Много ясно, че има разлика в качеството. Качеството се заплаща. Дали си струва - всеки сам решава.Първоначално публикувано от denuchi
Много ясно, че има разлика в качеството. Качеството се заплаща. Дали си струва - всеки сам решава.Първоначално публикувано от denuchi
и аз така мисля, че разлика има но искам те двата да го кажат пред всички. и да спрат ги хвалят из всичките форуми. има и още нещо имаш крава пиеш мляко нямаш крава копуваш си мидея. ето това е моето обяснение. човек когато е отделил пари за хубав климатик си взема такъв а не мидея.
А според мен това са пълни глупости. Ще горят приблизително еднакво само във фантазиите ти. Топли се там с Панасоника и трепери да не е от серията с гърмящите компресори. Мен с Мидеите не ме мисли, имам и газов котел. И който тук ми разправя за комфорта при отоплението с климатици само ще му кажа че е далеч от истината. Никой климатик не може да достигне комфорта и равномерното отопление на радиаторите. Ако на някой му е кеф да му духат тропически ветрове из стаята, да му е студено на краката и топло на главата то тогава комфорта при отопление с климатик за него ще е пълен .Първоначално публикувано от IvoSI
espace,не ми казвай само че Мидеите помагат на газовият котел ...а иначе в поста на IvoSI има много логика...ако се замислиш...
Абсолютно си точен.Аз за големия студ си имам камина с водна риза с радиаторчета и два кубика дръвца/станаха доста скъпи за съжеление/.Чакайте да ви стопли климатика при -15 и да консумира колкото две ел. крушки от по 100W.Ще се получи хем ток плаща хем на студено стои.Първоначално публикувано от espace
Аз отдавна твърдя ,че климатика не е отоплителен уред...много хора тук във форума скочиха срещу това твърдение...производителят на мерцедеса в климатичната техника "DAIKIN" също потвърждава това мнение,като в ръководството за експлоатация казва че на климатика може да се наложи да му се помогне с отоплителен уред при ниски температури...
То за помощта с ел уред го има във всяко ръководство и това е заради презастраховане, защото производителя сочи, че работи до -15, ама може да се окаже, че човека иска 30 градуса в къщи /колкото сочи дистанционното /, а машината не може да ги направи естествено, и човека може да реши да осъди производителя за невярна информация за продукта.Иначе за всеки човек комфорта е различно понятие и всяко усещане е субективно, но все пак машините си топлят без проблем при отрицателни температури.Тпорически ветрове правят най-евтините машини, моите ТОШИБА и ДЖЕНЕРАЛ не правят тропически ветрове.Дори и ОСАКА-та 12SBP не прави тропически вятър.При -10 FD серията не харчи колкото 2 крушки по 100 вата, а колкото 4 крушки по 100 вата.
Започнаха хората със смотани климатици да плюят отоплението на климатик и как той не бил отоплителен уред...
Ами мерси, оставете ни да си се топлим, пък нека не е отоплителен уред! Градусите вътре зимата и сметката друго показват.
Преди две седмици ми монтираха Fujitsu 12LGC в хола 20м2 ,предоволен съм засега на следваща заплата мисля да поръчам и за спалнята 17.5 м2 09LGC.А преди два месеца се нанесох в жилището панелка е с основен ремонт.Прекарах си и траби за локално парно в двете стаи и даже и в банята дори и бойлера го купих с серпентина,но дойде ред да купувам и останалите чаркули печка и т.н.знаетели замислих се?Прибирам се от работа изморен 17:30 вече е тъмно,слизай в мазето хайде чувала с дръвцата,разпалки и запалки пали пускай помпата отвори ако почне да дими пък какво ще стане с новият ти ремонт кадето си хвърлил толкова пари не се замисляй нямаш време защото замръзваш,погледни часовника то е станало вече 20:00 а все още не си се стоплил,и да ви кажа отказах се от печки и т.н.а почти всичко бях предвидил.Отидох и инвестирах Fujitsu.Дано да не съм згрешил.
Дори COP_а при минусови* да пада около/под 2 пак е по ефективно мисля с климатик - пък ако се налага в най-големия студ ще му се "помага" - какво толкова?! но пък през останалата част от годината ще сме "на далавера".
За да не хвърляш в размисъл хората кажи това (0.4кВ), на какъв модел/марка климатик и при какви условия си го замерил? Защото нещо не излиза сметката: на -10* консумира 0.4кВ при коп 3.5(гига/мега японска машина)=1.4кВ по 0.293=(4778 BTU)? ... или аз бъркам нещо? Може би говориш за някаква 7_мица с много висок COP и струва 3-4 бона, верно много икономична но и съответно доста слаба - не виждам какво може да се топли с нея. Дори да има такъв климатик не мисля че е подходящ за пример в предвид контекста на темата.Първоначално публикувано от edi1
Умнико сам ли се сети или някой ти подсказа какви са ни климатиците...Първоначално публикувано от deian
Тази техника аз я ползвам от времената в които ти си бил на въглища,имам климатици от "трабанта" минаваш през средният клас и стигаш до "мерцедеса",но това не ме прави кон с капаци...за разлика от теб
Става дума за FD серията на МЕ.Тук скоро някой беше постнал сервизната документация и там беше посочена топлоотдаването и консумацията до -10 градуса.Ставаше дума за консумацията и топлоотдаването, затова посочих примера.
Абсолютно съм съгласен, че няма нищо общо между усещането за топлина от радиатор на парно и климатик. Няма значение от вида на климатиците. Климатиците, дори и най-скъпите не са универсално решение за всички видове жилища, климатични особености и субективни изисквания за температура в помещението. Винаги съм се питал как отопляват баня и тоалетна хората на климатици. За мен лично, по-хубаво от парно (особено централно) няма. Говорим за усещане и комфорт, а не за вида на енергията. Аз от парно с котле на твърдо гориво и 2 климатика минавам на парно с котле на централна газификация. Лошото е, че цената на всичко се вдига. И ток, и газ, и въглища и дърва. Без пари съответно няма топлина. Не говорим за псевдо топлината, която някои разбират по 18-20гр. в 1-2 стаи за няколко часа на ден.
Така.След като Ви чета стигам до следния извод-93% от Вас пишат пълни простотии.Не ме питайте как определих % но е около този.Хайде да ми покажете действителната консумация на Вашите машини, както аз показах на моята.Някои от Вас не са виждали измервателни уреди,но това не им пречи да дават акъли. Момчета млади-преди да напишете поредната си простотия помислете малко.Чакам да видя действително измерени данни,а не това го пише в сервизната документация.Аз до нея нямам достъп.А и нямам вяра на на написаното в нея.
mod edit badr:
Няма и да питам кое как си определил, но все пак бих ти препоръчал да смекчиш тона.Дадено мнение не се оборва с квалификации,а с аргументи.