Добре, така да бъде. Приемам, че не се смесва водата от различните притоци. В жилищата ми отчетох 12dH с индикаторни ленти. Трябваше ми инфо за настройка на миялните и дозирането на перилни препарати.
Добре, така да бъде. Приемам, че не се смесва водата от различните притоци. В жилищата ми отчетох 12dH с индикаторни ленти. Трябваше ми инфо за настройка на миялните и дозирането на перилни препарати.
Лично никога , издържа 10/11 години , елдомски , 3kW , емайлиран , без екстри, но с 5г гаранция . Ако стане нещо преди това , викам техници от фирмения сервиз да го оправят , а после колкото-толкова . До късмет , но винаги може да му се направи някаква профилактика , не ми се е налагало .
Това ми се струва доста оптимистично. Виж, до 5-6 години по ми се чини вярно. Поне такъв е моят опит, преди да си купя неръждавейката. А водата в къщи дори не е варовита.
Лично изпробвано ! Даже последния го смених в началото на декември , стария го пазя още , купуван е 2001 г , има документи !
Говоря от мое име и случая е частен , нямам идея и поглед за другите модели и ползватели .
По тоя случай с гръмналия бойлер щеше да е добре да кажат марка и модел. Да не се окаже някой от по-новите производители с първи опитни образци, на които са се престарали със здравината. Може би и тръбопроводът е бил с метални тръби - тия маркучи с металната уплетка доколкото знам няма да издържат и ще се пукнат преди бойлера...?
Когато водата в бойлера ври и предпазният клапан не сработва, маркучите са студени.
Очаква се да се спукат от налягане, а не от горещина.
Ако трите задължителни защити - терморегулатор, термоизключвател, възвратно-предпазен клапан откажат тогава има още две не много сигурни защити - елипсовиден фланец( нямат го всички бойлери!) и маркучета вместо твърди тръби.
И тогава бойлера гърми , обаче дебелите казани неръждавейка ще нанесат несравнимо по-големи поражения от тези с емайлирано или стъклокерамично покритие - бойлерите с неръждавейка тежат около 40 кг, докато другите около 20 кг.
Съгласен съм, че откъм такъв риск си струва и ръждата и смяната на цял бойлер ако ще и през 2-3 години без гаранция. Би трябвало за неръждаемите фланеца да е задължителен. Не знам само коя организация би трябвало да следи за такива неща - пожарната, гражданска защита или някоя друга.
Въобще не съм сигурен, че неръждавейките са кой-знае колко дебели. Напротив.
[QUOTE=dimkaraganchev;817283]
Най лесно може да се убедиш по теглото на бойлера - например 80 литра еднакъв модел на един производител с казан от неръждавейка тежи 42 кг, със стъкло керамично покритие е 22 кг.
С две думи може ли да ми каже някой недостатъците на емайлираните бойлери?
Не изкарват дълго. Покритието е крехко и при поява на микропукнатини, бойлерът скоро си заминава.
[QUОТЕ=Rаdоѕlаv Rаdеv;817285]Haй лecнo мoжe дa ce yбeдиш пo тeглoтo нa бoйлepa - нaпpимep 80 литpa eднaĸъв мoдeл нa eдин пpoизвoдитeл c ĸaзaн oт нepъждaвeйĸa тeжи 42 ĸг, cъc cтъĸлo ĸepaмичнo пoĸpитиe e 22 ĸг.[/QUОТЕ]
Cпoмeнитe ти ca cтapи. Я виж ĸoлĸo тeжи 80 л нepъждaвeйĸa:
httр://еldоmіnvеѕt.соm/bg/рrоduсt/202.html
А ето и колко тежи подобен, но емайлиран:
http://eldominvest.com/bg/product/201.html
Здравейте, колеги!
Днес вече окончателно показах червен картон на недоразумението Теси в къщи, та се търси нов бойлер. Изискванията са следните:
1. 80 л. /или100 с подобни габарити/.
2. Сух нагревател 2-3kW. /водата е много твърда/
3. Добра термоизолация.
4. Отделни терморегулатор и защита-без комбинирани.
5. Да не е много умен -без електроники, защото искам аз да му казвам кога да работи и при изключване от външен ключ или спиране на тока да не се налага да го включвам от панел.
6. Бюджет около 300 лв.
Бях харесал едно Горенье, но е с електроника и отпада.
Гледах и един "Елдом Еврика 72268 DA" - какво ще кажете за него?
Отворен съм за всякакви предложения и марки /без Теси/, които отговарят та горните точки.
Благодаря предварително на всички отзовали се!!!