Термопомпата не я слагам с цел "избиване", аз няма да продавам топла вода, че да правя пари от нея. Аз ще намаля хамалогията си (ще я премахна) и ще увелича комфорта си - ще мога да поддържам желана температура лесно, без да се притеснявам от качеството на горивото.
И в последствие, когато сложа слънчеви панели, ще ми паднат драстично сметките на ток общо за годината. А и колкото е топло в момента, термопомпата ще е много ефективна.
Идеята ми беше, така или иначе съм се хванал на хорото, да знам дали има смисъл да си сменям и газовия котел за това, че да получа по-голяма икономия от него, защото аз мога да си сложа аларми и когато газта е достатъчно евтина - се отоплявам на газ, когато е по-евтино на ток - на ток. Мен тези неща не ме притесняват и не ми пречат. Въпросът е, че искам да знам, че системата ми е ефективна. Това е главното.
- - - - - - - - - -
Това не знам как да проверя и тествам. Нищо не му е правено, преди няколко години му чистихме дюзите и това беше.
- - - - - - - - - -
Изпуснал съм го това, благодаря за информацията!
Щом толкова си си навил - огледай хибридните котли.
Той сам ще си превключва ТП-газ.
Този пост е редактиран от ccankov73; 10-01-23 в 17:32.
За съжаление - нямам много опции. Или оставам на пелети, което е хамалогия + висока цена вече.
Или се връщам обратно на дърва и въглища + климатици - което отново е хамалогия + мръсотия + че климатиците духат и ми е некомфортно.
За цялостно отопление на газ - с този котел е скъпо, под 700лв не падам на месец, просто защото котелът не може да поддържа ниски градуси и постоянно спира и се пуска за да поддържа определена температура в стаите и там много се вдига разходът.
Сега с по 1 климатик се топлят етажите и сметка за ток 200-210лв на месец, държим 20-21 градуса и ми се ще с термопомпата да си реша проблемите, а ако стане много студ - газ.
Ще ги огледам, благодаря!
Предполагам, че говориш за недоносчето на дайкин? Горещо препоръчвам да го избягва, защото една от системите ако има проблем и двете не работят. Ако ти спрат газта и термопомпата не работи, найс а..... Друга особеност е че вода за БГВ се топли само от газовия котел. Има и други недостатъци, ама не искам да си развалям повече утрото.
Мм, не, нямах в предвид никоя конкретна марка .
По скоро, тъй като ще слага ТП и е решил(почти) да смени и котела с идеята да си превключва сам между тях според цени, външни условия и т.н., има готови автоматизирани решения за това..
"неминуемото поскъпване на тока и за битовите абонати"
Lazarus18, не е по темата, но би ли обяснил за това неминуемо поскъпване?
Дискутирано е много пъти. Ползваме най-евтината електроенергия в Европа, защото тока за битовите абонати е под регулация. Реалната цена на тока е тази като за бизнеса - на свободен пазар, където , ако не се лъжа в момента е поне 3 по-скъп. Отделно сме подписали някакви европейски спогодби бла-бла глупости. Още от тази година трябваше да сме на реални цени, но го отложиха.
Дори и в някакъв момент да минем на борсови цени, аз по-скоро имам предвид, че цената ще се вдигне дори и при регулиран пазар.
Вече се говори за спиране на тецове, АЕЦ-а в някакъв момент ще трябва да изнесе и плати за отработеното гориво, подписва се договор с друг доставчик и други фактори, които ще оскъпят микса. От там ще скочи и при абонатите.
В по-дългосрочен план, щем не щем, ще минем на борсови цени, макар да подозирам, че ще има някакви компенсации поне в началото.
Двуконтурен котел BOSCH 2300I W 24 KW ОТОПЛЕНИЕ /30KW БГВ достатъчен ли е да захрани две бани едновременно?
Ако ли не колко киловата трябва да е бгв-то за да могат да се ползват и двете бани по едно и също време?
Въпрос на гледна точка. Някои казват, че 6кВт ел. проточен им е достатъчен, пък тук ще имаш 2х15. Най-добре с едноконтурен + бойлер или такъв с вграден бойлер, например някой от серията 5300
Здравейте решил съм да си купя котел бош конденз 2300и двуконтурен. Апартамента е 50кадратни метра чиста площ. Гледах в сайтовете и ми напрви впечатление, че продават термостат изиконтрол СТ 200 с някакви термоглави с които комуникира дистанционно как се свързват тия неща с термостата и дали мерят точно температурата в стаите в които ще са монтирани.
Ти в друга тема беше писал за тоя термостат че било хубаво сервиз да дойде ама аз гледам инструкциите няма нещо специфично само ме интересува тия глави колко ще им издържат батериите и дали често комуникират с тоя термостат и дали ще комуникират правилно през две три стени.