Много ясно, че има разлика в качеството. Качеството се заплаща. Дали си струва - всеки сам решава.Първоначално публикувано от denuchi
Много ясно, че има разлика в качеството. Качеството се заплаща. Дали си струва - всеки сам решава.Първоначално публикувано от denuchi
и аз така мисля, че разлика има но искам те двата да го кажат пред всички. и да спрат ги хвалят из всичките форуми. има и още нещо имаш крава пиеш мляко нямаш крава копуваш си мидея. ето това е моето обяснение. човек когато е отделил пари за хубав климатик си взема такъв а не мидея.
А според мен това са пълни глупости. Ще горят приблизително еднакво само във фантазиите ти. Топли се там с Панасоника и трепери да не е от серията с гърмящите компресори. Мен с Мидеите не ме мисли, имам и газов котел. И който тук ми разправя за комфорта при отоплението с климатици само ще му кажа че е далеч от истината. Никой климатик не може да достигне комфорта и равномерното отопление на радиаторите. Ако на някой му е кеф да му духат тропически ветрове из стаята, да му е студено на краката и топло на главата то тогава комфорта при отопление с климатик за него ще е пъленПървоначално публикувано от IvoSI
.
espace,не ми казвай само че Мидеите помагат на газовият котел![]()
...а иначе в поста на IvoSI има много логика...ако се замислиш...
Абсолютно си точен.Аз за големия студ си имам камина с водна риза с радиаторчета и два кубика дръвца/станаха доста скъпи за съжеление/.Чакайте да ви стопли климатика при -15 и да консумира колкото две ел. крушки от по 100W.Ще се получи хем ток плаща хем на студено стои.Първоначално публикувано от espace
Аз отдавна твърдя ,че климатика не е отоплителен уред...много хора тук във форума скочиха срещу това твърдение...производителят на мерцедеса в климатичната техника "DAIKIN" също потвърждава това мнение,като в ръководството за експлоатация казва че на климатика може да се наложи да му се помогне с отоплителен уред при ниски температури...
То за помощта с ел уред го има във всяко ръководство и това е заради презастраховане, защото производителя сочи, че работи до -15, ама може да се окаже, че човека иска 30 градуса в къщи /колкото сочи дистанционното /, а машината не може да ги направи естествено, и човека може да реши да осъди производителя за невярна информация за продукта.Иначе за всеки човек комфорта е различно понятие и всяко усещане е субективно, но все пак машините си топлят без проблем при отрицателни температури.Тпорически ветрове правят най-евтините машини, моите ТОШИБА и ДЖЕНЕРАЛ не правят тропически ветрове.Дори и ОСАКА-та 12SBP не прави тропически вятър.При -10 FD серията не харчи колкото 2 крушки по 100 вата, а колкото 4 крушки по 100 вата.
Започнаха хората със смотани климатици да плюят отоплението на климатик и как той не бил отоплителен уред...
Ами мерси, оставете ни да си се топлим, пък нека не е отоплителен уред! Градусите вътре зимата и сметката друго показват.
Преди две седмици ми монтираха Fujitsu 12LGC в хола 20м2 ,предоволен съм засега на следваща заплата мисля да поръчам и за спалнята 17.5 м2 09LGC.А преди два месеца се нанесох в жилището панелка е с основен ремонт.Прекарах си и траби за локално парно в двете стаи и даже и в банята дори и бойлера го купих с серпентина,но дойде ред да купувам и останалите чаркули печка и т.н.знаетели замислих се?Прибирам се от работа изморен 17:30 вече е тъмно,слизай в мазето хайде чувала с дръвцата,разпалки и запалки пали пускай помпата отвори ако почне да дими пък какво ще стане с новият ти ремонт кадето си хвърлил толкова пари не се замисляй нямаш време защото замръзваш,погледни часовника то е станало вече 20:00 а все още не си се стоплил,и да ви кажа отказах се от печки и т.н.а почти всичко бях предвидил.Отидох и инвестирах Fujitsu.Дано да не съм згрешил.
Дори COP_а при минусови* да пада около/под 2 пак е по ефективно мисля с климатик - пък ако се налага в най-големия студ ще му се "помага" - какво толкова?! но пък през останалата част от годината ще сме "на далавера".
За да не хвърляш в размисъл хората кажи това (0.4кВ), на какъв модел/марка климатик и при какви условия си го замерил? Защото нещо не излиза сметката: на -10* консумира 0.4кВ при коп 3.5(гига/мега японска машина)=1.4кВ по 0.293=(4778 BTU)? ... или аз бъркам нещо? Може би говориш за някаква 7_мица с много висок COP и струва 3-4 бона, верно много икономична но и съответно доста слаба - не виждам какво може да се топли с нея. Дори да има такъв климатик не мисля че е подходящ за пример в предвид контекста на темата.Първоначално публикувано от edi1
Умнико сам ли се сети или някой ти подсказа какви са ни климатиците...Първоначално публикувано от deian
Тази техника аз я ползвам от времената в които ти си бил на въглища,имам климатици от "трабанта" минаваш през средният клас и стигаш до "мерцедеса",но това не ме прави кон с капаци...за разлика от теб![]()
Става дума за FD серията на МЕ.Тук скоро някой беше постнал сервизната документация и там беше посочена топлоотдаването и консумацията до -10 градуса.Ставаше дума за консумацията и топлоотдаването, затова посочих примера.
Абсолютно съм съгласен, че няма нищо общо между усещането за топлина от радиатор на парно и климатик. Няма значение от вида на климатиците. Климатиците, дори и най-скъпите не са универсално решение за всички видове жилища, климатични особености и субективни изисквания за температура в помещението. Винаги съм се питал как отопляват баня и тоалетна хората на климатици. За мен лично, по-хубаво от парно (особено централно) няма. Говорим за усещане и комфорт, а не за вида на енергията. Аз от парно с котле на твърдо гориво и 2 климатика минавам на парно с котле на централна газификация. Лошото е, че цената на всичко се вдига. И ток, и газ, и въглища и дърва. Без пари съответно няма топлина. Не говорим за псевдо топлината, която някои разбират по 18-20гр. в 1-2 стаи за няколко часа на ден.
Така.След като Ви чета стигам до следния извод-93% от Вас пишат пълни простотии.Не ме питайте как определих % но е около този.Хайде да ми покажете действителната консумация на Вашите машини, както аз показах на моята.Някои от Вас не са виждали измервателни уреди,но това не им пречи да дават акъли.Момчета млади-преди да напишете поредната си простотия помислете малко.Чакам да видя действително измерени данни,а не това го пише в сервизната документация.Аз до нея нямам достъп.А и нямам вяра на на написаното в нея.
mod edit badr:
Няма и да питам кое как си определил, но все пак бих ти препоръчал да смекчиш тона.Дадено мнение не се оборва с квалификации,а с аргументи.