12-цата не е слаба на отопление и охлаждане, просто модела има други недомислици от конструктивно естество.Ако е в подходящо помещение и добре оразмерена, няма проблеми.
12-цата не е слаба на отопление и охлаждане, просто модела има други недомислици от конструктивно естество.Ако е в подходящо помещение и добре оразмерена, няма проблеми.
В Бургас температурите този отоплителен сезон не са падали до -18*.По мои наблюдения най- ниски са били около 18 декември -минус 9 градуса еднократно за една вечер.
Sumec(китайски) с номинал 2700 kW в хола, отварям и на към спалнята. Държа топло защото имам бебок на година и нещо. В кухнята Daikin AR22FNS (2006-та година) от изхвърлените. Не се спират, нощем само се намаляват, чистя ги на две седмици. Последната сметка е 110 лв, от тях 40-50 не са ток за климатиците. Daikin-а е два пъти по-икономичен от китайския, за комфорта е ясно.
От 17.11. до 17.12. 1069 kwh с 2 климатика и 1 конвектор отопляващи денонощно 60кв.м. панел с външна стиропор и вътрешна фибран, на тавана стиропор, PVC дограма, външен последен етаж. В тия киловати влизат всички други ел. уреди.
от 15.12 до 15.01.11 150 лв. от климатиците в подписа ми
днес засякох моите 2 климатика национал еолия с коп 3.24 и мицубиши електрик 28-ца с коп 4.за 48ч са изхарчили 60квт или по 1.25кбт на час,при външна температура -15.това голям разход ли е или не? отоплявам 2стаи по 15кв. тухла с дограма трокал,без саниране.съседните апартаменти са необитавани,под апартамента са гаражи.климатиците са настроени на 23 градуса.
1,25 kWh общо за двата, нали? Горе-долу нормално предвид външната температура. Ако се изолираш добре, ще смъкнеш доста консумацията. Имаш доста загуби, най-много от долу според мен.
Според мен е в рамките на нормалното - средно ти се падат по около 600вата за всеки. Като няма кой да помага отстрани (съседи) е приемливо - при мен за тия 48 часа (последните 2 дни) климатика е дръпнал 9.2 + 8.4 кв или средно 370 вата на час (настроен на 22 през деня и 21 през вечерта) . Но при мен помагат (отгоре, отдолу и отстрани стаята граничи със съседни обитаеми апартаменти).
Според мен, отговорът на въпроса ти е - "Цъ" . Не е голям разход, щом си "без саниране". Не знам, какво ще коментират колегите, но си е прилично постижение. Свиркай си!Първоначално публикувано от veskodivia
П.П. Щеше да е добре, ако беше уточнил, че -15º е било през нощта и рано сутринта, а не по пладне
при мене в плевен цял ден си беше студено.като се прибирах от работа в 19.30ч термометъра на гарата показваше -18г.м/у другото съм взел един 285удр тошиба,тези дни ще го монтирам на мястото на национала.та дали ще ми падне разхода?
Като сравниш мощностите и консумацията м/у RAS-285UDRа и незнайният за нас Национал горе долу ще се ориентираш(ако са читави и двата климатика).Първоначално публикувано от veskodivia
при мен 71-цата средно за януари е лапала по 940 вата на час, а 25 цата в голямата стая по 380 вата на час
Да ви завиди човек на разхода. При -12 до -16 в комбинация с гъста мъгла 9lcc върти 14-18кв. за 24ч.
Живея в къща без изолация... помощ от никъде, стаята е 40куб.
Не случайно казвам, че при неизолирана къща трябва да се залага двойна мощност
И аз съм като теб и потвърждавам казаното. Тези дето са в апартаменти (даже и несанираните панелки) не знаят за какво става дума.
Изолация и комшии е спасението. За декември ток 89лв. За януари ще е около 135лв. Това е при отворени врати навсякаде и температура над 20гр. за реална площ поне 60квм.