Страница 59 от 372 ПърваПърва ... 949575859606169109 ... ПоследноПоследно
Резултати от 871 до 885 от общо 5578
Like Tree4495Одобрявам

Колко ми харчи климатикът - Real Time

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    May 2011

Re:Колко ми харчи климатика - Real Time

да избия в сравнение с какво? ако е с дърва на печка циганска любов- никога...ако е на алтернативни начини на отопление /гоноря за еднакви температури в трите ми стаи/ и КОнФОРТ между 5 и 7 години....Въпрос на виждане пич

2.  

3. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011

Цитат Първоначално публикувано от vakata77
    Колеги, аз съм от тези с малките сметки/ последната от 01 до 27 декември е 79 лв./ Пак ви казвам аз съм в южен двустаен среден панелен апартамент с ИЗОЛАЦИЯ от 150кг/ М3 каменна вата.Още повече , че навсякъде около мен живеят хора и стъклата са ми 4 сезона/ над К стъклото като параметри. Още повече аз от 08,40 до 17,40 съм на работа и и климите са на 17 градуса , а вечер като си прибера са на 23 градуса.Живея сам /преобладаващо/ и спя на 21 градуса. Последно тъй като съм бил на дърва до миналата година и съм зиморничав мерило ми е риза по дълъг ръкав -щом не ми е студено с нея значи ми е добре. Никого не ангажирам с мнението си и респективно никой не ми плаща сметките
    Много е важно изложението, да знаете! Уверих се вече! Гледайте да слагате климите, така че да ги пече слънце по възможност (ако ги ползвате главно за отопление...). Имам 2 термометъра от двете страни на апартамента - северна и южна. Винаги има 2-3 градуса разлика на термометрите (понякога и повече...). Едната клима винаги работи на сянка и на студ, другата си се пече на слънце и й е гот Че слънцето топли и помещението, е отделен въпрос.

Двете ми клими са:

Sharp 12LSR отоплителен капацитет 0.9 - 4.7kW - 16 квадрата северна стая, без изолация, с ал дограма, панел - по груби сметки ми излиза около 45 лева да топля тази стая!

Mitshubishi Heavy srk408henf - on/off машина input над 1400W (!) - отоплителен капацитет 4.1kW - топля около 26 квадрата, южна стая, без изолация, с ал дограма, панел.

Още не мога да го потвърдя на 100%, защото от скоро правя замервания, но конвенционалната машина ми излиза по евтино, въпреки че е дърта, on/off е, а и топля по-голямо помещение с нея. НО все пак южно изложение

Тотал сметка за миналия месец 127 лева (с бойлер съм), като без климите лятото ми е към 70 лева сметката. Остават към 57 лева изразходвани от климите като аз ги смятах 60 към 40% в полза на MHI-то. Обаче съм грешал явно.
    Взех една машинка и меря с нея вече 3-4 дни и по груби сметки Sharp-а за тия 16 квадрата харчи към 45 лева на месец!

Та съветът ми е - слагайте си климите на завет и на топло, та ако ще и да си разкъртите цялата къща в полагане на тръби - ще останете доволни
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1326316620[/time]_________________________________________________

Друг пример е едно Fujitsu 12UB, което сложих наскоро и хората са доволни - справяло се блестящо засега! Поставено е в 24 квадрата! Пак е на завет и на слънце, пак южно изложение Панел, без изолация, PVC, изцяло външен, студен апартамент!

4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008

Цитат Първоначално публикувано от biro
    j_bojkov, a поддържаната температура каква е? На някои хора им е топло на 18 градуса, на други им е студено на 22 и искат 24-25.
    Аз ако отоплявам на 20 градуса с 2те клими и конвектора ще ми излиза по 100лв на месец, но уви на 24 градуса ми излиза около 200лв(с всички други ел.уреди и бойлер).
    Приятелю, вече неведнъж съм писал, но ето ми стария пост:
    Да споделя и аз консумацията за ноември на Фуджицуто. Всеки ден климатика е ползван по идентичен начин(с малки изключения в почивните дни), а именно-от 07:30 до 22:30 ч е настроен на 23° и рядко на 24(температурата в стаята е от 22-24°), от 22:30 до 07:00 е на 18°, а от 07:00 до 07:30 ч. проветрявам(изстудявам) стаята, понеже имам конденз по стъклата. При тези условия климатика ми е изразходвал за 31 дни(01.12-31.12) 130 кW, което при цена на тока от 0.18 лв за кW, дори само за дневна тарифа прави 23.40 лв yahoo
    Малко инфо и за Тошко. Работи постоянно на 17°, като от 16:00-22:00 на 20°(и тук с някои изключения, като часове и градуси). Температурата в стаята от 21-23°. За да бъда коректен, като часове може би 3-4 дни е бил спиран от дистанционното. Разход-111 kW или 17.76 лв, при 0.16 лв средна цена на тока.

5. Member
    Тук е от
    Dec 2005

Цитат Първоначално публикувано от vakata77
    да избия в сравнение с какво? ако е с дърва на печка циганска любов- никога...ако е на алтернативни начини на отопление /гоноря за еднакви температури в трите ми стаи/ и КОнФОРТ между 5 и 7 години....Въпрос на виждане пич
    Примерно сравнено с конвектори.
    Ако сега плащаш 80 лева, с конвектори ще си *3 или икономията ти е 160 лева за Декември, който си е студеничък. Годишно ще напрвиш иконимия от 650 лева да кажем. Сложи профлактика, малко допълване на фреонче и икономията ще падне на 500 лева годишно. Айде сега сметни колко си дал за климатици + изолация. Според мен сметката отива 10-11 години да се изплатят ако сметнем и лихвите на банката ако тези пари вместо за климатици ги сложиш на влог.

6. Тук е от
    May 2011

Здравей!
    Веднага отговарям-Климатиците струват 4500 лв с монтажа + 500 лв. дограма на едната стая и нови 4 сезона прозорци/ минах ги през енергийна ефективност надолу 1000 лв станаха 4000 + 1400 лв изолация. Мисля си обаче че разликата в по студените месеци ще е по голяма, а и не слагаме разликата през лятото когато се намаляват стотинките разходи за охлаждане. Забравяме и комфорта от еднакво топло навсякъде. Все пак и поддържаната температура е от значение. Аз ги броя за инвестиции , които даже и след 10 години да се върнат пак имат смисъл. Можем в тази насока да правим един куп сравнения с "инвестиции" в телефони, ЛСД-та, автомобили и т.н , така , че пак казвам никого не ангажирам с мнението си.Само споделям

7. Member
    Тук е от
    Nov 2011

Цитат Първоначално публикувано от tweeg
    Примерно сравнено с конвектори.
    Ако сега плащаш 80 лева, с конвектори ще си *3 или икономията ти е 160 лева за Декември, който си е студеничък. Годишно ще напрвиш иконимия от 650 лева да кажем. Сложи профлактика, малко допълване на фреонче и икономията ще падне на 500 лева годишно. Айде сега сметни колко си дал за климатици + изолация. Според мен сметката отива 10-11 години да се изплатят ако сметнем и лихвите на банката ако тези пари вместо за климатици ги сложиш на влог.
    егаси профилактика дето изкара.не разсъждаваш трезво.говориш като дядо ми-хапни сникърс.

8.  

9. Гастарбайтер Аватара на aruba_man
    Тук е от
    Jun 2010

Цитат Първоначално публикувано от edi1
    Е, то и при нас 10-15 дена имаше гъста мъгла, ама температурата под -7 не се е задържала тази зима.Имам предвид, че още не е било стабилно студено денем с отрицателни температури под -5, -7 градуса.
    Да де, ама на лято ще почнеш пак да изтъкваш колко запазвал еди кой си климатик при -15.

10. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Е, що да не изтъквам, истина само казвам.

11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Ей на това му се казва "българска работа"!
    На колко места в темата трябва да се напише още, че тя не е за спорове климатици или друго за отопление, а за докладване на реални резултати на разходите на климатиците през различните сезони???
    За останалото си има друга тема: https://forum.setcombg.com/index.php...44858.html#new

12. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011

Ето как работи и един конвенционален климатик MHI модел на около 10 години - 4.1kW на отопление - input по сервизно 1430W (което не е съвсем вярно - това е само пиковата мощност и тя е само в рамките на 1-2 секунди, точно преди да мине в решим off Реално доста по-ниско слиза консумацията.

Един пример на +2 градуса външна - Започва на около 1000 - вдига до 1100 - задържа 1160 - после вдига до 1220-1240 и задържа - после пак сваля на около 1150 и задържа - после постепенно вдига до 1300W, след което изключва Реално средната стойност по груби сметки е около 1230-1240 А като извадя и мощността от графиките се получава COP над 3, въпреки че машинката е супер дърта и според сервизното COP е около 2.80 на +7 Останах доста приятно изненадан от този факт

За 36 часа климата е изхарчила 10kW в хол 26 квадрата, панел, ал дограма, височина 2.60, юг.
    Имам Sharp инвертор пак 12-ка който ми харчи за 24 часа пак 10 kW - спалня 16 квадрата, панел, ал дограма, височина 2.60, Север.

13. Тук е от
    Aug 2011

Аз съм пуснал 2 животни да духат (онези от подписа ми) на квадратура около 70 кв.м. и са настроени на 25 градуса. При температури от около -5 до +5 през последните 2 месеца консумацията на ток ми е нараснала с около 140 лв. С ал. дограма съм и външна изолация. Единствено през ревизията на банята ми влиза студено , но след като я изолирах се получи огромен конденз и влага на всякъде , така че реших да я оставя да си духа. На 12-ката и дават разход 1.100 kw а на 50-ката 1.670 kw. При максимално натоварване могат да "издухат" 1920 kw за месец , но реално изразходват около 900 kw за месец . Или с други думи казано за отопление плащам по около 2 лв на квадрат месечно.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Nov 2011

а какво става с климатика като намалим от 25град. подържаща температура на 19.става дума за инветер(мидеа),работи само турбината или пада до поддържащия минимум

16. Тук е от
    Aug 2011

Ами до колкото съм чувал, работи вентилатора на степента която си го пуснал и компресора на минимум , като разхода е минималния , койтпо ти го пише в книжката.

17. zzz
    zzz е офлайн
    Member Аватара на zzz
    Тук е от
    Aug 2009
    Живее в
    БУРГАС

Цитат Първоначално публикувано от EvilEyeBG
    Ами до колкото съм чувал, работи вентилатора на степента която си го пуснал и компресора на минимум , като разхода е минималния , койтпо ти го пише в книжката.
    едно е да си чувал друго е на практика мойте например изключват

18. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Хайде да оставим коментарите за след мача и който и с каквото има да измери какво харчи климатика му през следващата седмица при екстремално ниските температури, които се очакват.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Koга климатикът харчи повече ток - в зависимост от степента?
    От avata във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 228
    Последно: 11-02-17, 14:26
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Software за real time mp3 компресия ???
    От trastikata във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 14-07-03, 16:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе