да избия в сравнение с какво? ако е с дърва на печка циганска любов- никога...ако е на алтернативни начини на отопление /гоноря за еднакви температури в трите ми стаи/ и КОнФОРТ между 5 и 7 години....Въпрос на виждане пич
да избия в сравнение с какво? ако е с дърва на печка циганска любов- никога...ако е на алтернативни начини на отопление /гоноря за еднакви температури в трите ми стаи/ и КОнФОРТ между 5 и 7 години....Въпрос на виждане пич
Много е важно изложението, да знаете! Уверих се вече! Гледайте да слагате климите, така че да ги пече слънце по възможност (ако ги ползвате главно за отопление...). Имам 2 термометъра от двете страни на апартамента - северна и южна. Винаги има 2-3 градуса разлика на термометрите (понякога и повече...). Едната клима винаги работи на сянка и на студ, другата си се пече на слънце и й е гот Че слънцето топли и помещението, е отделен въпрос.Първоначално публикувано от vakata77
Двете ми клими са:
Sharp 12LSR отоплителен капацитет 0.9 - 4.7kW - 16 квадрата северна стая, без изолация, с ал дограма, панел - по груби сметки ми излиза около 45 лева да топля тази стая!
Mitshubishi Heavy srk408henf - on/off машина input над 1400W (!) - отоплителен капацитет 4.1kW - топля около 26 квадрата, южна стая, без изолация, с ал дограма, панел.
Още не мога да го потвърдя на 100%, защото от скоро правя замервания, но конвенционалната машина ми излиза по евтино, въпреки че е дърта, on/off е, а и топля по-голямо помещение с нея. НО все пак южно изложение
Тотал сметка за миналия месец 127 лева (с бойлер съм), като без климите лятото ми е към 70 лева сметката. Остават към 57 лева изразходвани от климите като аз ги смятах 60 към 40% в полза на MHI-то. Обаче съм грешал явно.
Взех една машинка и меря с нея вече 3-4 дни и по груби сметки Sharp-а за тия 16 квадрата харчи към 45 лева на месец!
Та съветът ми е - слагайте си климите на завет и на топло, та ако ще и да си разкъртите цялата къща в полагане на тръби - ще останете доволни
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1326316620[/time]_________________________________________________
Друг пример е едно Fujitsu 12UB, което сложих наскоро и хората са доволни - справяло се блестящо засега! Поставено е в 24 квадрата! Пак е на завет и на слънце, пак южно изложение Панел, без изолация, PVC, изцяло външен, студен апартамент!
Приятелю, вече неведнъж съм писал, но ето ми стария пост:Първоначално публикувано от biro
Да споделя и аз консумацията за ноември на Фуджицуто. Всеки ден климатика е ползван по идентичен начин(с малки изключения в почивните дни), а именно-от 07:30 до 22:30 ч е настроен на 23° и рядко на 24(температурата в стаята е от 22-24°), от 22:30 до 07:00 е на 18°, а от 07:00 до 07:30 ч. проветрявам(изстудявам) стаята, понеже имам конденз по стъклата. При тези условия климатика ми е изразходвал за 31 дни(01.12-31.12) 130 кW, което при цена на тока от 0.18 лв за кW, дори само за дневна тарифа прави 23.40 лв yahoo
Малко инфо и за Тошко. Работи постоянно на 17°, като от 16:00-22:00 на 20°(и тук с някои изключения, като часове и градуси). Температурата в стаята от 21-23°. За да бъда коректен, като часове може би 3-4 дни е бил спиран от дистанционното. Разход-111 kW или 17.76 лв, при 0.16 лв средна цена на тока.
Примерно сравнено с конвектори.Първоначално публикувано от vakata77
Ако сега плащаш 80 лева, с конвектори ще си *3 или икономията ти е 160 лева за Декември, който си е студеничък. Годишно ще напрвиш иконимия от 650 лева да кажем. Сложи профлактика, малко допълване на фреонче и икономията ще падне на 500 лева годишно. Айде сега сметни колко си дал за климатици + изолация. Според мен сметката отива 10-11 години да се изплатят ако сметнем и лихвите на банката ако тези пари вместо за климатици ги сложиш на влог.
Здравей!
Веднага отговарям-Климатиците струват 4500 лв с монтажа + 500 лв. дограма на едната стая и нови 4 сезона прозорци/ минах ги през енергийна ефективност надолу 1000 лв станаха 4000 + 1400 лв изолация. Мисля си обаче че разликата в по студените месеци ще е по голяма, а и не слагаме разликата през лятото когато се намаляват стотинките разходи за охлаждане. Забравяме и комфорта от еднакво топло навсякъде. Все пак и поддържаната температура е от значение. Аз ги броя за инвестиции , които даже и след 10 години да се върнат пак имат смисъл. Можем в тази насока да правим един куп сравнения с "инвестиции" в телефони, ЛСД-та, автомобили и т.н , така , че пак казвам никого не ангажирам с мнението си.Само споделям
егаси профилактика дето изкара.не разсъждаваш трезво.говориш като дядо ми-хапни сникърс.Първоначално публикувано от tweeg
Да де, ама на лято ще почнеш пак да изтъкваш колко запазвал еди кой си климатик при -15.Първоначално публикувано от edi1
Е, що да не изтъквам, истина само казвам.
Ей на това му се казва "българска работа"!
На колко места в темата трябва да се напише още, че тя не е за спорове климатици или друго за отопление, а за докладване на реални резултати на разходите на климатиците през различните сезони???
За останалото си има друга тема: https://forum.setcombg.com/index.php...44858.html#new
Ето как работи и един конвенционален климатик MHI модел на около 10 години - 4.1kW на отопление - input по сервизно 1430W (което не е съвсем вярно - това е само пиковата мощност и тя е само в рамките на 1-2 секунди, точно преди да мине в решим off Реално доста по-ниско слиза консумацията.
Един пример на +2 градуса външна - Започва на около 1000 - вдига до 1100 - задържа 1160 - после вдига до 1220-1240 и задържа - после пак сваля на около 1150 и задържа - после постепенно вдига до 1300W, след което изключва Реално средната стойност по груби сметки е около 1230-1240 А като извадя и мощността от графиките се получава COP над 3, въпреки че машинката е супер дърта и според сервизното COP е около 2.80 на +7 Останах доста приятно изненадан от този факт
За 36 часа климата е изхарчила 10kW в хол 26 квадрата, панел, ал дограма, височина 2.60, юг.
Имам Sharp инвертор пак 12-ка който ми харчи за 24 часа пак 10 kW - спалня 16 квадрата, панел, ал дограма, височина 2.60, Север.
Аз съм пуснал 2 животни да духат (онези от подписа ми) на квадратура около 70 кв.м. и са настроени на 25 градуса. При температури от около -5 до +5 през последните 2 месеца консумацията на ток ми е нараснала с около 140 лв. С ал. дограма съм и външна изолация. Единствено през ревизията на банята ми влиза студено , но след като я изолирах се получи огромен конденз и влага на всякъде , така че реших да я оставя да си духа. На 12-ката и дават разход 1.100 kw а на 50-ката 1.670 kw. При максимално натоварване могат да "издухат" 1920 kw за месец , но реално изразходват около 900 kw за месец . Или с други думи казано за отопление плащам по около 2 лв на квадрат месечно.
а какво става с климатика като намалим от 25град. подържаща температура на 19.става дума за инветер(мидеа),работи само турбината или пада до поддържащия минимум
Ами до колкото съм чувал, работи вентилатора на степента която си го пуснал и компресора на минимум , като разхода е минималния , койтпо ти го пише в книжката.
едно е да си чувал друго е на практика мойте например изключватПървоначално публикувано от EvilEyeBG
Хайде да оставим коментарите за след мача и който и с каквото има да измери какво харчи климатика му през следващата седмица при екстремално ниските температури, които се очакват.