Внезапно протичане няма как да е от бойлера, освен ако не е взрив. Обикновено е от меките връзки.
А за емайлиран от 300 лв с 5 години гаранция, цената е като за консумативи... Неръждаем от такава боклучава фирма е безсмислен разход....
Изпратено от моят COR-L29 с помощта на Tapatalk
Не знам фланец ли е или нещо друго, но съм чувал не един случай когато бойлера се излива цялостно в банята и околните помещения. Определено не става дума за меки връзки. Иначе бойлерите щяха да са с 10г гаранция и комплект меки връзки за смяна на всеки 2 години.
Кажи една фирма, с качествени бойлери, като удобно те моля да пропуснеш Теси, Аристон, Атлантик, Тедан и прочие един дол боклукчиви дренки.
- - - - - - - - - -
Най-вероятно за това ти пука.
Загряваш го до пределни температури, след това рязко го охлаждаш.
Пробвай да го държиш постоянно включен на еко режим един два дена и кажи дали пак ще пука.
Принципно това, което правиш е изключително вредно за бойлерите и тези с покритието си заминават за норматив, с неръждавейките не знам как е.
Моят никога не го изключвам, въпреки че минимум 8-9 месеца в годината ползвам слънчев бойлер.
Ще пробвам няколко дни на Еко или близо до него. Ще засека за колко минути загрява от напълно изстинал.
Неръждаемите освен другото имат плюс с липсата на разни анодни защити и подобни поддръжки. Не знам лепят ли им се боклуци по нагревателите с времето или само анодната защита има такива качества.
Ламарината на водосъдържателите на Елдом е гола вода. Това от информация от вътрешен човек. Затова преди години, 20 - 25 години, пробив на бойлер (освен при взрив) е бил много по-рядко явление. Изполван е в пъти по-добър метал. От личен опит, предишният ми бойлер, работи 19 години преди да протече, сега за 2 години и половина ползвам втори. Имам още толкова от гаранционният срок. Може би още един ще вместя.... А неръждавейката е със входяща и изходяща тръба от материала на емайлираният. И там където влиза в корпуса на водосъдържателите, обикновено заварката е проблем и почва теч...
Иначе има и доста по-квалитетни марки от изброените по-горе. Но пък мен цена от около 330 лева и пет години гаранция ми е консуматив... Само откачам и закачам... Правя си го сам и без проблем...
Точно тръбите забелязах, че са различни при неръждаемия. На обикновения бяха черни още в началото и тръгна ръжда през първите години. На новия изглеждат светли - доколко са неръждаеми или само така изглеждат не знам, но видима разлика има. От другите марки - Stiebel Eltron не са ли свестни? Лошото е, че като габарити нямат тънък вариант като Елдом/Теси. Тедан също ги хвалят уж - не ги знам сръбска сглобка ли са или сръбска марка внасяща от Китай.
Когато ми замениха протеклият бех в сервиза на Елдом в София, исках да погледна неръждавейката и да доплатя за такъв. Оказа се невъзможно, защото няма как да се довърши гаранцията с друг тип водосъдържател. Преди това видях, а и служителя в сервиза ми потвърди, че тръбите за топла и студена вода, са от материала идентичен на емайл моделите. Само водосъдържателите били неръждаеми....
Това е много нелогично, ако действително е така, трябва да обърна внимание на моя.
Просто заваряването на неръждавейка към черен метал изисква съвсем различен подход и би било супер глупаво, тъй като почти нище не се пести, но за сметка на това си усложняват производствения процес.
Към март 2021г.,положението беше такова. Преди и след това не знам как е било. Имах Елдом, който работи почти 20 години. За инфо, минах и покрай магазина на Светльо Шишков (оня с неръждаемите бойлери... И да, видях цял оголен водосъдържател, на който всичко му беше неръждаемо в сребърен цвят. Нещо което дори не професионален юзър като мен не забеляза при Елдом неръждаемите.... Явно има нещо което не е много квалитетно и скъпо при тях, след като на конвейер заменяха бойлери в централния си склад в София. Където занесох протеклия и взех новия. Който вече работи година и пет месеца. Старият не изкара и пълна година. Протече, дойде техник, видя го, взех протокол и нов....
Този пост е редактиран от Firenze69; 22-08-22 в 19:38.
Не знам какви точно бойлери са заменяли, но и най-добрите се случва да сгафят и да допуснат производствен дефект, за това е гаранцията.
Иначе при неръждавейките проблем не е метала и заварките.
За това въпросният Шишков не искал да продава за черноморието или поне не давал повече от 2г. гаранция.
Няма загадка, всички неръждаеми си бяха от такъв материал изцяло.
Обаче не съм фен на тази марка-Шишков...
И след като имах Елдом 20 години, не мислех че по отношение на качеството е останало едно нищо...
Извън темата - това за Tapatalk не се ли изгася отнякъде? Супер досадна реклама.