Страница 58 от 184 ПърваПърва ... 848565758596068108 ... ПоследноПоследно
Резултати от 856 до 870 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Re: Колко ми харчи климатика.......?

Най-добре е и за теб, и за климатика, докато те няма да работи на поне 18*. Ако всеки път тръгва от нулата, кел файда, че си взел инвертор, като не го ползваш по предназначение?

2.  

3. RBB
    RBB е офлайн

Тук е от
    Jan 2009

Цитат Първоначално публикувано от enkov
    RBB, че нали тези 8 часа, в които климатика 'почива', правейки 'икономия' изстиват и стените, мебелите, пода, всичко и после при включването от таймера, трябва да се навакса и това наваксване е точно равно на загубите! Да не говорим за замръзналия компресор, маслото и др. проблеми. Аз пусна ли климатика на отопление края на октомври, до края на март само копчето за температурата пипам - 21С нощем или когато ме няма, 23С денем. И така бях и 5 години с конвенционалното LG 12-ка. Разход 50-60-70 лв на месец (за климатика само). Кеф цена няма.
    Преди съм казвал за майка ми, дето изключваше радиатора или духалката нощем - спря да го прави! И спря и да мрънка, че й е студено. Само си регулира температурата.
    Има доста голяма доза истина в това. Отчитам, че и стаята ми е в категорията голяма и студена и, че е необоходимо повечко енергия за да се покрият загубите. Но и варианта да работи нон стоп по няколко дни отново не показа прилична консумация климатика. Имам същият и в друга стая много по-малка по-топла и там се живее нон стоп и работи нонстоп. Същия климатик показва същите неща като консумация но малко по ниски стойности но не и значителни. И това ме смущава и реших да попитам вас
    Все пак не мога да го оставя климатика да работи докато се спи на Auto. Вярно, че е доста бешумно хитачито но определено е неконфортно да се спи на този режим. Оставям го на 2 степен и така се спи. Понеже на 1 степен (безшумната) дори и да напарвя градусите 25 или нещо такова с толкова малък дебит не може да доститигне тази темепратура и прегравя вътрешното тяло компресора намалява обороти и нещата са константа . Друг "неприятен" ако може да се каже неприятен факт е масата прах, който се натрупва на всякъде. Понеже сме се отоплявали всякак през годините знам предистваата и недостатъците на всичките видове и определено отчитам големия прах като недостатък. Редовно измивам филтрите на около 150 4аса работа това не е проблем. Проблем е тънкия слой прах който влиза на всякъде. За една седмица става всде едно не чистено 1 месец . Това е и една от основните причини да не го оставям да работи нонстоп. Отичтам и факта , че за един час на средната степен се прекарват над 440 кубика въздух и няма как да е по-друг начин но вие кажете как се преборвате с този елементи от отоплението с климатици и натрупването на прах.

4. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Аз също имам едно ХИТАЧИ - Е10Н2.Чистя филтрите, когато светне датчика, на около 1 седмица горе-долу, понякога чистя на 2 седмици.Обикновено филтрите са чисти, натрупват прах след около 2 седмици, ако ме домързи да чистя на седмица.И по топлообменника има някакви количества прах, но са пренебрежимо малки и като прекарам една прахосмукачка се изчистват.Може би, ти е по-прашно помещението, не знам.Нямам проблеми с праха.Изобщо не спирай машината, аз също ги карам от октомври до април и нигога не съм имал проблеми.Консумацията ти е съвсем наред, машината дори ти работи под номинала.Освен това имаш много големи топлозагуби, като гледам описанието на помещението.Ниските средни консумации от 200-400 вата са в резултат на по-добри машини, по-малки помещения, много добра изолация и постоянна работа на машината.

5. Member
    Тук е от
    May 2003

С малко дете съм(2г.) и не съм забелязал да се "натрупва" прах в къщи(дървен под(частично килим/мокет/гранитогрес)/стени(тапети/плочки)/таван гипсокартон) - жената сигурно много чисти . Не бих си спрял обаче машината заради някакъв прах, по скоро бих чистил по-често! Това помещение(стая+трапезария+бох=25м2), две години го топлех с маслен радиатор(заради бебето - уж да не му шуми/духа/праши)+духалка чат-пат, но след невероятните сметки за електричество се принудихме да преминем на климатик. Сега с шума/духането свикнах, както казах не съм забелязал да е по-запрашен въздуха или предметите, но най-важното е че с климатика е далеч по-икономично - което определя в крайна сметка отоплението в моя случай!

6. RBB
    RBB е офлайн

Тук е от
    Jan 2009

Цитат Първоначално публикувано от edi1
    Аз също имам едно ХИТАЧИ - Е10Н2.Чистя филтрите, когато светне датчика, на около 1 седмица горе-долу, понякога чистя на 2 седмици.Обикновено филтрите са чисти, натрупват прах след около 2 седмици, ако ме домързи да чистя на седмица.И по топлообменника има някакви количества прах, но са пренебрежимо малки и като прекарам една прахосмукачка се изчистват.Може би, ти е по-прашно помещението, не знам.Нямам проблеми с праха.Изобщо не спирай машината, аз също ги карам от октомври до април и нигога не съм имал проблеми.Консумацията ти е съвсем наред, машината дори ти работи под номинала.Освен това имаш много големи топлозагуби, като гледам описанието на помещението.Ниските средни консумации от 200-400 вата са в резултат на по-добри машини, по-малки помещения, много добра изолация и постоянна работа на машината.
    Проблема в топлозагубите ясен и е основополагаш за отоплението. Въпреки, че апартамента ни е от тухла и е строен с максимално качествените материали по думите на баща ми и другите комшии от преди 20 години. Но определено има какво да се желае от към изолация. Обмисляме да правим външа просто е наложително.
    Проблеми с хигиената т.е прах няма във вкъщи се чисти на доста прилично ново. Всяка седмица при норламни условия. Знам, че не е прашно поради няколко причини. Преди години си занесох компютъра в общежитието си. Там за 2 седмици хвана такъв прах направо цели талази вътре по кутията и по вентилаторите, захранването направо се задръсти. Такъв прах в дома хваща за около 6-8 месеца компютъра ако не го отворя ( на толкова чистя компютрите и технниката от вътре ) . ПРосто се втрещих какво количество прах може да се събере за няколко дни. Бил съм и в компютърна фирма и там съм отварял позапрашени неща и си личи къде е прашен домът или помещението и къде не. Когато мия филтрите на климатиците виждам, че се отнема във водата прах но не както като чистя на климатиците в службата например или на някой приятели или роднини. ТАм направо праха е като пудра захар само, че кафява и на талази виждали сте всички такъв прах.
    Това ми беше интересно за консумацията особенно в есените дни когато на вън беше по нормална температурата да кажем 5-15 градуса и аз спокойно си стоях на 19-20 градуса температура. КАкто и в другата стая с идентичен климатик, където е необходима значително по-малко енергия за подържане на комфорт.

7. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Машината ти е по-мощна и по-големия дебит през турбината може да увлича по-големи количества прах, знам ли.Може би зависи и къде е вътрешното тяло.Моето е далеч от прозорци и врати /най-големи източници на прах, според мен/, в ниша от усвоена тераса, която обаче е глуха - без прозорец.

8.  

9. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Вчера си засякох електромера за периода 16.12.2008 - 17.01.2009 г..Ако напиша сумата, отново ще възродя спор, че това е невъзможно.Затова ще кажа, че се потвърждава установеното от ДЕЯН и АЛЕКСИ, че при по-ниски температури консумацията е по-ниска.При мен в сравнение с предходния период почти няма изменение на режимите на работа, даже понякога се настройваха трите машини на температура по-висока с 1 градус от нормалните, на които ги държа.Разликата е почти 10% по-ниска сметка за ток от предходния период.

10. Тук е от
    Mar 2008

Почерпи комшиите! Мен като не ми пали никой отдолу и резонно при ниските температури ми скочи потреблението с 40-50%. Естествено е при спадане на температурата вън да се увеличават загубите на помещението, отделно се понижава ефективността на климатиците. Друг въпрос е как се наваксват загубите, т.е. от къде идва топлото. Да не обяснявам, че преди 3-4 години под нас живя за кратко младо семейство и булката беше зиморничава. В две от стаите ни температурите не падаха под 22° цялата зима без да палим ние каквито и да било отоплителни уреди. Идеше ми да я разцелувам и да купя на комшията 1-2 кубика дърва подарък, ама взеха, че се изнесоха скоропостижно.

11. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Нищо не се е променило при условията на обитаване на трите етажа от къщата - горния е празен и не се отоплява, долния се отоплява по същия начин, както и предходния месец с един климатик.

12. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от edi1
    Вчера си засякох електромера за периода 16.12.2008 - 17.01.2009 г..Ако напиша сумата, отново ще възродя спор, че това е невъзможно.Затова ще кажа, че се потвърждава установеното от ДЕЯН и АЛЕКСИ, че при по-ниски температури консумацията е по-ниска.При мен в сравнение с предходния период почти няма изменение на режимите на работа, даже понякога се настройваха трите машини на температура по-висока с 1 градус от нормалните, на които ги държа.Разликата е почти 10% по-ниска сметка за ток от предходния период.
    Много се кефя на такива изказвания...явно и твоите климатици са от тези дето произвеждат ел.енергия в най-големите студове измерени до сега тази зима...както казах по-горе явно чудеса стават не само по коледа...ако беше си направил труда да погледнеш данните на ДЕЯН сигурно нямаше да го цитираш...

13. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Така ли, защо.Аз пък се чудя на такива, които вечно оспорват и си мислят, че другите нямат друга работа, а си пишат волни съчинения.Сметката за посочения от мен период е 64 лева.За предходния беше 73 лева, нея съм я посочил още преди 1 месец.тогава беше по-топло, което означава, че машините при същите условия/нищо не е променено нито в условията на стаите и къщата, нито в начина на отопление/ имат по-малка консумация - проста сметка.А пък ако си спомням добре, АЛЕКСИ и ДЕЯН обсъждаха подобно нещо за консумацията, освен ако греша, затова ги цитирах.
    09:30:00 -13,0 20,0 20 30830,160 6,120 17,00 0,360 Ясно, AUTO FAN
    .
    10.01.2009 г. 10:30:00 -11,0 20,0 20 30830,680 0,520 1,00 0,520 Ясно, AUTO FAN + defr.
    .
    10.01.2009 г. 11:30:00 -11,0 20,0 20 30831,140 0,460 1,00 0,460 Ясно, AUTO FAN
    .

това е произволен пасаж от табличката на ДЕЯН за САНИО-то му.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Волни съчинения...правилно си го казал...ако ми обясниш логиката и я подкрепиш с факти(а може и с научни обяснения),при която климатик харчи по-малко ел.енергия при -10* отколкото при+10*,то аз съм готов на часа да ти се извиня... даже ще почерпя за дискомфорта който съм ти причинил...

16. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

аз пък къде съм писал че харчи по малко ,казах че консумацията се вдигна с 50% от +10 като падна на -10 но на Конан му се видяха малко 195 вата/ч

17. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Фактите са касовите ми бележки/последната още я няма, рано е/.Нямам намерение да хвърлям бомба - просто това показват числата на електромера ми/ засичам си го редовно/, и при липса на осезателна разлика в начина ми на живот, стигам до този извод.Просто съобщавам факта, няма как да ти докажа по друг начин.Тази сума е за 3-те машини, бойлер, пералня, телевизор, осветление и ДВД.Готвенето е на долния етаж от къщата и се отчита на друг електромер.Температурите на трите машини се настройват по едно и също време на едни и същи градуси/с малки разлики/.Аз съм ползвател на климатика, а не специалист и не мога да докажа това което твърдя, научно.
    Ако съм сгрешил, извинявам се на ДЕЯН и АЛЕКСИ, че съм цитирал неправилно по памет.Просто в табличката на ДЕЯН имаше по-ниски температури, с по-ниска средна консумация и това ми е останало в главата.
    Мога да ти цитирам една хипотеза за по-ниска консумация при по-ниска температура, която вероятно обяснява ситуацията, но надали ще я приемете.Разликата от мъглив ден и от слънчев ден е осезателна.Понеже имам много добра изолация на целия етаж, в слънчев ден консумацията ми е по-ниска отколкото в облачен, въпреки, че в слънчевия външната температура е по-ниска от тази, в облачния ден.Изолацията е топла на пипане с ръка, поради което има нисък топлообмен вътре-вън.Аз просто имам нищожни топлозагуби, ниски температурни разлики в къщата и един слънчев ден дава разлика в консумацията на машините.

18. Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    Много се кефя на такива изказвания...явно и твоите климатици са от тези дето произвеждат ел.енергия в най-големите студове измерени до сега тази зима...както казах по-горе явно чудеса стават не само по коледа...ако беше си направил труда да погледнеш данните на ДЕЯН сигурно нямаше да го цитираш...
    Какво се чудиш?Просто двигателите на външният и вътрешен вентилатор са преминали от двигателен в генераторен режим.Колкото по-студено става, толкова ефекта е по-голям.И следователно ЕОН или ЧЕЗ или ЕВН ще му върнат пари за върнатата в техните мрежи енергия произведена от тези генератори.Ех мечтиииииииииииииииииии

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 22:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе