Първоначално публикувано от
IKKbg Не се обиждам

Не съм търговец и още по-малко на климатици

Занимавам се с телекомуникации, но определено не съм съгласен с т.4
Това съм го установил емпирично още когато ползвах конвенционални уреди със стаен терморегулатор. Същите условия - хол с един конвекторна печка 1,6 кв. имаше цикъл работа/почивка от порядъка на 1:1, т.е. около 20-25 минути гореше ток и около 18-20 минути не работеше, т.е. стаята изстиваше. Когато повиши мощността на 2,5 кв. нещата коренно се промениха - около 10-на мин. работа и пак толкова изстиване. Е, къде е загубата?
Да, компресора на 12-ката се вклщчва точно толкова пъти или малко по-малко отколкото на 9-ка примерно, но работи по-малко като продължителност, защото за единица време внася по-голяма енергия в помещението. Сумарната работа му е доста по-малко и енергията суответно. не говорим за инвертори, които си работят на малка мощност почти през цялото време и само компенсират топлинните загуби в помещението. говорим за конвенционален климатик. Преохлаждане или претопляне - обясни ми как ще стане, като датчика на питата при зададена температура 20 градуса примерно, изключва компресора на 21 и го включва на 19, грубо казано?