Не ги водят 80-литрови, просто в означението им има числото 80Оказа се популярно в наше време.
Плоските бойлери (логично) са по-широки, та просто обмисли и това, че моята сестра като си видя покупката, леко съжали.
И да подсетя, че има проточни бойлери, без ограничение в обема, пък и място почти не заемат.
Проточните са с доста сериозна консумация и трябва да се предвиди дали инсталацията е сувместима, че ако кабела е 2кв., ще стане беля.
Аз имам газов проточен и всичко е 6,при настрийка 42гр. не се седи под душа. При електрическите не знам как е, но не би трябвало да е по-различно.4кв. е малко за проточен, те са по над 15киловата.
Гледай да не е под 80л и да не е хоризонтален.
Сложих Елдом 80л вертикален, неръждаем. Знам че има ефекти на раздуване и огъване на водосъдържателя, но доста пука. Без да е включен, пускам топла вода, спирам и 10 секунди по-късно има пукания. Много тънка ламарина ли са взели да правят или неръждаемите поначало са така? Предният беше емайлиран. Чуваха се подобни звуци като тръгва или спира водата, но по-ограничено.
И аз съм с Елдом неръждавейка и не съм чул да пука или поне не ми е направило впечатление.
На колко си му настроил термостата?
Този пост е редактиран от gurcayy; 21-08-22 в 21:29.
На предпоследната черта е някъде или малко по-слабо. Не знам ако засиля до макс дали е по-рисково.
Що бе, аз не се оплаквам като цяло. Старият емайлиран изкара 7 години, което се води добро постижение. Беше със серпентина и ме съмнява, че от нея прокапа, т.е. можеше да издържи още, ако беше чисто електрически (като новия). Не знам само какво да мисля по темата с пластмасовата тръба на горещата вода, която се чупи с времето. Докато беше току що изваден от кашона погледнах в тръбата на топлата вода и вътре ясно се виждаше пластмаса. Значи продължават да си карат по старому, освен ако не са променили дебелината или типа пластмаса.
Моят го държа на Еко. Вероятно всички бойлери ще пукат като се държат близо до макса.
На Еко значи да го държиш постоянно включен. Аз избягвам такава практика - загрявам и гася. Къпане на включен бойлер винаги носи някакъв риск. Освен това Еко-то е по-ниска температура, което значи, че се смесва по-голямо количество гореща вода и съответно бойлерът свършва по-бързо. За пукането може да пробвам дали има разлика на Еко, но ме съмнява, че няма отношение. Както казах по-горе, озадачава ме пукането доста време след като е спряно ползването на вода и бойлерът е изключен.
Елдом(в момента) са боклуци, но поне са с 5 години гаранция. Можеш поне 3 пъти да го смениш... С нов... Триста кинта на пет е по 60 на година. Консумативи...
Изпратено от моят COR-L29 с помощта на Tapatalk
Няма разлика. Аз също съм с външен ключ и бойлера е оставен на еко и не се гаси никога. Винаги след къпане, докато загрява или се включва да поддържа температурата,когато не се използва, се чува припукване.
Колегата с пукането в сграда ново строителство с тец ли живее случайно?