Страница 27 от 184 ПърваПърва ... 1725262728293777 ... ПоследноПоследно
Резултати от 391 до 405 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    May 2003

Re: Колко ми харчи климатика.......?

В табличките мисля че не са свързани минималните стойности(входна мощност и капацитета) в зависимост. Просто е дадена възможно най-ниската  консумация в този режим - какво работи тогава не съм сигурен. И минималната отдадена мощност отделно - колко е тогава консумацията не се знае. Никъде не пише че при едното е другото.
    В режим на "отопление" си и без да работи компресора? Ако е так значи тази консумация е възможно най-минималната в "мониторинг" при отопление/охлаждане. Защото все пак е писано МИНИМАЛНА за целия климатик със всичките му чаркове - включен ли е в контакта - и на режим - по-малко ток не може да консумира от посоченото, но дали е включен компресора?

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2008

Цитирания от теб COP от 7.83 е напълно възможен за това минимално топлоотдаване. След това то пада. Но реално тази машина едвали ще се експлоатира в такива условия. Но наистина - ако сложим машината в помещение от 12кубика (5кв. м.) би стигнала да работи на минимума и тогава би го постигнала този COP. Но всъщност това Хитачи го дават 3.4 кВ номинал, което е мощност за помеюение от 48 кубика или 18-19кв.м.- според доста хора във форума единното мнение е че машината ще е прекалено преоразмерена и реално НЯМА ДА РАБОТИ ЕФЕКТИВНО (КОЕТО ПЪК Е ВИДНО ЧЕ НЕ Е ТАКА). Идеята на произвежданите машини с висок COP в момента е именно такава - работа на компресора в ненатоварен режим
    Може би това е причината в японските сайтове да ги дават за доста по-малки помещения???????????

4. Member
    Тук е от
    Apr 2003

Посоченото Хитачи е препоръчан от търговец и дистрибутор на киматици, като много икономично, за северна стая с изолация и дограма, чиято кубатура е 32, което ме навежда ма мисълта, че може би моментния коп може наистина да се качва толкова и именно това да го прави икономичен. За него ми беше питането в др тема...

5. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от deian
    Хм, имам един интересен въпрос.
    При какви условия се дава МИНИМАЛНАТА консумация в документациите на инверторите?
    Поне за мен, въпросът наистина е интересен. Какво значи - минимална, номинална и максимална стойност (съответно : консумирана-отдадена,входна-изходна). Според мен СОР-а е максимален, при номинална работа на устройството, т.е. при изместване към минимума или максимума е по- малко ефективно. Правя аналогия с автомобилите(не разбирам нито от двигатели с вътрешно горене, нито от климатици) най-икономична е колата при 2500-3000 оборота. Затова има понятие номинал, нито мин. нито макс. , а най-оптималният режим на работа на "нещото". Минимална консумация ще имаме, ако извадим щепсела от контакта, вторият случай е ако сме го включили в контакта, но климатика е спрян от дистанционното(нищо, че е спрян, пак харчи ток и новите електронни електромери го засичат), трети случай - климатика е пуснат, но компресора не работи, т.е. климатика върти леко въздуха и следи кога трябва да се включи компресора. Четири: включва, затопля бързо, изключва и така до откат... Пет: компресора работи постоянно, като си мени оборотите. Минималната консумация (според мен) е момента на работа на компресора(продължителна работа) преди командата "изключи се" от вътрешното тяло. Което съвсем не значи, че това му е номиналният режим т.е. с най-висок СОР.

6. Member
    Тук е от
    Sep 2007

При тези 90 W климатикът отдава ли посочената в документацията цифра като "минимална отоплителна мощност" - в случая 500W?

По-скоро това е необходимата мощност за подгряване на компресора, когато не работи

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2008

90 W са много за подгряване на компресор,то не е повече от 20W

8.  

9. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от ba4_dido
    По-скоро това е необходимата мощност за подгряване на компресора, когато не работи
    Има логика. Не знам какво трябва да му се подгрява на компресора,но ако трябва, то това е третият случай. Писах някъде, че щях да замервам консумацията и в този случай, но ме домързя.. Въртенето на електромера, беше по бавно от това като включих крушка(май беше 25W)

10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Board_Man, и аз мислех като теб, докато не забелязах, че при някои модели COP спада с падането на мощността...

11. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

При този модел на Daikin са дадени: трите отдавани мощности, трите консумирани мощности а също така и трите СОР-а съответстващи на всяка една от тях.

12. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Board_Man, и аз мислех като теб, докато не забелязах, че при някои модели COP спада с падането на мощността...
    Да, нормално е - особенно ако модела има външен подгревател на топлообенника. В климатика има системи, които консумират някаква константна енергия, вентили, подгряване на компресора, подгряване на външното тяло при някой модели. При работа на компресора на ниска мощност, съизмерима с тази на минимално консумираната от системите общият COP наистина пада. Въпроса е коя е стойността при която това става. Като цяло трудно може да се каже, но ако общите системи (електроника и подгряване) консумират към 50W и ако компресора работи супер оптимално със 50W като цяло няма да е добър общият COP. Но ако константните загуби са 50W a компресора е на 150W картинката ще е вече съвсем друга.

Ина4е малко пояснение: http://en.wikipedia.org/wiki/Coefficient_of_performance
    Там из многото неразбираеми формулки има изведена следната: COP = T_топло / (Т_топло - Т_студено)

Т_топло е температурата вътре, Т_студено е на околната среда вън. При една и съща външна COP е по-висок при по-ниско Т_топло. По-ниска топла температура се постига при по-ниска отдавана мощност.

/Оффтопик - интересни графики:
    http://www.rorosvarme.no/Comparison%...%20diagram.xls

13. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

табличката на Дайкин внася яснота на един въпрос който поставих в началото - как се изменя КОП в зависимост от товара на компресора ... излиза че КОП даден в документациите е максималния КОП който постига климатика като цяло

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Alexi, и в това обаче не съм сигурен.
    MHI SRK25ZGX:
    При минимум: 500/90 = 5,55.
    При номинал: 3000/590 = 5,08.
    При максимум: 5000/1160 = 4,31.

ME FD25VA:
    При минимум: 1500/480 = 3,13 ?!?
    При номинал: 3200/610 = 5,25
    При максимум: 5500/1900 = 2,89 ?!?

Toshiba RAS-B10SKVP-E:
    При минимум: 600/120 = 5,00
    При номинал: 3200/630 = 5,08
    При максимум: 6100/1710 = 3,57

Fujitsu ASYA09LD:
    При минимум: 500/250 = 2 ?!?
    При номинал: 3600/810 = 4,44
    При максимум: 6100/1960 = 3,11

Daikin FTXS25G:
    При минимум: 1300/310 = 4,19
    При номинал: 3400/750 = 4,53
    При максимум: 4700/1290 = 3,64

Panasonic XE9EKE:
    При минимум: 600/115 = 5,22 !!!
    При номинал: 3600/810 = 4,44
    При максимум: 6100/1640 = 3,72

Hitachi RAS/RAC-25WX8:
    При минимум: 900/115 = 7,83 !!!NB!!!
    При номинал: 3400/790 = 4,30
    При максимум: 4400/1120 = 3,93

Ха сега де?

16. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Този линк го пуснах и в другата тема - http://www.refteh.ee/index.php?lang=est&main_id=51 ето я зависимостта отдавана/потребена мощност и съответно КОП-а.Явно зависимостта е по-сложна.

17. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Да, освен това се вижда, че при различни модели е различна - при някои е изпъкнала (с максимален КОП при номинал), при други тръгва отгоре и се спуска надолу (имат максимум при най-ниско отдаване), при други (Тошибата) е почти права до определена стойност.
    Ще си поиграя сигурно довечера да ги онагледя всичките посочени от мен модели горе като графики. Обаче за мен беше голямо учудване какво става с Мицубиши Електрик FD модела при минимум и максимум! Как така при номинал има много добър КОП, обаче като кривне от номинала гледам нещата стават кошмарни...

18. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

много интересни графики на Тошибата .. вижда се че КОП 5 при +7 се постига само при 10% лоад на компресора ,при номинална мощност той е много по малък от обявения в брошурките за тоя модел и пада що горе линейно с повишаване на товара на компресора и спадане на външната темп.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 27 от 184 ПърваПърва ... 1725262728293777 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 22:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе