Страница 56 от 184 ПърваПърва ... 646545556575866106 ... ПоследноПоследно
Резултати от 826 до 840 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Oct 2008

Re: Колко ми харчи климатика.......?

--> deian

Като взема пред вид че по сметки машината е малко на ръба за помещението,
    темп. разлика външна-вътрешна се увеличи доста за периода, а и вдигнах зададените
    температури с 1-2 гр. и според мен е що-годе нормално

Има си физични закони все пак !

Също така забелязах, че по външното тяло няма никакъв лед по питата (не го наблюдавам
    постоянно, понеже машината не е в къщи) но няма оплаквания за завишен шум и бъблбукане
    (само един път някъде около Новата година). Няма и ледени висулки отдолу - само 1 дебела
    1 см. в в основата и с дължина около 7-8 см. точно встрани от отточния отвор. Самият отвор е
    напълно проходим.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Очо
    Е, така е. И аз писах, че сметката ми през лятото е 60-70лв., ама ме освиркаха, че много съм харчел... Добре беше със стария електромер, ама не би..
    За съжеление е така.И аз като теб плащам лятото 50-60 лв, а зимата70-80.Последната ми сметка е 80.15.Но за колко време е засечена-ба ли мааму на ЕОН.На мякои им се идка да се топлят на климатици и да плащат по 30,ама няма как да стане-поне по сегашните цени,освен ,ако не е пипнат електромера или не крадат ток от комшията.Набарат ли го ще си плати дяволъка .

Цитат Първоначално публикувано от curizo
    При положение, че средната стойност на 1 кВтч е 0,1597 лв. / 16 часа дневна и 8 нощна /, то за 30 дни работа на 1 климатик и консумация 100 Вт/ч. имаме 72 Квт. х 0,1597 лв = 11,498 лв. за 1 климатик ......... за 3 - 34,494 лв............
    Като се умножи по 4 за да стане консумацията 400 Вт/ч сметката става 138 лв Не, че нещо ама поне това показват изчисленията.

4. Тук е от
    Mar 2008

Сметката за ток в периода 7.11 до 8.12 е 62лв! Преди да ползвам климатика, средно съм плащал около 27-30лв! Много грубо казано климатика ми е изхарчил около 32-35лв...като за целият месец да е бил изключван максимум за 5-6 часа! Като тегля чертата, сметката излиза че е изхарчил 215Кв или по 300вата на час! Перфектно мисля, като се има впредвид че климатика(Тошиба 225 с номинал 3,2 КВ) е леко слаб 17 квадрата стая( панел).
    В крайна сметка съм доволен, но като знам че последните 20 дни бяха истинските студове...направо ме е страх да разбера следващата сметка

5. Member
    Тук е от
    Oct 2007

От 12 ноември до 12 декември - 92лв за цялото домакинство. Като цяло големите консуматори са: 2 бойлера, хладилник, пералня и микровълнова печка + 2 климатика. Единия климатик го засичам с електромер - той работи по-интензивно. За този период е изхабил 143кв.ч. Грубо по 14ст. усреднено се получават около 20лв за климатика. Другия климатик да е изхабил най-много толкова, макар че той се ползва повече на поддръжка и само вечер се пуска на 20 градуса. Осветлението е енергоспестяващо навсакъде. Едно PC бачка постоянно. Иначе останалото са дребни уреди. Интересно ми е да видя сметката за по-студения период, която следва (дек.-януари), но за текущата излиза че ако махнем климатиците за останалия битов разход ще останат около 50-55лв.
    За същия период съседен апартамент има ток 65лв. Един климатик, пералня и 1 бойлер, готварска печка, осветлението не е енерго спестяващо. Това са по-големите консуматори там. Там има малко дете, доста по-често се пере. При това и бойлера се ползва често. Предполагам че все пак си има и толеранси в самите електромери, някой малко по-малко, други малко повечко мерят но малката разлика си се натрупва за целия месец.

6. Тук е от
    Mar 2008

@roldi чакай бе колега, къде се сравняваш аз нито съм семеен нито имам толкова уреди, студент съм! Бойлер се ползва когато е нужно а не постоянно!

7. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Цитат Първоначално публикувано от joro_bul
    на 30 .11 платих 50лв. във всекидневната и кухнята вратата е отворена и общо около 35кв. с ПВЦ и вътрешна изолация съм с LG invertor 12 и подържа постоянно 24градуса и много често пускам аспиратора и отварям прозореца - щото се готви но на газ. работят още хладилник, съдомиална, пералня, бойлер, осветление 5х 40вата+9х3вата LED лунички,конвектор в детската с ПВЦ но няма изолация щото е вътрешна стая и южен джам, компа, LCD-то 40" и TOSHIBA RAS 225GDR в спалнята с ПВЦ и вътрешна изолация също на 24 градуса,осветление 3х 40вата + LCD 23". Сега чакам да видя за декември и ще пиша.
    Днес платих 137лв. от средата на ноември до средата на декември.

8.  

9. Тук е от
    Mar 2008

При теб ситуацията е че имаш твърде много уреди консумиращи електричество! При мен от друга страна се броят на пръстите на едната ръка и съвсем спокойно мога да си направя сметката колко ми консумира климатика

10. Тук е от
    Dec 2008

Спалня, север-запад, 14 квадрата, около 38 куб, PVC дограма , две външни стени, останалите вътрешни са към помещения които не отоплявам, отдолу и отгоре не живее никой, имам вътрешна изолация на двете външни стени. Не съм слагал в таблицата графи с поддържани и зададени градуси, но те са 20-21 за периода, в повечето време 21 понякога за малко съм дигал на 23, никога по-ниско от 20. Апартамента е в София, тези които живеят там, знаят какви са били горе долу външните температури за периода.

11. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

В крайна сметка идеята е следната:
    За цял декември имам средно 248 W консумация при температури между -5 и +10. Горе-долу преспокойно мога да кажа, че COP за температурите през декември ми се е движел около или малко над 4,2. Значи имам необходима отдавана мощност от 1 kW постоянно за поддържането на температурата.
    Така. Това, постигнато с климатик, ми е струвало 29,46 лв.
    Взимаме духалка. За да отдаде 1 kW, харчи 1 kW. 1kW * 24h * 31 дни = 744 kWh изразходена енергия. Това прави 119,04 лв.
    И голямата истина:
    Разликата за декември между отопление с духалка и отопление с климатик е 89,58 лв и то за една единствена стая.
    Като се отчете това, че част от енергията, изразходена от климатика, е отишла и за дефрост (т.е. не е вкарана в помещението), положението става още по-красиво.
    Накрая на зимата ще направя цялостна сметка на база вкараната енергия в стаите колко би ми излязло, ако ги отоплявах с духалки.
    90 лв за 1 месец разлика не мисля, че е за пренебрегване.

12. Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от deian
    90 лв за 1 месец разлика не мисля, че е за пренебрегване.
    От една страна е така,но от друга една духалка струва 15-25 лв.Нова тема за размисъл.

13. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Ти пък защо точно духалка...да беше си избрал,конвектор или лъчист ел.уред...

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Цитат Първоначално публикувано от naydenov69
    От една страна е така,но от друга една духалка струва 15-25 лв.Нова тема за размисъл.
    1. Декември не е най-студеният месец. Особено тази година.
    2. Дори при разликата от декември, климатикът ми би се изплатил след 4-тата година само от режим отопление. А той може и да охлажда, за разлика от духалката.
    3. Парите са за нещо добро вкъщи, а не ги давам на Е.Он.
    4. След 4-тата година съм си на чиста печалба, докато с духалката бих продължавам да пълня нечии гуши.

16. Member
    Тук е от
    Aug 2008

найденов не си далече от истианата...инверторен и конвенционален аналогичен климатик(една марка еднакъв коп) разлика от икономия от порядъка на 10тина процента от които 5 може да се окажат и статистическа грешка....разлика между инвертор и хипер инвертор отново в рамките на 10 тина процента в полза на хиперинвертора...разлика от почти хиляда лева между конвенционален и хиперинвертор...икономически не се връзва никака сметката....а разликата в цената между хиоеринвертор и инвертор в добрия случай се избива на 8-10та година...
    Длъжен съм да отбележа че при много минусови температури инвертора си има предимства...но при положителни температури на мен по ми е комфортно с конвенционалния....
    изводите си ги правя на базата на моите климатици и следейки таблиците на деян и другите колеги с по подробни замервания.....
    моите климатици горяха двата по 40 киловата на седмица когато бе меко времето -ноември месец...в големите януарски студове по 140кв на седмица двата...
    не давам по дробни данни защото не е необходимо ...това само за сведение доколко разхода е зависим от външната температура

17. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Темата е почистена. Ако съм изтрил по невнимание някое важно мнение, моля за извинение.

18. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от Очо
    Аз пък, не съм съгласен, че темата е безсмислена! Кой е казал, че трябва да се сравняват различни (или еднакви) клими , монтирани от горе на това, на различни места? От тук, бихме могли да разберем, как се държи един климатик при 15*, при 7*, при -7* и при -15* , съответно за друг климатик и от тук да си направим изводи...
    Очо,никакви изводи не можеш да си направиш...пример...сестра ми има два еднакви климатика,единият е монтиран и гледа на югоизток,а вторият гледа на севрозапад от където духа силен и студен вятър (или както се казва се таковат ветровете).Помещението което отоплява вторият е дори малко по-малко,къщата е добре изолирана от всякъде...първият работи перфектно,вторият е почти постоянно в лед...ха сега си направи изводите...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 22:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе