Климатика, когато не се използва дълго време е желателно да се изключват от контакта, понеже има консумация от около 20 - 40W.
Климатика, когато не се използва дълго време е желателно да се изключват от контакта, понеже има консумация от около 20 - 40W.
Това за херцовете май е излишен спор, на всички японски клими на етикета пише 100 волта, 50/60 херца.
AUDIRSS по-добрия вариянт според мен е нов японски климатик.
Ако можеш да си го позволиш, разбира се!Първоначално публикувано от blue1
Остава май и проблема, че КЗП (доколкото работи) трудно може да те предпази, ако нещо се сбъгяса, `щото си купил стока `дето не отговаря на БДС и не може да се продава, а камо ли ползва. Да не говорим, че от ЕРП може да откажат да ти доставят ел.енергия, `щото включваш несертифицирани уреди (част от ОУ) - това въпреки трансформатора
И сега сериозно - я кажете, как наистина може да се търси гаранция за нещо, което не може да бъде продадено?
echo да ти кажа вероятно съвсем законно си ги продават японските климатици, щото трябваше да затворят сумати магазини в Пловдив. От няколко месеца виждам, че даже и на втората употреба им слага етикети на български, имат книжка с инструкция, е доста по-семпла от оригиналната но основни функций и параметри ги превеждат.
В крайна сметка ако е за спора може винаги да се води такъв, аз от години си ползвам японските климатици, доволен съм си и роб нямам намерение да им ставам.
Те контрабандните разкодирани GSM-и се продават съвсем законно. Преди около два месеца арестуваха някакви митничари, но повече нищо не се чу. Мислиш ли че е законно да се продава техника на 100V. Деска видя на една витрина URURU SARARA японски с йероглифи на 100V.
Освен инструкции на български, за ел. уредите има едни неща - декларации за съответствие. Не можеш да имаш такава за 110V в България.Първоначално публикувано от blue1
Иначе сигурно е законно - ама не и в ролята им на ел. уред...
Очаквам и по-запознати законово да се произнесат, моля!
Колкото до задоволството - да, обикновено произведеното в самата Япония е по-качествено, обаче въпроса ми беше какво става ако се развали - какви права имаме за стока, която не виждам как може да е продадена като ел.уред, а по-скоро като украса?
@echo,
Определено и аз не виждам какъв е проблема. Аз внасям нещо, което не отговаря на изискванията в БГ. Доработвам го (вграждам трансформатор 220/110V) и то вече съответства на изискванията за електрически уред, предназначен за ползване в БГ и го продавам. Може ли някой да ме спре от две непригодни за нашите условия неща да събера пригодна система и да я продавам? Нали като цяло тя съответства, а аз не я предлагам на части? Малко ли такива монитори се продадоха в България?
Lupus,
Вероятно никой не може да те спре. Попитах, т.к. в скромните ми познания електрическите уреди трябва да се провадат придружени с Декларация за съответствие
Аз такава не съм виждал със 110V климатик (110V климатик и 110V климатик+трансформатор са различни крайни продукти) - за мониторите може и да е имало.
Предполагам, че не е проблем да продадеш подобен уред, но въпроса ми (поставен преди няколко поста) беше ДАЛИ орган като КЗП може да защити крайния потребител при дефект на уред, продаван (според мен, но може и да греша) без да са изпълнени необходимите законови изисквания, или разчиташ само на доброто желание на продавача да отстрани проблема?
Дали някой от пишещите/четящите тук знае отговора?
Според мен фирмата, която прави преработката и пуска на пазара тези климатици трябва да състави тази Декларация за съответствието. Това си е казано още в първия абзац на документа, който цитираш:
"Декларацията за съответствие се съставя от лицето, което пуска продукта на пазара и/или в действие като част от процедурата за оценяване на съответствието, посочена в съответната директива."
До колкото съм запознат тези декларации трябва да се заверяват от Търговско-промишлена палата. Тогава те имат силата на официален документ и се признават от всички други органи, включително и от КЗП. Поне така мисля, че трябва да стоят нещата. Продават се твърде много климатици, преработени за работа на 220V и най-вероятно работата е изпипана документално и юридически.
моля дайте данни за national cs-g25f2 в нета има сам0 в един японски сайт но искат пари
veskodivia това е Национал Еолия произведен е 1993 год. СОР-3.24 фреон 22, дистанционното е като на европейските модели но може да е с капаче или нормално стара машина с малко външно тяло, няма нищо общо с панасониците продавани тук, малко е шумен но бачкат от доста време в България. Повече от 250-300 лева не давай. Има и още данни ама ако те интересуват?
благодаря а да имаш нещо за mitsubishi msz-sx288 знам само че е 1998г и ме интересува тия 2 климатика стават ли за отопление
По-късно ще ти отговоря, но мисля че митсубишито беше само охлаждане
MSZ-SX288 2.8kW 0.9kW 3.4kW 720W 85W 1135W 4.89 5.22
модел охлаждане охл.минимално охл.максимално охлаждане охлаждане отопление
отдадена мощ конс. отдадена мощ конс.ном. конс. мин. конс.макс. СОР СОР(ave)
Това са данни за модела в превод от японски на български, не знам защо са само за охлаждане и защо има данни за СОР два пъти пред пред последното пък е максималната консумация при отопление. Иначе в категорията си по мощност е на 24 място сред стотина различни марки модели продавани в Япония през 98 година, което е едно доста челно място /класацията е единствено за икономичност/ На първо и второ място са пак модели на Митсубиши, след това са Тошиба, Санйо, пак Митсубиши, Национал и т.н.
И аз си помислих, че производителя просто декларира, ама към Закона за маркировките има сума ти Наредби за съществените изисквания към различните уреди и компоненти. В тези от тях, които прегледах имаше изискване фирмата, която декларира да разполага със съответния квалифициран персонал и да има одобрение за това от Комитета по метрология.Първоначално публикувано от Lupus
Та именно, `щото не е толкова просто си мисля, че май тоя момент е сериозно пропуснат - аз не съм виждал подобни `екстри` към климатици на 110V!
Явно и ти, и аз предполагаме затова моля ако се намери някой запознат да ни го разтълкува.
Първоначалното ми опасение беше, че потенциално е възможно ЗАКОНОВО регламентираната гаранция (визирам нови, 110V климатици) да се окаже `въздух под налягане` поради неспазени ЗАКОНОВИ изисквания и вместо по ЗЗП споровете да се уреждат направо по ЗЗД?!