ти няма да отопляваш 12 а 5 месеца-сега сметката ти малко не излиза нали
ти няма да отопляваш 12 а 5 месеца-сега сметката ти малко не излиза нали
Възвращаемостта на инвестицията е относително нещо. Зависи от оразмеряването на климатика, тоест колкото повече работи по-бързо се износва.
Това което ще го спестиш от сметките за ток после пак ще го дадеш умножено по три за части и ремонти. Нали не си мислите, че като дадете много пари ще вземете нещо, което не се разваля. Колкото едно нещо е по-сложно толкова и е по-голяма вероятността да се развали. Обикновените и те се развалят, но ремонта им е по-евтин.
За февруари сметката ми за ток с Мидея MSG-09HRI която не се изключва и подържа 23 гр.,бойлер,фурна и т.н. е 120лв.
Имаш един доста качествен климатик и според мен дори трябва да се грижиш за него и да му направиш една качествена профилактика за всеки случай така че машината да ти издържи по-дълго. Остави ги тия неща с COP-а, климатикът си е климатик и магии не стават... Парите ще ти се избият след повече от 10 години поне! Ще спечелиш едно единствено нещо с тая Тошиба - комфорт Относно чупенето и ремонтите съм +1... Твоят климатик щом все още е жив и те топли знай че е много здрава машина и ще надживее и Тошибата вероятно. Чисти си филтрите и питите редовно и си ползвай конвенционалката със здраве Икономията с Тошибата ще ти е от порядъка на 50 вата на час поради наличието на ТРВ. С две думи икономията ще ти е 5 лева на месец (ако не и по-малко...)Първоначално публикувано от cubcubcub
Тая Тошиба не е 35 ами 33 кила а вътрешното й е 9 кила. Има 800 грама фреон а твоят климатик има 900 грама. 137SKV има 750 вата компресор с малък обем който за да достигне номинала от 4kW се развърта 83 пъти в секунда, а за да достигне 5.0 на отопление, не ми се мисли какво вЪртене пада... В твоето голямо помещение ще работи винаги на много високи обороти и вероятно ще се амортизира доста по-бързо от сегашния ти климатик. Докато твоята машината има хубав мощен компресор Toshiba който при добра поддръжка на климатика би издържал поне още 7 години. Грижи се за климатика си добре това е моят съвет
Пък ако искаш купи я Тошибата и опитай Може пък да не съм прав
Успех!
Хм,колко е качествена мидеа/сого е отделен въпрос,но факт е,че е работила машината 7 години(към края на ресурса си е) без дерт и е стопляла 75 КУБИКА помещение.Сега,ще спестиш сметка,ако вземеш хубав инвертор,което няма как да стане за 1300 лв.Също така ще се родиш,в предвид,че ще забравиш с кво и как се отопляваш-номера на класната машина е,че е незабележима,стига да не си от тези,дето хващат бронхоплевмония висейки през джама и ръсейки пърхут върху външното тяло.Просто нямат база за сравнение инверторната тошиба,мицубиши,саньо със согото.Да не говорим,че щом тва хале си го топлил с такава машина,то расов инвертор 12-14 ще се чуди да работи ли.
В момента отвън е -5* климатика е 100 V DAIKIN AN36DSSK-W стаята е 37м2 1етаж на къща, моментното показание за разход е 520w при зададени 23* в стаята е малко над 23*.Разход за периода 28.01-28.02 около 100лв
А бе,кой климатик колко харчи-казват ИВН,ЕОН;на мен ми казаха за 11.01-11.02.12г-190 лв,като 60-70лв са за другите уреди.Говоря за 90кв панелка на 20 гр. средна Т за всички помещения и без да си заварявам прозорците и да ловя лисици.
Вие си плащайте ток по 30 лв-честито,и аз съм доволен;че тая зима ни умори.
Здравейте и Честит празник на всички!
Сметка за ток период 27,01,2012г-24,02,2012г-161 лв. температури през денят 19 градуса-като се прибера то работа 24,25 градуса.Всичко на ток , бойлер не се изключва , перални 3,4 на седмица, готвене чат, пат. С две думи при тия студове много доволен
Преди половин час,след като захладня навън малко,при тошиба RAS-255NDR при зададени 25° вътре консумацията падаше и задържаше за малко на 42w./обща, заедно с трафа! /
Според сметките си слиза до минимума от 30w.+12w. за трафа-незаменимо.
Вярно,че има вентилатори,електроника,но факт.
Е това е повече от добре за японска машина Скоро и аз ше кача клип от нордикта на панасоник но в общи линии хачи от 80 до 110 вата на студено на минимал като варира от външната тепмература.
Какво отдава на минимум NDR-а?Първоначално публикувано от diksanal
RAS-255NDRПървоначално публикувано от pilot
на отопление:3,2kw.(0,3~6,3)kw. консумация:510w.(30~1500)w.
на охлаждане:2,5kw.(0,3~3,5)kw. консумация:420w.(30~850)w.
Това е майсторство, COP=10. Kонсумацията е важна, но при какво отдаване на минимума е постигната, независимо дали е висок или нисък.Първоначално публикувано от diksanal
При мен в офиса 12LKC сега на охлаждане работи на 135-150вата откакто съм го сложил февруари до сега има 710часа и 135кв изхарчени или 24лв. Средно е направил 190вата.