Нагревателите се пробиват и горят предимно от електрохимична корозия.
Нагревателите се пробиват и горят предимно от електрохимична корозия.
Скромното ми мнение е че бойлерите с казан от неръждаема стомана/ хром никел са зарибявка за неопитни потребители.
1. За същите пари обикновено могат а се купят два бойлера - по -добре така , защото бойлера си има и други части!
2. Ако такъв казан гръмне пораженията са много по-големи отколкото на обикновен емайлиран казан.
За гърмежа не знам, но по т.1 трябва да вземеш под внимание и смесването на топлата вода с ръжди. Формално е само за миене и не пречи толкова, но реално се пие от време на време. Лошото е, че неръждаем е само казана, а тръбите които го свързват са обикновени предполагам и си ръждясват.
Ето го резултата от бойлер неръждавейка!
Ако беше обикновен едно 14 годишно момиче щеше да е живо.
В статията не пише, че бащата наскоро е смени казана с неръждавейка и наивно си е мислил, че е решил проблема завинаги
http://paper.standartnews.com/bg/art...&article=94906
Едва ли причината е в неръждавейката...
Разбира се, та водосъдържателя е само едно желязо. Белите стават от неизправни/липсващи защити и предпазни клапани. Комбинацията със самоуки майстори е бонус.
Това , което имах предвид е , че СЛЕД като откажат всички защити( терморегулатор, термоизключвател, предпазен клапан) тогава неръждавейката прави несравнимо по-големи поражения от обикновения казан. На обикновения може да се сложи и още една защита- елипсовиден фланец.
Би ли ни осветлил при еднаква дебелина на водосъдържателя, защо при неръждавейката ще са по-големи пораженията. За да се стигне до "гръмване" на бойлер, трябва да се експлоатира доста неграмотно. Разбира се има доста такива примери. Елипсовидният фланец е наказание за този, който ремонтира или профилактира бойлер. Дали е някаква защита - може би, но по-добре да не се разчита на нея.
Този, който профилактира, няма работа по фланеца и вътре, във водосъдържателя. Профилактира се изправен уред. Ако трябва да ремонтира нещо, първо си осигурява резервни части. Люспи от накип се вадят веднъж на 10 години (аз ги изхвърлям заедно с бойлера). Ако все пак се наложи свалянето на елипсовидния фланец, задължително се подменя гуменото уплътнение и наказанието отпада
Пак се изказваш неподготвен, но с "авторитетен" тон. Единствената профилактика от която се нуждае един бойлер е почистване от котлен камък на нагревател, тръбичка за терморегулатор/защита, водосъдържател. Това изисква сваляне на фланец. Честотата на тази профилактика зависи от твърдост на водата, време на работа на бойлера, тип и вид нагревател, разстояние между тръбичка и нагревател. За разлика от предишният ми бойлер, сегашния го отварям 3 или 4 пъти годишно. Когато си търся бойлер, едно от нещата, които гледам е фланецът да не е елипсовиден /поради лоши спомени от ремонтирани такива бойлери/.
За любителите на такава профилактика , мога да им предложа бойлер за целта , свален работещ , но ако се изчисти , нямам идея къде ще се появи дупка на водосъдържателя , а може и да няма , божа работа !
Любителите на такава профилактика са добре подготвени мазохисти. Твърдата пловдивска вода дава по 2 шепи котлен камък за 10 години, стига бойлерът да е правилно регулиран. Не съм добре подготвен за профилактики от такъв тип, затова ги изхвърлям и подменям с нови. На всеки 10 години.
А варненската - дава и тя , хич не и се свиди . Та предложения бойлер е такъв , набор на твоя , но още не е поел пътя ... към боклука .Изхвърлям разделно !
Не съм от В и К , но знам, че Пловдив има 4 помпени станции, а ползва и вода от Родопите. Така че нито твърдостта, нито другите качества на водата са еднакви в Пловдив.