Страница 28 от 184 ПърваПърва ... 1826272829303878 ... ПоследноПоследно
Резултати от 406 до 420 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Re: Колко ми харчи климатика.......?

В сервизната на ТОШИБА-та се вижда нещо нехарактерно за другите машини, как първоначално рязко спада КОП-а като отива към 0 градуса, след което кривата е много по-плавна и пада е много по-малък при отрицателни температури - около 30 % до -15 градуса.Докато при другите машини пада е почти постоянен като стойюност ив крайна сметка пада КОП-а им пада под този на ТОШИБА-та.

2.  

3. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

да не забравяме че тия графики са на нордик модела който ще е значително по скъп от тукашния SAVP .. аз за първи път виждам машина която я дават официално до -25 градуса да отоплява

4. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Според мен разликата не е чак толкова голяма, основното е нагревателя на тавата на външното тяло и функцията +8 градуса.Иначе го дават на различните сайтове до различна температура, но в сервизното е до -15 градуса.На доста места VAH модела на Електрик също го дават до -25 градуса, а на дста други до -20 градуса.

5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Таблицата за Тошиба Дайсейкай Нордик, дадена от Еди1:
    [img width=746 height=600]http://img220.imageshack.us/img220/6147/10skvpndcopdq3.jpg[/img]

Възниква въпрос - COP нали се дава при +7* и НОМИНАЛНО топлоотдаване/консумация? Тогава защо в тази таблица COP е 5 за 10% натоварване (отдаване на 600 Вата при консумация 120), а близко до номинала (който е 3200) по таблицата COP = 3,67???

6. Member
    Тук е от
    Jul 2004
    Живее в
    София

Е какво стана сега, един от най-добрите модели на Fujitsu се представя доста зле от към консумация на ниска и висока мощност?!?!?

7. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

valen1, отново Браво от мен! Точно и на място. СОР-а е максимален при номинала!(Поне аз така го разбирам от таблиците). Тоест всяко изместване от номинала води до по-малка ефективност. А това което пише Board Man (не, че много се разбира) ми се струва е опит да се извърти от думите си, че СОР-а се повишава при работа на компресора под номинала.

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

При ниска мощност има по-съмнителни фактори, като консумацията на разни електроники, подгрявания и т.н., които при ниска обща консумация са една сериозна част и оттам КОП пада според мен. Но при номинал и висока мощност - е там вече си е чиста работа.
    Но все пак е странно толкова много да се различава зависимостта на COP от мощността при различни модели. От какво зависи това - компресор или програмата на климатика?
    Както знаем, в голям % от времето повечето инвертори работят под номинала си, което за някои модели означава по-ефективно, а за други - доста неефективно. Затова аз не съм фен на преоразмеряването. Но пък има фактор като падане на мощността заради външната температура и т.н. Та не е много проста работа за съжаление.

Малка визуализация на всичко:

Не е съвсем коректна, тъй като точките 1, 2 и 3 (минимум, номинал, максимум) не са еднакви за всички модели, но целта е да видим зависимостта. Направих ги на 2 графики, че на 1 беше много непрегледно.
    Вижда се как зависимостта при 25ZGX и XE9EKE е плавно намаляваща.
    Почти такава е на Дайкина и Тошибата, само че започват малко от по-ниско и се вдигат при номинал.
    При FD-VA и и ASYB9LD започва от много ниско, качва се при номинал и после слиза плавно като на останалите.
    Единствена се набива на очи графиката на Хитачито, което би трябвало да е най-ефективно при ниски мощности.
    Някой по-вещ наема ли се да коментира тези неща? valen? Други?

10. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

И аз се съгласявам с констатацията, че при различните модели инверторни климатици, коефицента на производителност при различно натоварване на компресора се изменя по различен начин. Не може да се правят например обобщения, че при ниски обороти на компресора икономичността като цяло на системата ще е най-висока. Всеки модел трябва да се разглежда по отделно, сам за себе си.

Може при моделът Hitachi RAC-25WX8, една от причините за високата му ефективност при ниски обороти на компресора да е това че ползва scroll компресор.

11. Тук е от
    Jan 2008

Във връзка с темата за ефективността на климатиците ще посоча характеристиките на климатик Fujitsu Nocria AWYZ18LBC , којто използвам за отопление на хол 30 квадрата и коридора . Там дават следните данни :
    минимална мошност 900 Вт - консумирана 90 Вт
    номинална 6,7 кВт - консумирана 1,58 кВт
    максимална 9,7 кВт - консумирана 3,2 кВт .
    Ако някой е разглеждал този вид климатици нека каже как може да има такава ниска консумация при поддържане на зададената температура .

12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

И оттук логичния въпрос - ако човек си сложи Нокрия в по-малко помещение и работи близко до минималното, с COP 10 ли ще работи?

13. Member
    Тук е от
    Oct 2007

За мен аз съм си направил моя избор и извод. Който може да разчете таблиците, които е предложил edi1 също ще си направи необходимия извод. Не искам никого да убеждавам в каквото и да било и да споря. Само да коментирам факт: комресора на тошиба има най-висока ефективност при работа около 60Hz подадена честоа. При ниски обороти леко пада. Под леко имам в предвид наистина леко. При високи обороти също пада леко. Оборотите (а съответно консумацията на компресора) по каталог от производителя варират от 18 до 130Hz. Съответно и налягането, което ще прави в системата. В следната графика се вижда, че ефективноста на една термо-помпена система при високо налягане е по-ниска. При ниско е по-висока. При ниски налягания обаче ефективността на компресора пада. Общата крива на ефективността е корелация от двете - ефективност на компресора и ефективност на термо-динамичният процес.

Ето примерна крива на ефективността на термодинамичният процес:

As system pressure goes up, the COP decreases in a nearly linearly fashion. The optimum system pressure it the lowest pressure for which the system will still exist.

А ето примерна крива и на ефективността на съвремен компресор:

Общата крива на ефективността е функция на двете. За това при ниски обороти ще пада заради по-ниската ефективност на компресора, но пък в зависимост от това как е оразмерен термодинамично, може да се наблюдава значителен пик там, който като цяло да увеличи общата ефективност там.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Sep 2007

Цитат Първоначално публикувано от deian
    Alexi, и в това обаче не съм сигурен.
    MHI SRK25ZGX:
    При минимум: 500/90 = 5,55.
    Ха сега де?
    Как е възможно 90W да захранят вътрешен, външен вентилатор, компресор, и останалите електронни схеми, вентили.....???????
    Тоя компресор няма ли загуби (компресивни) при ниски обороти, че и да е най-ефективен?
    Нещо не ви ли се струва нареално?

16. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    ggurov,искам да внеса едно уточнение че сметката ми за ел.енергия която съм посочил е за 25 дни (вчера я платих ),така че единият ми климатик е изхарчил не по малко от 40 лв. както обичаме да говорим за един месец.(30 дни)
    И сега господата от Япония който са проектирали климатика казват:
    1.Твоят климатик FTXG25E ще ти изразходва ел.енергия при отопление от 30 лв.до 147 лв (това е по актуалните цени у нас),
    2.Уруру Сарара ще изразходва от 23 лв.до 146 лв, виждаме че разхода е едентичен с моят.
    От картата която посочва Lupus разбираме че средната температура във Варна за месец декември е била около +2*,от което следва че разхода на моят климатик е нормален и не е в разрез с казаното от японците.
    220voltov,мислих с теб да не комоникирам,но искам едно нещо да ми обясниш-как така се получава че с толкова често проветрение(по твойте думи) и сравнително студено време се утопляваш с 16 лева (пак по твои думи тук из форума),като минималната проектна ел. мощност (изчислена в пари) за твоят климатик е 23 лева.
    Господа аз тези въпроси за минималната -номиналната-максималната ел.мощност съм ги задавал преди около година (съжалявам че съм се цитирал сам),тогава всички ме обявиха за луд който обича да се заяжда само,но виждам че сега сами започвате да стигате до тях...дано стигнете и до отговорите...и най-важният въпрос които ме е вълнувал тогава,вълнува ме и сега-"Може ли консумацията на един инвертор добре оразмерен да падне под минималната проектна...ако да то кога и при какви температури..."

17. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Отговорът на твоя въпрос е лесен - под минималната мощност климатика работи само когато е спрял или компресорът е изключил. Тогава консумира само електрониката и вътрешния вентилатор като обдухва. Имай предвид, че дори инвертора понякога изключва според условията и тогава консумацията се разпределя в по-голям времеви интервал, включващ този, при който не е топлоотдавал.

18. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Лесен,лесен ама не ми отговори при какви температури...по-високи от 7* или по ниски ...ако приемем че номиналната ел.мощност е при 7*външна и 20*вътрешна...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 28 от 184 ПърваПърва ... 1826272829303878 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 22:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе