От около 6 месеца имам 80л. вариант. Без забележки. Ако имаше с нагревател над 2 kW за мен щеше да е по-добре.
От около 6 месеца имам 80л. вариант. Без забележки. Ако имаше с нагревател над 2 kW за мен щеше да е по-добре.
Вьl спрашиваете,хорош ли он?
Они не в Болгарии.
хороший,сделано в Болгарии.png
Този пост е редактиран от Viking72; 05-02-18 в 17:05.
Не,Електролукс не е познат на БГ пазара.
Колко е качествен не знам!
Този пост е редактиран от Viking72; 03-03-18 в 14:15.
Здравейте,
Търся нов вертикален бойлер, който ще се топли от газов котел и от ток (в последствие от слънчев колектор) през топлите месеци.
За момента съм набелязал:
1. Tesy GCV7/4S 15044 150 литра с 2 серпентини
https://tesy.bg/produkti/elektriches...dve-serpentini
2. Sunsystem BB200 V/S2 200 литра
Битови бойлери BB S2 | sunsystem.bg
3. Sunsystem 150 литра BB V/S1 M
Битови бойлери BB S1 M | sunsystem.bg
като последният е с Мантел и Серпентина (което нямам идея дали е по-добре или не).
Ще съм благодарен за всякаква помощ и насоки.
Благодаря
Ползвам два бойлера на Сънсистем 120 литрови.Двата са с мантел и серпентина,единия на пет,а другият на шест години.Вързани са в обща соларна система и различно локално парно,защото са за две жилища на един етаж.Мантелът/водна риза/ има по-малко съпротивление от серпентина,но има и недостатък.Зимата,ако е слънчево и работи котела,бойлера се загрява само от него.Слънцето отпада,но аз зимата разчитам на парното.
Ако изборът е този, вземи или 2 или 3. По-скоро 2, защото както се казва колкото повече, толкова повече с 200-тата литра.
За Мантела разбрах какво представлява да, мерси.
Като цяло съм отворен и към други предложения. Тоест Tesy-то да отпадне като вариант пред Sunsystem-а.
Какъвто и да избереш,гледай да е с голям фланец.Най-добре да се даде поръчка за изработка.Със следващите ще направя така,ще ги поръчам с два фланеца.При наличие на соларна система консумация на вода се увеличава сериозно.Перални,миялни всичко е свързано със смесители за комбинирано ползване на вода.За двете жилища стигам до 40 кубика вода на месец.Лятото в най-горещите дни бойлерите стигат до 87°С.При тази температура отделяне на котлен камък е три пъти повече отколкото при60°С.За райони с твърда вода е мор.Трябва да се мисли за лесно почистване на бойлерите от котлен камък или омекотяване на водата преди бойлера.Най-евтино е с десет инчов филтър пълен с полифосфатни кристали,монтиран преди бойлера.
Котленият камък полепва по нагревните повърхности,в случая са двете серпентини.
Нагревател се ползва много малко.
При малък фланец и две серпентини,не ме питай как се чисти котлен камък?!
Този пост е редактиран от Viking72; 12-03-18 в 19:02.
Ясно, мерси.
Добре, а ако вдигна сумата на 800-900лв може ли да взема някой стоящ 200-300 литров, който да си заслужава повече?
Има фирми,които изпълняват поръчки,естествено че са неръждаема стомана.
Най-добре потърси такава за твоя район,но която знае какво прави,а не за първи път.
След това се интересувай за готови.
При мен е много твърда водата,затова ми е такова мисленето.
Цанков е решил проблема с омекотителна станция.За цена и поддръжка на месец може да ти отговори.Може неговото решение да те устройва.
Но това всичко,при твърда вода и голяма консумация!
Ако си софиянец,няма нужда от такива гимнастики-водата е мека в София.
---------------------
Този на Сънсистем с двете серпентини не е лош.Слагай филтър с полифосфатни кристали и си свиркай.
След време се подменят/кристалите/.
Кристалите не дават на калциевите и магнезиеви йони да образуват твърди съединения/к.камък/.
Този пост е редактиран от Viking72; 12-03-18 в 20:49.