на алуминиевите спрямо стоманените топлообменници?
    3/ Има ли някаква зависимост между това дали котела е за самостоятелен или за обш комин и минималната мощност? Поне при обявените за общ комин котли на Viessmann по спецификации минималната е над 5, докато при другите (не-обявени за общ комин) е около 3.


    Предварително много благодаря!

  6. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    83
    #1355

    Отговор: Избор газов котел

    ggmmbb Принципно добре гледаш по-ниска минимална мощност. Хубаво е и да имаш предвид че ако си с радиатори те трябва да са оразмерени за максимално ниски температури на топлоносителя. Защото ако има заложени вече - те са смятани за високи температури за да излязат по-малко глидери( по-ефтино на стройтеля). Погледни и Имергаз - Амаксгаз предлагат безплатна консултация. Ако имаш място и финанси си вземи с вграден обемен бойлер( просто е по-изпъкнал с 20 см), комфорта се подобрява многократно. Сега това за общият комин - би трябвало всички да могат да работят, стига да са спазени изискванията при изграждане на комина - там пак стройтелите правят икономии( по-малки диаметри, не правилната неръждавейка и т.н.). Така че, котела за да работи добре трябва и инсталацията да е направена добре. Управлението със стаен термостат(и) също. Всичко това се отразява на сметките после.
    lazarus18, HRS9 и ggmmbb харесват това.

  7. Novice
    Тук е от
    Jun 2024
    Мнения
    5
    #1356

    Отговор: Избор газов котел

    Благодаря много!
    За Имергаз нямам отзиви освен от един от търговците, рекламиращи Viessmann, който цитираше случай на толкова бавна реакция от съпорта на Имергаз, че клиента се отказал и си сменил целия котел с друга марка. Но може да е било изолиран случай. Иначе тези новите "Extra" на Имергаз изглеждат с доста добри спецификации, но явно са много нови и още няма отзиви за тях.
    Самата фирма, която е градила системата в сградата (подизпълнител на строителя) също предлага котли и работи само с Бош и Имергаз, като предложи Бош 2300i W като оферта. Като цяло съм проучил 4-5 фирми, повечето от които работят и с Имергаз, но никоя от тях не го препоръча като първи избор, дори когато го имаше в списъка с няколко възможни оферти.
    Радиатори вече си взех, но прибързах, защото към момента на покупката им не бях наясно, че котел и радиатори могат се вземат от една и съща фирма. Едва после разбрах, че там от където взех радиатори, предлагат екслузивно само De Dietrich, а техните котли, които ми предложиха като оферта, всички са с висока минимална мощност. Иначе, те ми изчислиха вида и броя глидери на база данните за квадратура и кубатура на помещенията, които им дадох, дано са ги изчислили правилно. Просто така се случи, че майсторите ми искаха да бъдат оправени изводите за радиатори и лири преди да започнат шпакловка, което ме притисна бързо да взема радиатори от първата препоръчна ми фирма, без да съм правил каквито и да е проучвания за брой и вид глидери, температури, газови котли и т.н. Сега за газови котли проучвам около два месеца, но точно тези разлики в модификациите на Viessmann (според видовете комин) продължават да ме объркват, а не виждам такив аразлики при другите марки.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,266
    #1357

    Отговор: Избор газов котел

    Да, при Висман са различни котлите за общ комин и за индивидуален комин и този модел, който цитираш не е подходящ за общ комин, за общ комин моделът е Z020634 и той е с почти двойно по-голяма минимална мощност и иска допълнително възвратна клапа. Котлите на Бош са вградена възвратна клапа, моделът 2300 е с мощен вентилатор и няма проблеми, стига да е изпълнен правилно проекта за комина. Колкото до вида и материала на топлообменниците, спорът е вечен, но човек колкото и да е далече от материята, може да се замисли. Алуминиевият топлообменник се изработва от скъпа алуминиево-силициева сплав с добавка на други скъпи метали, с много добра топлопроводимост, има много сложна вътрешна форма, трудна за формоване и отливане и като цяло скъпа изработка. Неръждаемият топлообменник е много технологичен, представлява плоска тръба, навита на спирала. Като методи на металообработка се ползват щанцоване, огъване и заваряване. Заваръчните съединения в зоната на горене винаги са голям недостатък, защото пораждат напрежения в метала. Това е евтина технология, а продуктът често се продава скъпо. При неръждаемия топлообменник водата е в тръбата, а газовете са отвън, което е предпоставка за повече топлозагуби, при алум. топлообменник на Бош горенето е от вътрешната страна на топлообменника, който е със сложна форма с израстъци, за по-добър топлообмен, а , а водата се движи в канали отвън, охлажда и няма загуби. Самото почистване на топлообменника на Бош става машинно, идеално, за минута и ежегодното му почистване поддържа високата ефективност на котела, а неръждаемия се чисти ръчно и много тегаво, т.е. почти никой не се занимава да го чисти и с годините топлообменът се влошава заради натрупаните налепи и с годините котелът става все по-неефективен. Та това от мен за топлообменниците
    Alexi, sdhinkin, HRS9 и 1 други харесват това.

  10. Novice
    Тук е от
    Jun 2024
    Мнения
    5
    #1358

    Отговор: Избор газов котел

    Извадка от описанието на Immergas Victrix Extra серията: "Изключително високо-производителен кондензационен модул с еднотръбна серпентина от неръждаема стомана. Изключителна сезонна ефективност ŋs 94%. Липсата на колектори и вериги в паралел осигурява максимална надеждност: няма заварки." - Може би това намалява недостатъците на стоманения топлообменник за тази серия котли? Или е само рекламно?

  11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    1,589
    #1359

    Отговор: Избор газов котел

    Прекалено много си се задълбал в неща, които само хора, които са много навътре с нещат, могат да ти отговорят. Който и да вземеш, ще ти върши работа. Взимаш един модулиращ терморегулатор и си живееш живота, вместо да пишеш дипломна работа.

    Аз избирах между Bosch 2300 и Victrix Tera v2, взех втория, заради някаква промоция с 5 години гаранция. Съседите са с котли на двете марки, има и такива с Viessman. Всички са много доволни, тъй че не се затормозявай толкова.
    Този пост е редактиран от gurcayy; 15-06-24 в 20:18.
    Lazar, espace и lazarus18 харесват това.

  12. Novice
    Тук е от
    May 2024
    Мнения
    5
    #1360

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от ggmmbb Виж публикацията
    Извадка от описанието на Immergas Victrix Extra серията: "Изключително високо-производителен кондензационен модул с еднотръбна серпентина от неръждаема стомана. Изключителна сезонна ефективност ŋs 94%. Липсата на колектори и вериги в паралел осигурява максимална надеждност: няма заварки." - Може би това намалява недостатъците на стоманения топлообменник за тази серия котли? Или е само рекламно?
    Изобщо не е само рекламно. Не знам защо не са ти препоръчвали Extra-та. Може би все още нямат опит с тях, но това е един изключителен модел, който слага в малкия си джоб другите марки. Ние от както са се появили минахме само на Extra. Никакви проблеми, а и ниската минимална мощност е един много голям плюс. Няма нещо, което да му е в минус като се замисля. Със сервиза също не сме имали никога проблем. Ако някой от клиентите ни е имал, то със сигурност и ние щяхме да разберем.
    ggmmbb одобрява това.

  13. Novice
    Тук е от
    Jun 2024
    Мнения
    5
    #1361

    Отговор: Избор газов котел

    Докато съпоставям различните модели, стигнах и до въпроса за допълнителните термостати, (седмични) програматори и Wi-Fi управления.
    Накратко - интересува ме: 1/Да има възможност за следене на температури и да се настройва/програмира безжично в рамките на дома 2/ По възможност да може описаното в 1/ да се прави и през Web приложение, но не само такова за телефон, а и за компютър.
    За Bosch 2300 в темата доста се споменава CT - 200, като в сайта им намирам две апликации EasyControl и HomeCom Easy, но не става ясно дали само с CT - 200 или трябва още някакъв термостат.
    При Immergas има CAR V2 Wireless + Dominus, но в ценовата им листа видях и по-общи като TYBOX+TYYDOM (което излиза доста по-евтино, но явно няма като опции всичко от съвместимите само с моделите на Immergas).
    За Viessmann в описанието на моделите за общ комин пише "съвременно и функционално управление и вграден WiFi контрол.", като за термостат са ми предлагали отново общи (съвместими не само с Viessmann) за около 300-350 лв.
    Понеже явно цените и опциите им са доста различни, има ли някакъв начин да се съпоставят всички тези варианти за да постигна целите 1/ и 2/?

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    162
    #1362

    Отговор: Избор газов котел

    След всичко до което си стигнал с доста четене, аз бих ти казал, да вземещ Bosch 2300 с СТ200 + EasyControl RF Key и спираш с четенето и дилемите. Ниска минимална мощност на котела ( за което ще си благодарен във времето) и термостат, който изпълнява желанията ти. Успех
    Lazar, gurcayy и ccankov73 харесват това.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    1,589
    #1363

    Отговор: Избор газов котел

    Ако все пак се спреш на Immergas, терморегулатор си вземи carv2, другият е много орязан, няма безжично свързване и не е модулиращ.

  17. Novice
    Тук е от
    Jun 2024
    Мнения
    5
    #1364

    Отговор: Избор газов котел

    Значи за Immergas, доколкото разбрах, освен CAR V2 Wireless за терморегулатор, е нужен и Dominus контролер за WEB комуникационна система, което общо излиза към 910 лв. допълнително над цената на котела, за Bosch СТ200 + EasyControl RF Key общо излиза към 830 лв. допълнително над цената на котела, за Viessmann продавачите твърдят, че оставало само някакъв стандартен термостат да си взема, другото било в това "съвременно и функционално управление и вграден WiFi контрол.".
    Допълнително за Immergas предлагат удължаване на гаранцията от 2 на 5 години ако се монтира магнитно-циклонен филтър за около 200-210 лв. с ДДС + такса за годишна профилактика след втората година. При Viessman гаранцията е 2 години за котела и 10 за топлообменника, там също намерих да се говори за удължена гаранция, но не е ясно каква е таксата - може би зависи от конкретните фирми, на които са дали право да поддържат? При Bosch самата 3-годишна гаранция се води удължена, но не намирам инфо дали може над това да се удължи.

  18. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    162
    #1365

    Отговор: Избор газов котел

    Бъди сигурен, че всичко е сметнато предварително - каквато и гаранция да вземеш, проблеми ще имаш може би след това, стига да не си голям карък и да теглиш все късата клечка

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 08:58
  2. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 08-08-17, 23:52
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 20:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 21:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 21:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе