Вижте резултатите от анкетата: Каква марка е бойлера ви ?

Гласували
328. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Еldom

136 41.46%
  • Diplomat

42 12.80%
  • Tesy

65 19.82%
  • Матев

8 2.44%
  • Фламина

4 1.22%
  • Ariston

36 10.98%
  • Clage

1 0.30%
  • Neo

2 0.61%
  • Stiebel Еltron

13 3.96%
  • Atlantic

21 6.40%
Страница 102 от 115 ПърваПърва ... 5292100101102103104112 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,516 до 1,530 от общо 1711
Like Tree357Одобрявам

Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Отговор: Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения

Елдом съм нямал, но теси имах 3KW и загряваше по-бавно, а изстиваше по-бързо.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Живее в
    ВТ

Как си обясняваш явлението физически? Вкарваш 3kW енергия на същия обем и загрява по-бавно отколкото 1.8kW. Самовнушение примерно.
    espace, tanatos и Palev харесват това.

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010

Днеска нямах много работа и направих една табличка за бойлерите. Обичам да смятам с ексел.
    Идеята е по габаритните размери да се познае каква може да е изолацията. Разбира се, обявени некоректни данни няма как да се избегнат.
    Ама ми изчезна нета и не можах да я постна. Утре ако е рекъл Господ. Ся като размислих, може би не е добре да има графа марка на бойлера, че да няма обидени.
    Размерите са за кръгли бойлери.
    Ся biro като спомена аристона, пък той е плосък и не съм го включил в таблицата... и ме зачекна да проверя размерите.
    Единствените, при които намерих параметър загуба за 24ч. По-рано мисля повече производители го даваха.
    Интересно, което ми направи впечатление: В името Аристон бла бла бла 80, действителният обем е 65л.
    Аристон бла бла 100, действителен обем 80л. Това малко подвеждащо изглежда.
    Иначе има шанс изолацията да е 50мм, мисля почти няма аналог.
    Не че ги хваля, щото няма за какво. Електрониката на един такъв сдаде багажа на 2-рата година, пък балона цъфна на 6-7мата.
    За да загрее 1л. вода с 1°С му трябват 1,16Wh, чудеса не се случват!
    Единствено термопомпен бойлер може да изхарчи по-малко!
    Този пост е редактиран от zxc0; 17-02-23 в 20:10.
    espace и Palev харесват това.

5. Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Живее в
    ВТ

Ако е плосък значи има 2 балона и има някакъв изглед да загрява по-бързо (първо единия, т.е. по-бързо, но половин обем). За изолацията съм забелязал как Теси се мъчат да подвеждат. Мострата им е с разрез по диагонал и изолацията изглежда по-дебела отколкото е. На Елдом аналогичната мостра с разрез е перпендикулярно на стената на цилиндъра.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010

Двата балона ги видях. Така са си.
    Оздачава ме факта, че дават примерно 1500W нагревател.
    И времето за нагряване съответства на него. Ама има 2 обема...
    Пък има 2 нагревателя по спомен.
    Може би единият е 1000W, а другият 500W, не помня.

- - - - - - - - - -

Данните са събрани от нета произволно и всеки може да ги види, от който сайт дава някакви размери. Реших да оставя марките, така или иначе не са тайна.
    Ако те лъжат и аз ви лъжа. И така идеята:
    По дадените габаритни размери смятаме габаритният обем в литри (Обем общ, l). От него вадим обема на вода в бойлера и получаваме обема на изолацията в литри (Изолация, l). Примерно за 80л. бойлер изолацията е добре да е >= 50л. Най-бързо и лесно за смятане и оценка.
    След това ми хрумна да намаля всички габаритни размери с дебелина на изолацията 32мм (даже с 33 за минимална дебелина на ламарината). За електрониката намалих с 34мм, като това е най-тънката на която намерих размер, така че не съм ощетил никой - напротив. И така изчисляваме втори обем в литри, вадим водата и гледаме дали остават някакви литри (Изолация, 32мм). Ако е положително число бива, но ако е отрицателно показва, че няма място за такава дебелина на изолацията. Същото и за (Изолация, 40мм), само че с 41мм приспаднати.
    Не претендирам за идеална точност, защото елекрониката стърчи с 85мм при някои, а аз съм взел 34мм. Това се отразява около +5л, има закръгления на балона и т.н. Приемам също, че обема на водосъдържателя е колкото обявения - не се знае дали е така.
    За някой може да е полезно - гледаш дали размерите съвпадат с някои и преценяваш. Подреждането е по графа (Изолация, 32мм).

Прикачени изображения Прикачени изображения
    Gena_bs, gurcayy и Pipoko харесват това.

7. Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Живее в
    ВТ

Не може ли да има 2 нагревателя по 1500 вата, но да работи само един в даден момент.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010

Цитат Първоначално публикувано от i486 Виж публикацията
    Не може ли да има 2 нагревателя по 1500 вата, но да работи само един в даден момент.
    Възможно е. И ще е хитро като решение. Ако падне случай ще проверя. Моя човек си взе пак такъв и може да се наложи да проверя.

10. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    Бургас

Цитат:

VELIS EVO PLUS разполага с 2 нагревателя, които могат да работят независимо един от друг и да се включват единично или заедно по решение на потребителя. Мощността
    на първия е 1500W, а на втория 1000W и двата заедно могат да работят с мощност 2500W.

11. Novice
    Тук е от
    Feb 2023

В крайна сметка взех елдома. Такива щуротии с обикновен болейр пък после му добави умен модул не ми се занимава, нито пък ще спестя кой знае колко пари. Знам, че по всяка вероятност софтуера ще е дърво, но поне ще може да се задава часови диапазон от кога до кога да нагрява. Ще постна мнение и още инфо по-нататък в бъдеще.

12. Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Живее в
    ВТ

Цитат Първоначално публикувано от Mitko89 Виж публикацията
    В крайна сметка взех елдома. Такива щуротии с обикновен болейр пък после му добави умен модул не ми се занимава, нито пък ще спестя кой знае колко пари. Знам, че по всяка вероятност софтуера ще е дърво, но поне ще може да се задава часови диапазон от кога до кога да нагрява. Ще постна мнение и още инфо по-нататък в бъдеще.
    Изпробвай да го изключиш от ключа извън банята за повече от 24ч и пиши после помни ли си часа след това. По книжка го даваха, че държи 18часа (не месеца), което няма и денонощие. Изпробвай го да се знае вярно ли е.
    Gena_bs одобрява това.

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Как си обясняваш явлението физически? Вкарваш 3kW енергия на същия обем и загрява по-бавно отколкото 1.8kW. Самовнушение примерно.
    ОБяснението е просто и вече съм обяснил. По-добра излоация.
    В допълнение и 2 отделни водосъдържателя, всеки с по един нагревател 1KW + 1.5KW = 2.5KW, което не е 1.8KW.
    Ако се задълбаем с точни размери на бойлерите Ariston Velis 80л и Теси BiLight 80л, втория има по-голямо лице на основата, което е предпоставка за увеличени топлозагуби през горната част на бойлера, а също така и при контакта между долната част (вода с по-ниска Т) и горната част (вода с по-висока Т) на обема. Както знаеш (предполагам) това е и проблема на хоирзонталните бойлери - по-бързо свършва водата, по-бавно стоплят.

Всичко това може да се обобщи с практическия ми опит с 2та модела бойлери, както казах в полза на Велис, който стопля по-бързо от Теси Билайт установено с години ползване.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Живее в
    ВТ

Изолацията няма отношение към бързото загряване.

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Цитат Първоначално публикувано от zxc0 Виж публикацията
    Не че ги хваля, щото няма за какво. Електрониката на един такъв сдаде багажа на 2-рата година, пък балона цъфна на 6-7мата.
    Моя предишен велис протече също на 6-7мата година, но вината си е изцяло моя. Пропускът е от електрохимична корозия, причинена от износения магнезиев анод, който аз не съм сменял при всяка профилактика (почистване от котлен камък).
    За сметка на това електрониката си работи и съм запазил стария протекъл бойлер за части или поне да му поставя нови аноди на 2та нагревателя и да ги поставя в сегашния велис като стане време за профилактика. А нагревателите от новия велис ще почистя и ше им сменя анодите.

- - - - - - - - - -

Изолацията няма отношение към бързото загряване.
    Е как да няма отношение?!?!
    В неделя имах работа в гаража (45м2 подземен) и температурата в него беше 7 градуса. Пуснах духалка 2KW и 8 часа по-късно температурата стана 13 градуса.
    Гаража няма изолация.
    Пак ли щеше да загрее само до 13 градуса за 8 часа ако имах 5см фибран на тавана и стените?

17. Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Живее в
    ВТ

Що за сравнение правиш не знам. По-горе твърдението беше от типа "прибирам се след Х дни, включвам бойлера и след еди колко си време е загрял, а при стария ставаше по-бавно". Смяташ, че от лоша изолация ще успее да изстине за половин час ли? Ако в банята е било +5 градуса, може и да коментираме изолацията.
    espace одобрява това.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Абе човеко ти четеш ли изобщо какво пиша. Ефекта на бързо загряване при велиса е съвкупност от по-добра изолация и два водосъдържателя с отделни нагреватели.
    За половин час не е изстинал напълно но за 3-4 часа да. Тесито включваше да доподгрява 3-4 пъти в час, аристона 1-2 път на час.

Не знам защо се опитваш да оспорваш като не си притежавал велис (или аналог с 2 водосъдържателя).

Едит: Сметката за ток при тесито не спадаше под 220kWh на месец зимата, при аристона не надвишава 180kWh.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. LCD матрици /FAQ - мнения , обсъждане
    От hristoslav2 във форум Ремонт, сервиз и калибрация на телевизори
    Отговори: 23
    Последно: 06-04-18, 19:32
  2. Тостери / FAQ - мнения, обсъждане
    От hristoslav2 във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 0
    Последно: 22-05-12, 16:03
  3. Мнения и обсъждане на tv LG LCD 37LD420
    От pacho-gr във форум LG телевизори
    Отговори: 0
    Последно: 08-07-10, 19:52
  4. мнения за проточни бойлери - Diplomat
    От d_karchev във форум Бяла техника
    Отговори: 5
    Последно: 08-05-10, 02:09
  5. PIONEER LCD-PDP / Faq, обсъждане, мнения
    От tattoo777 във форум Други телевизори
    Отговори: 19
    Последно: 21-03-10, 10:21

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе