Страница 16 от 372 ПърваПърва ... 614151617182666 ... ПоследноПоследно
Резултати от 226 до 240 от общо 5578
Like Tree4495Одобрявам

Колко ми харчи климатикът - Real Time

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Re:Колко ми харчи климатика - Real Time

Нема се пуашиш... През следващите месеци тази статистика ще е мираж. Така се случи, че не използвах помещението активно, което не означава, че климатика е правил малък разход - дори напротив /почти не получи шанс да влезе в режим/. Ако разлистиш темата назад, ще видиш едно замерване, посветено на проблема с вечерното отопление при слаба обитаемост на помещението.
    Само за статистиката - DS-22T е машинката /не си очаквал да меря хайера, нали? /. Замервам най-натоварената откъм условия и начин на работа.
    Събота и неделя е на 21*. През седмицата - също на толкова, но по 4-6 часа. През останалото време се намалява на 16*.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Jul 2004

Кажете откъде или дайте линк към някакво устройство на поносима цена с което да се измерва разхода на даден електроуред-в случая климатик!
    Благодаря предварително!

4. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Някои колеги ползват "Олимпия" от Конрад. Моето е Wetecom от ТСМ.

5. Member
    Тук е от
    Jun 2009

най евтиното устройство,ако се откажеш от екстрата моментен разход, е стар електромер,има ги с купища по блоковете след смяната с електронните.

6. pas
    pas е офлайн

Тук е от
    Mar 2009

здравей те и аз мисля че по реално отчитане за определено време , от контролен електромер няма. моя климатик е 12UB и го пускаме редовно всяка вечер около 1ч. преди лягане и така до сутринта .за тези 12 дни е похарчил средно по 3,310kw. на ден, в началото го засичах всеки ден, но като се има в предвид, че пак аз ще си плащам сметката ,реших да го засека в края на месеца за да няма изненади в енергото с приравнителната сметка.електромера е пломбиран свален от таблото на което е работил без проблем до свалянето и замяната му с електронен. затова мисля че отчита вярно.

7. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от pas
    здравей те и аз мисля че по реално отчитане за определено време , от контролен електромер няма. моя климатик е 12UB и го пускаме редовно всяка вечер около 1ч. преди лягане и така до сутринта .за тези 12 дни е похарчил средно по 3,310kw. на ден, в началото го засичах всеки ден, но като се има в предвид, че пак аз ще си плащам сметката ,реших да го засека в края на месеца за да няма изненади в енергото с приравнителната сметка.електромера е пломбиран свален от таблото на което е работил без проблем до свалянето и замяната му с електронен. затова мисля че отчита вярно.
    И аз съм на това мнение. Реалният електромер освен това ще отчете наистина това, което се потребява като активна енергия и се заплаща от абоната. По принцип моите измервания са правени по този начин а от разликата между два отчета смярам средната за предиода консумация.

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

И аз съм с електромери.
    Board, не виждам линка за отчетите ти в подписа.
    Моят вече е нов и обединява няколко документа - от миналата и от тази година.

10. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Махнал съм го - подготвям изцяло нова автоматична система, която сама ще си мери и чертае графиките в реално време. Ще е напълно готова до месец. В момента от специално разработения контролер през WEB може да се следят истинските и реални моментни стойности на температурите (външни и вътрешни), стойността на броячите за нощна, дневна и обща енергия (kWh) и моментната консумация в W през интервал от 10sec. Не давам линка обаче поради проблеми със свързаността - в момента интернета е калпав на мястото където е пуснато устройството. Но скоро ще може да наблюдавате вси4ко директно в реално време, ще може да следите и външната температура в непосредственна близост (5 см) от ламелите на външният топлообненник, консумацията в stand-by на активна енергия, вътрешната температура в стаята и вси4ко това ще се помни като статистика. С едно бутонче може да се избира за бъдещ анализ кои данни да се покажат. Но това съвсем скоро - може би до месец. До тогава ме чака доста работа по подготвянето на автоматичната система за визуализиране на информацията през интернет, просто трябва да уредя базата с данни да е на хостинг със 100% свързаност.

11. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

И после нямало из форума маниаци...

12. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Board_Man ти ме изуми ! Браво за труда и давай все така !

13. Member
    Тук е от
    Jun 2009

Цитат Първоначално публикувано от Board_Man
    Махнал съм го - подготвям изцяло нова автоматична система, която сама ще си мери и чертае графиките в реално време. Ще е напълно готова до месец. В момента от специално разработения контролер през WEB може да се следят истинските и реални моментни стойности на температурите (външни и вътрешни), стойността на броячите за нощна, дневна и обща енергия (kWh) и моментната консумация в W през интервал от 10sec. Не давам линка обаче поради проблеми със свързаността - в момента интернета е калпав на мястото където е пуснато устройството. Но скоро ще може да наблюдавате вси4ко директно в реално време, ще може да следите и външната температура в непосредственна близост (5 см) от ламелите на външният топлообненник, консумацията в stand-by на активна енергия, вътрешната температура в стаята и вси4ко това ще се помни като статистика. С едно бутонче може да се избира за бъдещ анализ кои данни да се покажат. Но това съвсем скоро - може би до месец. До тогава ме чака доста работа по подготвянето на автоматичната система за визуализиране на информацията през интернет, просто трябва да уредя базата с данни да е на хостинг със 100% свързаност.
    е-е-е ти изби рибата - а може ли малко подробности?

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от marian1
    е-е-е ти изби рибата - а може ли малко подробности?
    Въпроса е основно в това да си създам някаква тръпка със създаване на подобна система (собственно удоволствие - свързано с всичките проблеми /невероятно много са и невероятно големи/ в процеса по пуска до пълна работоспособност. Нямам комерсиални интереси и никой не ми плаща за това - именно идеята е просто за хобито да създам нещо добро, "красиво" и универсално, което може да бъде надграждано.

На първо място - създадох устройство, което позволява дистанционното управление на климатична система през интернет без да е необходимо да се намирате в непосредственна близост. Може от произволна точка на света да си контролирате климатика през интернет, като устройството има вграден инфрачервен предавател и спазва протокола за комуникация с климатика, именни по този начин го контролира.

Следваща стъпка бе необходимостта не само от контрол, но и от мониторинг. Какво може да се мониторира: температури (външни и вътрешни), както и енергийна консумация. Да зарежем енергийната консумация за по надолу, че се оказа сложен проблем за решаване. За мониторинг на температурите се подбраха цифрови точни температурни сензори на фирмата Dallas/Texas. Те дават стъпка от 0.0625C и максимална грешка от 0.5 градуса в пълния диапазон от -55 до +125 градуса. Удобството е, че дължината на свързващият проводник с центалната система не е от значение и може да е до 100 метра, като не внася грешка в измерването (поради това, че не се пренасят аналогови сигнали). Самият контролер има налични дисплеи (светодиодни блокове), които показват двете температури в реално време в зависимост от диапазона. Понеже цифрите на индикаторите са по 3 за всяка температура, могат да бъдат показвани следните ситуации:
    -под "-10" градуса: знак минус и цяло число, отговарящо на температурата с точност до градус;
    -диапазон от -9.9 до +9.9: знак минус ако е отрицателна температурата, една цифра, десетична точка и една дробна цифра (десети) след десетичната точка;
    - диапазон +10 до +99,9 градуса: две цифри за цялата стойност на температурата, десетична точка и цифра за десетите
    - диапазон над 100 градуса: три цели цифри за температурата

Това от към показване, иначе в WEB системата температурата се лог-ва с точност до стотни. Ще дам линк към устройството, което и в момента работи в интернет и може да го мониторирате. Изключил съм AJAX функцията за автоматично опресняване на данните в браузера, както и записването на текущите настройки. Реално съм изключил и инфрачервения предавател за да не може да ми управлявате климатика дистанционно :P

Поради липсана на твърда свързаност е възможно в определени моменти комуникацията да пропада. Понеже се работи и в момента върху системата, също е възможно, когато се работи комуникацията да пропада. Адреса на който може да разгледате контролера е следният:

http://hvac.selfip.net/

Ще бъде наличен за преглед само докато се пусне системата в действие, след което показанията ще бъдат налични в информационната система за която ще стане дума по-надолу. За логване в контролера, подразбиращата парола е 1234 (тази, която я обявена и в прозореца, подканващ за въвеждане на парола). С паролата може да се влезне в сервизните настройки на контролера: да се настроят параметрите на платката, да се нулира; или пък в менюто с което се управлява дистанционно климатика (за да може ако някой си сложи такова устройство, само той да може да се лог-ва и да си контролира климатика а не целия свят да му пипа по настройките постоянно).

Интересно е менюто със статискика. Там за момента излиза текущата информация (реална - мери се в реално време) за температурата в стаята, външната и консумацията, както и броячите на електронният електромер. Трябва този линк да си го рефрешвате с F5 за да може показанията да се опреснят. Иначе излизат еднократно само за текущият момент (AJAX техниологията решава този проблем, но с оглед на обяктивни причини я изключвам за сега).

Менюто: Database Admin - все още е в конструкция, като там ще са служебни параметри, въвеждащи се от потребителя. Те ще са нужни да може устройството, инсталирано на всяка точка по света стига да има интернет да се свърже с базата с данни и да качи данните за консумациите и температурите. Педвиждат се и още няколко менюта: едното е за чертане на графика на статистиката /в контролера/ за последния месец (понеже устройството разполага със собственна енерго-независима памет за показанията); Друго меню е реализирането на избор на автоматичен таймер за климатика с която помощ устройството ще може да спира и пуска, да задава параметрите на климатика по предварително зададена единична или циклична седмична/месечна програма от потребителя (това което е налично само в скъпите климатици ще може да бъде налично за който и да било, стига да се реализира управлението му през IR).

Устройството се вързва към външен енерго измервател. Това е точен електромер (електронен) за активна мощност. Електромера е презицен, специално конструиран за целта, разполага с течно-кристален дисплей за показанията, има вграден часовник за реално време (доста точен при това - грешка от 1 мин. за година), тестван е, и е калибриран спрямо оразцови електромери с клас на точност 0.5 - 1% (поради определени причини, ще спестя информацията в коя лаборатория на кой енерго-разпределител). Но е калибриран, все пак за да може показанията му да са актуални. Повече информация за последното устройство: базира се на чипа MCP3905 като измерването на енергията се реализира посредством 16 битово цифрово преобразуване от аналогов вид на тока, както и напрежението. В цифров блок се умножават като се получава 32 битова точност за моментната мощност, като преди това има блок за корекция на cof(fi), тоест натрупва се само активната енергия като реактивната се прескача (както е при всички битови електромери). Например при закачането директно на кондензатор с капацитет 30 микрофарада към изхода на електромера, устройството отчита загубите върху кондензатора (3-6W). Тока, който генерира един такъв товар е от порядъка на 2А а реактивната енергия, която циркулира е от порядъка на 450VAr. В случая, тя не се отчита, както и не се отчита и при всеки битов електромер (но не и индустриален в предприятие, производственна фирма или завод).
    Разделителната способност на електромера е с точност 2 десети от вата. Реално може да се забележи, че няма прескачане на цифри в големи порядъци, което е типочно за повечето електронни измерватели на консумация (Олимпия например). Тук при сравнително статичен товар (минимални консумации или stad-by) се регистрира една постоянна цифра във времето.

Измервателният модул на енергия освен това филтрира паразирни високо-честотни смущения. По този начин се елиминира възможността от некоректни отчети от "импулсна" консумация. Дискретизиращата честота пък е толкова висока, че способства за хващане на активна енергия с импулсно действие и над 1khz (което е почети изключено като се има предвид че реалното измерване става за 50hz). Елеминира се грешката от първа хармонична - 100Hz, която е характерна за повечето евтини измервателни уреди. С две думи: използван е чип, който реално се прилага при истински електромери за битово отчитане като постигнатите резултати са че могат да бъдат засичани точно консумации от порядъка на 1W, при това с разделителна способност от 0,2W.

Относно информационната система - още се работи по въпроса, но идеята е контролера да репортира всички данни на нея и те да бъдат публично налични за всички които имат желание да ги гледат. Поради високата детайлност на отчетите и малкият период през които контролера ги репортира ще е възможно zoom функция - разглеждане на дневна, седмична, месечна и годишна графика за ден, месец, година, която потребителя си избере. Мисля че това като за начало е достатъчно... има още работа по системата, не е проста, не е евтина, не е лесна за изработка, не е поръчкова или комерсиална а всичко е идеална цел!

Резултатите - на мен лично ми е интересно поведението на отделните параметри: енергийна консумация, температура, влажност - именно за това съм се захванал и с проекта. Не пиша дисертация по въпроса (пиша де, но в коренно различна тема свързана с безжични и мрежови комуникации). Просто имам ноу-хау как да реализирам такава система а за момента няма друга създадена подобна, не само в БГ но гарантирам че и на запад - направил съм сериозно проучване. Иначе за резултатите - те ще представляват точно това, което реално показва моята домашна климатична система. Не искам да убеждавам принудително никой за това дали са точни ли не са точни. Всеки сам трябва да си реши до колко ще му са полезни и с какво точно. Иначе до момента контролера го представих на разни технологични форуми, прие се с удобрение и с извода че има необходимост от подобен род изследвания. Повечето параметри като COP/EER/APF/HSPF са дадени за определени "лабораторни" прараметри на средата а в крайна сметка факторите на средата не са лабораторни - различни са експлатационните параметри на климатика (помещение), поддържана вътрешна температура и налична външна за всяка геогравска зона (фактор влажност, който лесно и точно не може да се отчете например). Тоест обявените данни в спецификациите са на "хартия". Колко ще са точните показатели си зависи от параметрите на експлатация. С оглед на това, една постоянна и детайлна и целогодишна оценка в съвременните изисквания за енергийна ефективност може да не е от първостепенно значение за потребителя, но е полезна и за производителя, както и за инсталационните фирми на HVAC.

Оххх, дългичко май стана но.. предполагам, че за зарибените е интересно.

16. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

Евалла! Утре ще го прочета подробно.. Браво, ПЕРКО! Кефиш ме.!!

17. Member
    Тук е от
    Jun 2009

Уникален си

понеже виждам,че си много навътре,би ли помогнал с отговор или направено измерване на:
    -много ми е интересно при една и съща температура на въздуха в помещеннието, влажноста на въздуха-доколко оказва влиание на усещането за комфорт?

18. Member
    Тук е от
    Oct 2007

При запазване на една и съща температура, за да смъкна относителната влажност в помещението ще ми е нужно устройство или филтри, които да го сторят. Ако да кажем температурата се запази, влажността може да се покачи (и това се вижда на някои от графиките) в зависимост от броя на хората в помещението. При повече хора, влажността нараства. Ако в помещението се отглеждат цветя и растения, това също би покачило влажността. Даже още следващата седмица ще си направя експеримента да занеса няколко в лабораторията и да наблюдавам ефекта. Нарастването опитно при мен не е свързано с дискомфорт. Случва се обаче често да имам главоболие, което уж изведнъж се появява от нищото. Винаги това е било свързано с ниска относителна влажност и висока температура в помещението. Не е ясно дали така би действало на всички и може да е съвпадение но имам чуството, че ниската относителна влажност ми действа силно некомфортно.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 16 от 372 ПърваПърва ... 614151617182666 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Koга климатикът харчи повече ток - в зависимост от степента?
    От avata във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 228
    Последно: 11-02-17, 14:26
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Software за real time mp3 компресия ???
    От trastikata във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 14-07-03, 16:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе