Ще взимам нов 50 или 80 литров вертикален бойлер.Харесал съм си модел на Бош с 5 годишна гаранция..Това ли е оптимален избор откъм добра топлоизолация,надеждност и ефективност до 250 лв?
Ще взимам нов 50 или 80 литров вертикален бойлер.Харесал съм си модел на Бош с 5 годишна гаранция..Това ли е оптимален избор откъм добра топлоизолация,надеждност и ефективност до 250 лв?
За банята в домакинство от двама човека.
Привет на всички!
След няколко много полезни консултации от съфорумци тук относно климатици и телевизори, вече трябва да завърша тоталния ремонт и с бойлер.
Моля за съвет, тъй като винаги съм бил на ТЕЦ, а този апартамент разчита на бойлер.
Жилището ще се ползва за момента от 1 човек, като бойлерът е подвързан към душа и мивките. Намира се в гр. София, като сградата не е газифицирана.
В момента има някакъв много стар бойлер, но доста ме притеснява, че може всеки момент да избие някъде и реших да го сменя.
В тази посока:
1. Може ли да препоръчате модел и марка? Предполагам, че 80 литра ще е ок. Съседката отдолу се колебаеше между Stiebel Eltron (предният, който прокапа и е ползвала 20 години) и Tedan, като накрая избра Tedan. Някакви коментари за Ariston, Atlantic? Българските марки изобщо заслужават ли си? Нямам нужда от WiFi управления и други подобни, които да оскъпяват. Ако не може да препоръчате модел, моля да споделите основни параметри, които да следя: изолационен материал, анодно-магнезиеви защити, тип нагревател, вид термостат (някъде пишеше да не е капилярен)... Просто има много информация в интернет и ми е трудно да отсея плявата. (прочетох началния пост в тази тема на hristoslav2, но пак имам някакви въпросителни)
2. Има ли измислен някакъв начин (устройство, защита) да се защитя от наводняване на апартамента при протичане на бойлер? Бойлерът е в тоалетна, която няма праг и всичката вода ще се разлее към ламината...
Относно бюджет - по-скоро нямам, но търся нещо, което да си заслужава парите.
Ще бъда благодарен на всякакви коментари.
Този пост е редактиран от blo; 02-06-21 в 01:46.
Аз бих взел от материал Инокс - неръждаема стомана. Марката не мисля че има значение. Тедан имат и емайлирани и неръждаеми бойлери. Вторите са значително по-скъпи, но идват с 10 години гаранция.
Бойлер със защита срещу наводняване не съм чувал, може и да има. Обикновено този проблем е решен с наличността на сифон в мокрото помещение.
Анодната защита помага, но пак трябва да се сменя и да се чисти бойлера поне веднъж на 2-3 години. Това си е хамалогия, ама бойлерите изискват поддръжка.
аз съм с АРИСТОН ВЕЛИС-много пари за нищо съществено
Според зависи. Моя 80л Теси след 5 години имаше 2 кила варовик в Пловдив.
Тук е обяснено как да се чисти:
https://youtu.be/6rKtKbFA3Uk
Моя се развали преди месец и си поръчах от един сайт. Останах сравнително доволен и ви пускам линк да хвърлите по един поглед ако решите- https://vladives.bg/boileri/vertikalni-boileri. Успех в създаването на идеалната баня на всички
Здравейте, интересуваме нужно ли е бойлерно табло "прекъсвач за бойлера" ако бойлера се монтира в коридор и реално няма досег с водата в банята. Въобще за новите модели като Atlantic Vertigo / CUBE все още ли важат старите правила при монтаж да се слага задължително и прекъсвач?
Винаги е нужен прекъсвач далеч от бойлера.
Ако го включвате/изключвате всеки ден е нужен прекъвач.
Ако го държите постоянно включен,не ви трябва прекъсвач.
Понякога стават фалове и човек се чуди как да спре захранването.Вярно, че може да удари предпазителя на щита, ама повечето не знаят, къде са.
Той като гръмне ще си спре сам.
Изключително градивно мнение!
Този пост е редактиран от avenger; 28-08-21 в 23:10.