Най-добре е и за теб, и за климатика, докато те няма да работи на поне 18*. Ако всеки път тръгва от нулата, кел файда, че си взел инвертор, като не го ползваш по предназначение?
Най-добре е и за теб, и за климатика, докато те няма да работи на поне 18*. Ако всеки път тръгва от нулата, кел файда, че си взел инвертор, като не го ползваш по предназначение?
Има доста голяма доза истина в това. Отчитам, че и стаята ми е в категорията голяма и студена и, че е необоходимо повечко енергия за да се покрият загубите. Но и варианта да работи нон стоп по няколко дни отново не показа прилична консумация климатика. Имам същият и в друга стая много по-малка по-топла и там се живее нон стоп и работи нонстоп. Същия климатик показва същите неща като консумация но малко по ниски стойности но не и значителни. И това ме смущава и реших да попитам васПървоначално публикувано от enkov
Все пак не мога да го оставя климатика да работи докато се спи на Auto. Вярно, че е доста бешумно хитачито но определено е неконфортно да се спи на този режим. Оставям го на 2 степен и така се спи. Понеже на 1 степен (безшумната) дори и да напарвя градусите 25 или нещо такова с толкова малък дебит не може да доститигне тази темепратура и прегравя вътрешното тяло компресора намалява обороти и нещата са константа . Друг "неприятен" ако може да се каже неприятен факт е масата прах, който се натрупва на всякъде. Понеже сме се отоплявали всякак през годините знам предистваата и недостатъците на всичките видове и определено отчитам големия прах като недостатък. Редовно измивам филтрите на около 150 4аса работа това не е проблем. Проблем е тънкия слой прах който влиза на всякъде. За една седмица става всде едно не чистено 1 месец . Това е и една от основните причини да не го оставям да работи нонстоп. Отичтам и факта , че за един час на средната степен се прекарват над 440 кубика въздух и няма как да е по-друг начин но вие кажете как се преборвате с този елементи от отоплението с климатици и натрупването на прах.
Аз също имам едно ХИТАЧИ - Е10Н2.Чистя филтрите, когато светне датчика, на около 1 седмица горе-долу, понякога чистя на 2 седмици.Обикновено филтрите са чисти, натрупват прах след около 2 седмици, ако ме домързи да чистя на седмица.И по топлообменника има някакви количества прах, но са пренебрежимо малки и като прекарам една прахосмукачка се изчистват.Може би, ти е по-прашно помещението, не знам.Нямам проблеми с праха.Изобщо не спирай машината, аз също ги карам от октомври до април и нигога не съм имал проблеми.Консумацията ти е съвсем наред, машината дори ти работи под номинала.Освен това имаш много големи топлозагуби, като гледам описанието на помещението.Ниските средни консумации от 200-400 вата са в резултат на по-добри машини, по-малки помещения, много добра изолация и постоянна работа на машината.
С малко дете съм(2г.) и не съм забелязал да се "натрупва" прах в къщи(дървен под(частично килим/мокет/гранитогрес)/стени(тапети/плочки)/таван гипсокартон) - жената сигурно много чисти . Не бих си спрял обаче машината заради някакъв прах, по скоро бих чистил по-често! Това помещение(стая+трапезария+бох=25м2), две години го топлех с маслен радиатор(заради бебето - уж да не му шуми/духа/праши)+духалка чат-пат, но след невероятните сметки за електричество се принудихме да преминем на климатик. Сега с шума/духането свикнах, както казах не съм забелязал да е по-запрашен въздуха или предметите, но най-важното е че с климатика е далеч по-икономично - което определя в крайна сметка отоплението в моя случай!
Проблема в топлозагубите ясен и е основополагаш за отоплението. Въпреки, че апартамента ни е от тухла и е строен с максимално качествените материали по думите на баща ми и другите комшии от преди 20 години. Но определено има какво да се желае от към изолация. Обмисляме да правим външа просто е наложително.Първоначално публикувано от edi1
Проблеми с хигиената т.е прах няма във вкъщи се чисти на доста прилично ново. Всяка седмица при норламни условия. Знам, че не е прашно поради няколко причини. Преди години си занесох компютъра в общежитието си. Там за 2 седмици хвана такъв прах направо цели талази вътре по кутията и по вентилаторите, захранването направо се задръсти. Такъв прах в дома хваща за около 6-8 месеца компютъра ако не го отворя ( на толкова чистя компютрите и технниката от вътре ) . ПРосто се втрещих какво количество прах може да се събере за няколко дни. Бил съм и в компютърна фирма и там съм отварял позапрашени неща и си личи къде е прашен домът или помещението и къде не. Когато мия филтрите на климатиците виждам, че се отнема във водата прах но не както като чистя на климатиците в службата например или на някой приятели или роднини. ТАм направо праха е като пудра захар само, че кафява и на талази виждали сте всички такъв прах.
Това ми беше интересно за консумацията особенно в есените дни когато на вън беше по нормална температурата да кажем 5-15 градуса и аз спокойно си стоях на 19-20 градуса температура. КАкто и в другата стая с идентичен климатик, където е необходима значително по-малко енергия за подържане на комфорт.
Машината ти е по-мощна и по-големия дебит през турбината може да увлича по-големи количества прах, знам ли.Може би зависи и къде е вътрешното тяло.Моето е далеч от прозорци и врати /най-големи източници на прах, според мен/, в ниша от усвоена тераса, която обаче е глуха - без прозорец.
Вчера си засякох електромера за периода 16.12.2008 - 17.01.2009 г..Ако напиша сумата, отново ще възродя спор, че това е невъзможно.Затова ще кажа, че се потвърждава установеното от ДЕЯН и АЛЕКСИ, че при по-ниски температури консумацията е по-ниска.При мен в сравнение с предходния период почти няма изменение на режимите на работа, даже понякога се настройваха трите машини на температура по-висока с 1 градус от нормалните, на които ги държа.Разликата е почти 10% по-ниска сметка за ток от предходния период.
Почерпи комшиите! Мен като не ми пали никой отдолу и резонно при ниските температури ми скочи потреблението с 40-50%. Естествено е при спадане на температурата вън да се увеличават загубите на помещението, отделно се понижава ефективността на климатиците. Друг въпрос е как се наваксват загубите, т.е. от къде идва топлото. Да не обяснявам, че преди 3-4 години под нас живя за кратко младо семейство и булката беше зиморничава. В две от стаите ни температурите не падаха под 22° цялата зима без да палим ние каквито и да било отоплителни уреди. Идеше ми да я разцелувам и да купя на комшията 1-2 кубика дърва подарък, ама взеха, че се изнесоха скоропостижно.
Нищо не се е променило при условията на обитаване на трите етажа от къщата - горния е празен и не се отоплява, долния се отоплява по същия начин, както и предходния месец с един климатик.
Много се кефя на такива изказвания...явно и твоите климатици са от тези дето произвеждат ел.енергия в най-големите студове измерени до сега тази зима...както казах по-горе явно чудеса стават не само по коледа...ако беше си направил труда да погледнеш данните на ДЕЯН сигурно нямаше да го цитираш...Първоначално публикувано от edi1
Така ли, защо.Аз пък се чудя на такива, които вечно оспорват и си мислят, че другите нямат друга работа, а си пишат волни съчинения.Сметката за посочения от мен период е 64 лева.За предходния беше 73 лева, нея съм я посочил още преди 1 месец.тогава беше по-топло, което означава, че машините при същите условия/нищо не е променено нито в условията на стаите и къщата, нито в начина на отопление/ имат по-малка консумация - проста сметка.А пък ако си спомням добре, АЛЕКСИ и ДЕЯН обсъждаха подобно нещо за консумацията, освен ако греша, затова ги цитирах.
09:30:00 -13,0 20,0 20 30830,160 6,120 17,00 0,360 Ясно, AUTO FAN
.
10.01.2009 г. 10:30:00 -11,0 20,0 20 30830,680 0,520 1,00 0,520 Ясно, AUTO FAN + defr.
.
10.01.2009 г. 11:30:00 -11,0 20,0 20 30831,140 0,460 1,00 0,460 Ясно, AUTO FAN
.
това е произволен пасаж от табличката на ДЕЯН за САНИО-то му.
Волни съчинения...правилно си го казал...ако ми обясниш логиката и я подкрепиш с факти(а може и с научни обяснения),при която климатик харчи по-малко ел.енергия при -10* отколкото при+10*,то аз съм готов на часа да ти се извиня... даже ще почерпя за дискомфорта който съм ти причинил...
аз пък къде съм писал че харчи по малко ,казах че консумацията се вдигна с 50% от +10 като падна на -10 но на Конан му се видяха малко 195 вата/ч
Фактите са касовите ми бележки/последната още я няма, рано е/.Нямам намерение да хвърлям бомба - просто това показват числата на електромера ми/ засичам си го редовно/, и при липса на осезателна разлика в начина ми на живот, стигам до този извод.Просто съобщавам факта, няма как да ти докажа по друг начин.Тази сума е за 3-те машини, бойлер, пералня, телевизор, осветление и ДВД.Готвенето е на долния етаж от къщата и се отчита на друг електромер.Температурите на трите машини се настройват по едно и също време на едни и същи градуси/с малки разлики/.Аз съм ползвател на климатика, а не специалист и не мога да докажа това което твърдя, научно.
Ако съм сгрешил, извинявам се на ДЕЯН и АЛЕКСИ, че съм цитирал неправилно по памет.Просто в табличката на ДЕЯН имаше по-ниски температури, с по-ниска средна консумация и това ми е останало в главата.
Мога да ти цитирам една хипотеза за по-ниска консумация при по-ниска температура, която вероятно обяснява ситуацията, но надали ще я приемете.Разликата от мъглив ден и от слънчев ден е осезателна.Понеже имам много добра изолация на целия етаж, в слънчев ден консумацията ми е по-ниска отколкото в облачен, въпреки, че в слънчевия външната температура е по-ниска от тази, в облачния ден.Изолацията е топла на пипане с ръка, поради което има нисък топлообмен вътре-вън.Аз просто имам нищожни топлозагуби, ниски температурни разлики в къщата и един слънчев ден дава разлика в консумацията на машините.
Какво се чудиш?Просто двигателите на външният и вътрешен вентилатор са преминали от двигателен в генераторен режим.Колкото по-студено става, толкова ефекта е по-голям.И следователно ЕОН или ЧЕЗ или ЕВН ще му върнат пари за върнатата в техните мрежи енергия произведена от тези генератори.Ех мечтиииииииииииииииииииПървоначално публикувано от KonanVarvarina