Абе то и японските банки не ги обират така пладнешки ама аре, карай да върви.
Иизравняване на пенсионната възраст при мъжете и жените на 65 години
Вдигане на пенсионната възраст и стаж
Вдигане на пенсионните вноски
Съкращаване на отпуската по майчинство
Въздържане от допълнителни увеличения на пенсиите
Съкращаване/намаляване броят раздавани социални пенсии
Стриктен контрол освидетелстването за инвалидност
Откриване на лични партиди
Изравняване на стажа за всички професии
Отнемане привилегиите за военните и полицаите при пенсиониране
Абе то и японските банки не ги обират така пладнешки ама аре, карай да върви.
те тия наще фондове се източват от години .. официално имаха отрицателна доходност последно като четох някакви справки преди 2-3г .. т.е. ти внасяш ама ако за целия си стаж си внесъл примерно 50к ,накрая ще се окаже че имаш 20 вместо 100 с лихвите ..
Доходност на универсалните фондове
(за периода 13.12.2013 г. - 13.12.2014 г.)
1. "Доверие" 6,62%
2. "Съгласие" 7,39%
3. "ДСК-Родина" 6,87%
4. "Алианц България" 5,66%
5. "Ай Ен Джи ПОД" 5,44%
6. "ЦКБ-Сила" 7,46%
7. "ПОД - Бъдеще" 3,77%
8. "Топлина" 4,50%
9. "ПОИ" 6,47%
Доходност на професионалните фондове
(за периода 13.12.2013 г. - 13.12.2014 г.)
1. "Доверие" 7,13%
2. "Съгласие" 7,79 %
3. "ДСК-Родина" 6,22%
4. "Алианц България" 6,02 %
5. "Ай Ен Джи ПОД" 6,44%
6. "ЦКБ-Сила" 6,57%
7. "ПОД - Бъдеще" 3,43%
8. "Топлина" 4,27%
9. "ПОИ" 7,26%
Копирано от standartnews.com
Частните фондове с доход до 7,4% - Финанси - Стандарт Нюз
Поне лихвата е по-висока от тази на банките по влоговете.
За миналата година
http://www4.fsc.bg/units.asp
http://www4.fsc.bg/income.asp
само да те светна, че нито едно държавно вземане не ангажира държавата с нищо, още по-малко задължава с нещо, т.е. държавата не ти дължи абсолютно нищичко срещу парите, които ти е взела под етикет "пенсионно осигуряване", "пътен данък" или "глоба за превишена скорост"
нито тук, нито в швейцария, нито в лаос
държавата прибира пари, защото има по-силен репресивен апарат от която и да е форма на сдружаване, по-малка от нея
държавата харчи пари за тези, от които ги е взела, само за да ги успокои достатъчно, за да не се бунтуват срещу иззетите им суми, както и в известна степен и донякъде да улесни генерирането на бъдещи техни доходи, от които да може да изземва
ако някой си мисли, че съм анархист, защото считам държавата за субект с подобни помисли, да почете малко повече икономически теории и ще се изненада, като установи, че гореизложеният възглед се споделя от огромна група мастит икономисти, а не от бай генчо и бай теню в селското кръчме
Това го знам. Въпросът е, има ли някакъв лостов механизъм, с който да накарам държавата(респективно НОИ) да ми върне вноските с лихвите в момента който го направя? Мога ли да се обоснова на някакъв член на конституцията или някаква евро-директива ?
Нема да стане, хлопотно ето дело.
Пари дадени къде да е в България, не се вземат лесно. Вземи банките, даваш ги, ама не ти дават такса че си ги броил, а като теглиш, такса броене.
Такъв механизъм може(предстои) да бъде създаден. Ще гласуваш ли за кандидат- депутатите които ще го създадат и приемат като закон в НС?
А забравих, мнозинството не гласувате ... CAUSA PERDUTA...
Продължавайте да не гласувате и да внасяте в НОИ ...Това Ви е съдбата ...
П.П.Нищо лично, само констатирам "ситуацията" с гласуването и "пенсионната/пансионната система" ...
П.П.2. При всички положения ще се премине от приходна разходна към приходно-капиталова пенсионна система, тъй като няма нито достатъчно хора в работоспособна възраст, нито от тези в работоспособна има достатъчно работещи, отделно е налице демографски колапс и перспективата за приходно- разходна пенсионна система в следващите 20 години е = на -20 под нулата ...
Няма нито кой да внася, нито кой да стои и работи в такава държава.Младите емигрират и ще продължават да емигрират ...
Въпросът е дали ще бъдем достатъчно умни сами да изберем или ще "действаме" под тежестта на обстоятелства които като лавина ни затрупват преди да си поемем последната глътка въздух както сега прави ГЕРБ...
Другата възможност е да ни "пенсионират" когато легнем в гроба ...
Има едно чернокрако племе което само смука- ток, социални, пенсии ... А вие си стойте у дома на топлчко и НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ...
Този пост е редактиран от justify; 17-12-14 в 11:44.
след като обърнахме нещата пак гласуващи vs. негласуващи, може ли някой от гласуващите да сподели точно кое от желанията му, които са го убедили да гласува за дадена партия, е прието от парламента (пример "герб обещаха да приемат да карам с 140 на магистрала, гласувах за тях точно по тази причина, и го приеха")
що се отнася до циганите, сутринта имаше репортаж, който гледах с гърба си, но ми стана ясно, че на някаква циганска махала резнали тока, след което манговците пак си го закачили
сега герб е на власт. гласувалите за герб съгласни ли са с липсата на контрол върху циганите, отказът на полицията да приложи сила при откровено неспазване на законите на страната и затварянето на очите пред подобно явно арогантно отношение и незачитане на властта
(не съм реваншист, но определено смятам, че Украйна трябва да си плаща за газа, че по времето на оплютия социализъм циганите не джобеха туристите в центъра на града, и че зачитането на правата на малцинството не трябва да бъда за сметка на тези на мнозинството - а тази пуста демокрация нещо много се фокусира върху висшите идеали, докато хората взеха да не могат да задоволяват най-елементарните си физиологични потребности)
Този пост е редактиран от FearMe; 17-12-14 в 12:47.
Разбра се, че 60% от активите на тези фондове са в ДЦК, значи с парите от индивидуалните партиди се плащат сегашните пенсии. Е и, излиза че целия писък е заради таксите на така изредените, а и не е ясно дали докато дойде време за пенсия няма да бъдат фалирани. Визирам Офшорна компания купи най-големия пенсионен фонд "Доверие" - Силна България тази сделка, която се провали, само заради това че се получи изтичане на информация.
Е те ГЕРБ това целят- като подлъжат хората да приемат "на чисто сърце" автоматичното преминаване на събраните пари по частните им партиди от ЧПФ в НОИ да обезмислят съществуването на тези частни пенсионни фондове тъй като ще ги декапитализират, след което със закон да ги влеят в НОИ и така да редуцират държавния дълг ...
Вместо държавата да си заплаща осигуровките в пълен размер на служителите, те се чудят как откраднат пари от частника. Е**ти върлите милиционеро-комунисти ...
Не съм гласувал за ГЕРБ и няма никога да гласувам за тях.Тези хора нито знаят къде са намират нито какво правят.Също като ББ са- сутринта едно мнение, на обяд друго, вечерта трето ...
Цял живот са били милиционери и след като се пенсионират на 40 години се изживявят в телевизионните студиа като професори по осигурително право ...
Изобщо от минцифайката всичко става, а най-вече "Милиционер, роднина, милиционер, роднина ..."
Аз за мой късмет или неудача съм в един от фондовете с най-голям доход - "Съгласие".
Лошото е да не стане като в КТБ -там доста хора си подариха парите срещу "висока лихва" и най-накрая
то голем келепир след като 6 месеца сън не те е ловил и това при условие ,че имаш до 100к евра .. а тия дето имаха повече си изгоряха със страшна сила ..
Алекси, поста ми е в отговор на написаното от Джъсти където той сравнява доходността във фонд Съгласие и лихвата по влоговете в КТБ! А относно набраните средства в пенсионните фондове също не можем да говорим за кой знае какви суми. Аз лично за парите си в КТБ не съм имал безсънни нощи, а и за 8.5% лихва си заслужаваше риска