От утре ще му вдигна с 1 С° температурата на моя да видя какво ще стане.
От утре ще му вдигна с 1 С° температурата на моя да видя какво ще стане.
deian,кое му е странното...през деня при по високи температури, работи като конвенционален,макар и да не тръгва на максимална мощност...вечер или при по ниски температури си работи като инвертор...оттук идва разликата в консумацията...нали инвертора е по икономичен...
Да. И излиза, че ми е преоразмерен за тези температури. Зимата си работи добре - със около 150 W. Днес ми върти по някакви 350 W/h, което направо ме ужасява.
Имам по 70 W/m3 и добра изолация на стените, но не и на пода/тавана. Явно ми идват много...
Нещо грешиш според мен...при тези малки топлозагуби да е почти три пъти по неефективен ...
Абе толкова си е.
0,6 часа работи (през другото време изключва) на номинал от 590 W = 354 W.
Иначе при по-студено като работи 1 час, работи на 150-200W, без да спира.
Излиза, че това спиране на компресора заради топлото влошава ефективността, защото после винаги тръгва на номинал... Трябва да сложа нещо да ми мери моментната консумация, че електромера не го може това.
Чак 3 пъти по-неефективен да не е, но едно 2 пъти май си го има.
Не,не него вярвам...как разбра че тръгва на номинал...за 36мин.работа не намаля ли оборотите...нормалната разлика според мен е окло 20-30%...
Това се доказва и от замерванията на LRR,поне до сега...
Проблема е че при мен, се поучава точно обратното. Докато температурата на вън последните 3-4 дни беше между 8-12 С° работеше на 120-150W и не изключваше, тази нощ температурата падна до 2.2 С° но още при 7С° започна да работи по 11-12 минути на моментна консумация около 500W, след което се изключва тотално за 2-3 минути и този цикъл се поваря безкрайно, имах чуството че някакъв таймер го включва в режим 12мин. ON - 3мин. OF и така повече от два часа докато го следих. После вдигнах с два градуса температурата, с надеждата да го вкарам в инверторен режим, изчаках го половин час за което време повиши значително консумазията както и жегата в стаята - пика който отчете уреда беше 1440W но не спря и си легнах. Консумацията за точно 12 часа от 20.30 вечерта до 8.30 сутринта беще точно 4.76W или 0,396 kW на час при 2-3 С° външна температура. Сутринта в къщата не се живееше от жега, устата ми беше пресъхнала, абе въобще кофти работа. След като на вън температурата се повиши на 7-8 С° пак си влезе в предишния режим 130-160 W постоянна консумация без да се изключва нито за момент. Започвам и аз да си мисля че съм преоразмерил този климатик, помещението ми не е малко, а и още нямам както казах и монтирани врати на спалните така че не мога да си представя какво ще стане като ми сложат вратите след 1-2 дена. В момента тази машина грее над 90м2, като в помещението в което е климатина държи 23 С°, а в цялата останала къща не пада по 20 С°. Може би трябваше да взема в предвид ненормалната изолация която съм сложил. На мен май ми трябват не повече от 30-40W на квадрат колкото и нереално да звучи. Мился че страдам от преизолазия – от вън съм с 10 см. фибран на 1.5м. от основите а нагоре с 10 см. стиропор, вътре съм с гипскартон на конструкция с 5 см. каменна вата по стените и подтаванната обшивка, на пода под замаската имам 10 см. фибран, на тавана от горе имам още 10 см. каменна вата .
Ти ме разби бе човек...като гледам май енергото няма да ти връщат пари
Страданието от добрата изолация по-лесно и по-евтино се преживява от страданието поради липса на такава...
Не се товари с излишни неща ...махай всякакви уреди...пий си ракията и се радвай на топла къща...
изолацията никога не е в повече.както каззва Мечо пух"колкото повече,толкова повече"
Хм, не знам що се учудвате че климатика спира от време на време. Според мен е нормално, макар и да е инверторен. Общо взето да поддържа температура без да спира си е доста трудна конструктивна задача. Мисля че мицубиши имаха един модел за който изрично се споменаваше това като някаква екстра. Повечето уреди за отопление са така конструирани, че да се колебаят около зададената температура. В противен случай не може да се гарантира че изобщо ще я достигне.
Може да стана досаден, ама айде спрете се вече с това kW / h. Няма такава мерна единица.
Правилното е kWh (или kW*h). Енергията е равна на мощността по времето. Т.е. E=P*T и колкото странно да изглежда се измерва в [kWh]. Това не са км/ч.
Аман вече.
Здравейте! Гледам понаписали сте това, онова... Сега и аз да ви дам малко "сухи данни". Стаята е 15 кв.м.(майната и дали е изолирана или не,сменил съм дограмата с PVC), климатика MSZ-FD25VA. За пет нощи, консумацията на климатика(електромера е в контакта.., климатика в електромера) е 25KWh. От 23.10.2008 до 28.10.2008. Температурите от седем вечерта до седем сутринта бяха от +11 до +9 С*(приблизително). Защо пиша пет нощи?: Вечер го пускам към шест и половина, сутрин го спирам към седем и половина. Температурата в стаята към 18 часа, т.е. вечерта е около 19* С . Зададената температура на климатика( и която той наистина поддържа) е 23*(е в неделя го пуснах на 26* къпахме детето, но едва ли променя нещата кой знае колко). Това е : консумация около 5 KW за 12-13 часа(през нощта). Мога да изпадна и в подробности( min, max, времена и т.н.). Стига да има смисъл... Приказват се мощности от 150 W.. Никога не съм го засичал да работи с по малко от 333 Вт(за какво ли обръщам на латиница), когато работи компресора(според мен). И въпреки всичко написано(явно греша, според всички данни) мисля, че СОР-а трябва да е максимален, при номинална работа на устройството. Или по-точно, може би не СОР-а, а "файдата", защото "кел файда" от това, че СОР-а му е голям, но не топли...( Имам в предвид, че СОР-а уж е : консумирана мощност спрямо отдадената Топлина, при 333 Вт духа почти студено, дано при другите, при 150 Вт да им духа топло... Това ще бъде голям СОР според мен).
Точно този климатик беше коментиран и в друга тема, че въпреки високият му коп, минималната му консумация е доста висока в сравнение с повечето инвертори дори и ти си писал там.
Това, че на мин мощност духа почти студено ме изненада... нека останалите да споменат как е при тях, моля!
Е, думата "студено", беше на жена ми. За мен си моташе 23-те градуса насам-натам, докато не спря...
Субективно е "студено", тъй като явно топлозагубите са още малки и машината работи на границата на минималната си мощност, а от там и температурата на потока въздух е ниска и е близка към тази в стаята.Все пак 1,3 минимално топлоотдаване има, което е прекалено много за тази стая.При моята ТОШИБА минималното топлоотдаване е 600 вата/120 консумация/ в стая от 16-17 квадрата и пак работи на минимума и изключва.Сравнително погледнато, твоята машина харчи в момента около 300 вата, а моята около 120 мата, за да поддържат една и съща температура, като същевременно отдават около 1,3 кв за твоята и около 600 вата за моята, от където се явява разликата в топлината на струята и комфорта.
Фужитсу 12LGC(номинал 4кВ сложен в 55м3) - мин. отдадена 0.9кВ при 0.25кВ консумация - копа идва 3.6.(на номинал е 4,12). Температурите са външна 9*-12*, вътре: нощна 20*, дневна 22*. Работи едвам едвам(не духа жега) и се изключва често, кво друго да прави хайванчето като няма нужда - мъчи се на минималното топлоотдаване което може и се изключва после - тва е. Зимата температурата се променя в широки граници, и обикновено избора се прави в полза на мощноста за най-студеното време(аз поне) - това минималното въобще не съм го гледал(да си призная).
Очо - какво си се притеснил?!? пий си ракията и се кефи на топличкото няма как да духа много топло - ще подмине границата на заложената температура(това и сам се сещаш) колкото е по-близо до нея + малки топлозагуби - толкова по-намаля и внимава в поддържането(с 333вата ли със 150вата ли, с кокото трябва/може с толкова, важното е да поддържа зададените градуси)! Ако това ти беше "фатално" може би трябваше да търсиш модел със по-малко минимално топлоотдаване - ама чак пък толкова(вече се получава цепене на стотинката и мисля че е излишно - никой няма да го збъркат 20 лева на фона на останалото). Копа се изменя и е обикновено е максимален при номинала(май беше, имаше го разписано по-назад), кога/колко и с каква температура да духа и всичко останало свързано с работата на машината, е мислено, премислено и заложено в програмата. Убеден съм че се извлича максимума от всеки конкретен модел(японски) - дет се вика подобрение и рационализация ние не може да му измислим(каквото и да ни хрумне е измислено вече)! Довери им се на инженерите и си гледай живота. На кой/колко му харчи климатика зависи единствено от колко фира му дава помещението! ... е и малко от - колко му е скъп климатика! В сранение с други отоплителни уреди направо си е без пари отоплението с климатик