за ноември сметката беше 90лв всичко,като климатика не е спиран иначе е около 60лв без климатик обаче за декември става интересно 160 лв при положение че не съм използвал нищо различно от предния месец вярно беше доста студено но пък такова увеличение е направо нереално за мен чез надуват сметките не знам как но го правят
п.п става дума за климатик 9 sharp в 15 кв,бойлер 3Kw 120л готварска печка фурната на която се ползва рядко а котлоните са на газ
Ноември - 110лв. Стандартно/лято/ - 70-90лв. Декември -210лв. Доста са написали да вземат бонуси, ама анвари ще се отрази. Три клими. Две северни стаи. Към 120кв.м. Има боилер,фурна,пералня/всеки ден пере/, бойлер-кухня, компове,тв,скари всичко на ток. Ъглов без изолация/35см стени/ и стара дограма.
Здравейте!
Извинявам се предварително ако съм сгрешил темата. Моля, препоръчайте ми свестен контролен електромер за измерване на консумираната електроенергия от климатика.
Благодаря предварително!
...аз съм с енергиен монитор ЕМТ707CTL...доскоро ги имаше на промоция в Карфур- 15лв...за любителски измервания е добър, ама гледам пишеш за електромер?
http://www.google.bg/url?q=http://ev...kemTZXk7mUNrtA
Здравейте.Имам два климатика Мицубиши MSZ-GE25VA и Мицубиши MSZ-GE50VА.
Малкия тръгва примерно на 500 вата,почва да сваля и когато падне под 300 изключва.Като cos f не се променя и си стои на 0.8.Големия тръгва на 1200 вата и сваля на 900.Държи ги и пак почва да вдига нагоре.Като стигне 1100-1200 изключва.Според мен се държи повече като конвенционален отколкото като инвертор.Повече ме притеснява,че се променя cos f постоянно като варира между 0.8 на мощност около 800 вата и отива на 0.95 при 1200 вата.Нормално ли е това?Мисля,че при околна температура от 10 гр.,при зададени 22 не може да работи при толкова голяма консумация.При -1 навън работи постоянно на 1200 вата.Макар,че е 18-ка ми се струва много.Благодаря.
Всичко си е нормално. Докато cos(ф) е под единица, нямаш основания за притеснение.
Kasap благодаря за бързия отговор.Все си мисля,че нещо не е наред при голямото мицу.Не може при 15 гр.вън да харчи толкова много,при положение,че съм с външна изолация и сменени дограми.
ами за това изключва защото не може с по-малко ток да работи, има си минимум климатика/който всъщност е висок за модела/, когато не може да гори по-малко си работи като конвенционалка.
голяма машина е - много топли : много лапа.
5кв топло : 1 киловат ток, горе-долу де така не изглеждат зле нещата нали?
или енергото бъркат или трите самурая(средно 23гр.)са ПИРФЕКТНИ . ЦЯЛОТО ДОМАКИНСТВО на ток за 33дни....................330киловата.
При мен много бъркат ... един адакс бачкаше в спалянта цял месец + климатика и накрая сметка 40 лв като летните сметки .. Следващата сметка беше 260 лв после дебитно ми пуснаха за 0 лв и в същия ден издали кредитно -52 лв . ЧЕЗ София