Не се изказвайте неподготвени. Имам Аристон Велис 80л. 1,8кВ и нагрява за 45мин. до 70гр. 100л. ще ги нагрее да речем за 1ч. , но чак пък 3 часа?!
Не се изказвайте неподготвени. Имам Аристон Велис 80л. 1,8кВ и нагрява за 45мин. до 70гр. 100л. ще ги нагрее да речем за 1ч. , но чак пък 3 часа?!
Напротив, доста съм подготвен!
Твоят Аристон Велис 80л. 1,8кВ , реално е 65 литра, а и колко е бил загрят преди да го загрееш за 45 мин. до 70 гр. също е под въпрос.
Изхождам и от моя 80 литра Елдом - реален обем вода , 3kw, загрява за 1-1,5 часа.
А и хората официално са го написали:
https://www.emag.bg/elektricheski-bojler-ariston-l-1800-w-funkcija-eco-evo-emajliran-vytreshen-rezervoar-s-titan-lydos-eco-100/pd/DM4J8SBBM/?X-Search-Id=d2a821df0cf1457be697&X-Product-Id=35852948&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Този пост е редактиран от Palev; 14-02-23 в 13:48.
По принцип за колко време ще загрява за мен не е от значение. В крайна сметка е за домакинство от 1 човек. Смятам, че веднъж като загрее до зададените градуси след това колко и да точа от топлата вода едва ли ще го сваля на 0, че да трябва да чакам нови 3 часа да загрее напълно. Главната ми кретията е консумация на електричество, но малко ми е гъдел колко им е читав фирмуера на нашите български бойлера. Поне по клипове като съм гледал как се свързва с WiFi и приложението им изглежда недодялано и зарадо това се двоумя.
Това не е климатик , че да сравняваш консумация....КОП-а на нагревателя и на Елдом и на Аристон е = 1, колкото харчи, толкова и отдава.
Сега, ако намериш бойлер с нагревател с КОП повече от 1 (консумира 1 kw, топли 1,5-2kw), не се чуди, ами направо го взимай, без значение марката!
Той разчита на нощна енергия. Но вариантите да ползваш нощна не са кой знае колко сложна формула - включваш след 22-23ч и гасиш преди 7-8ч. За какво е процесор и електроника за такова нещо и то със съмнително изпълнение. Отделно за икономия зависи и от изолацията - там не може да се каже, че всички бойлери са еднакви.
За мен най-важното за един бойлер след защитите е точно качеството на термоизолацията. Дали ще се пробие водосъдържателя след 5 или повече години не е от такова значение. Уредът вече ще се е изплатил.
За разлика от постоянното включване за дозагряване на водата. Това започва да ни бърка директно в джоба още от момента на първоначалната инсталация на бойлера.
В крайна сметка целта на уреда е да загрява вода, а не да топли помещението, в което е монтиран.
Не съм срещал в описанията на битовите бойлери поне да е написано за колко време се запазва температурата на водата (в определени граници, разбира се) при зададена околна температура. Както това е направено за хладилници и фризери, примерно.
За съжаление се надпреварват кой ще направи по-тънка/лоша изолация. Имам сериозни съмнения, че като пълнят пяна не влиза навсякъде. После уж 3см, а нещо изстива за половин ден.
За wifi управление на бойлер аз използвам това. Свързано е към 3kw емайлирано просто Теси
https://smartarena.bg/produkt/wifi-rf-kontroler-40a/
Ако ще давате повече пари за бойлер ги дайте за неръждаем.
Как и къде се слага това нещо, за да работи с бойлер?
Между външния ключ за бойлер и самия бойлер.
Не говори глупости без да си имал такъв бойлер.
Много бързо загрява. Имам 80л и за около 40-50 минути от студена вода (не работил няколко дни) е загрял и изключил при настройка 50 градуса.
Велиса е с 2 водосъдържателя и във всеки от тях има нагревател - единия е 1500W, а другия 1000W.
Трудно може да му свърши водата при къпане ако е включен, трябва да си пуснеш много гореща и силна струя. Изолацията му е ефективна, държи топла вода по 2-3 дни след изключване и не-ползване.
Като да си вземеш бърз душ (1 човек) докато загрее при прибиране след няколко дневно отсъствие.
Казваш Елдом на 3kW ще загрее по-бавно.