Ама човекът иска един... и си е свикнал с един. Неудобствата вече трябва да са му ясни.
Ама човекът иска един... и си е свикнал с един. Неудобствата вече трябва да са му ясни.
Здравейте ,
Предстои ни покупка на климатик за две помещения с основна цел отопление. Вчера един приятел на мъжа ми който се занимава с това го е консултирал и му е препоръчал мултисплит инвентор TOSHIBA за двойно тяло RAS-M18GAVE. Цената с двете вътрешни тела (едно 13-ка и едно 10-ка) излиза 3800 лв., ще ни направят 10% отстъпка и няма да плащаме монтаж. Отделно ще се пробваме за енергиен кредит, въпреки че още въобще не съм наясно как стоят нещата там...
Преди да попитам за мнението ви за горенаписаното и да ви питам струва ли си, какво е качеството на тази система и т.н. да ви дам инфо за жилището:
Изложение юг, ново строителство (санирано и с дограма), едната стая е 22 кв.м, а другата - 16 кв.м.
Моля тези от вас които са наясно да споделят до колко тази система е икономична, любапитно ми е колко ли ще е тока само от климатика.
Забравих да напиша, че държим да си оправим проблема с отоплението с нещо надеждно, защото чакаме и бебче през декември и не искаме да студуваме.
Благодаря на всички за споделените мнения!
Моя съвет...По добре два отделни климатика, отколкото мултисплит...Така винаги ще сте подсигурени с климатици. А и цената на две машини, ще е много по малка от тази която си посочила...
Благодаря ти! Вече съм наясно с това че цената излиза по-добра при 2 отделни, но нямаме възмоност да поставим 2-ро външно тяло...Иначе какво ще кажеш за функционалност, икономичност качества на тази машина?Първоначално публикувано от Aleksandars
Кой ти каза, че няма възможност за второ външно тяло? Аз съм мансарда и при мен е доста сложен въпроса, тъй като от едната страна (спалните) нямам външни стени само тераса със скосени прозорци като в терасата не изкам да ми ги сложат а около нея е покрив с керемиди.Казах какво искам да направят и те така направиха-сложиха ги там където казах като преправиха стойките така че да паснат на местото което посочих.Ако трябва да ти изработят специални стойки за твоя монтаж.така и така като гледам ще засилите куп пари- поне да си ги заслужат.ДВА климатика с ДВЕ външни тела е по-добре от мултисплит.Ако не искат или много мрънкат им кажете сбогом се ориентирайте към друга фирма.Един приятел казва-"Докато парите са в клиента, той има право!".Ако мрънкат няма да направят това което искате, който има желание ще намери и начин без да мрънка.Казват ви че не може защото ги мързи да свършат малко повече работа просто искат да Ви вземат ПАРИТЕ.Аман от такива.Аман и от ПРИЯТЕЛИ.Изберете фирма която ше ви свърши работа а не ПРИЯТЕЛИ. ЗА ЯДЕНЕ И ПИЕНЕ и ДА ТИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ ДАЛ ГОСПОД ПРИЯТЕЛИ КОЛКОТО ИСКАШ, ИСТИНАТА ЛЪСВА КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ БАЧКА и ДА СЕ ВЪРШИ РАБОТА.
Съжалявам, не съм се изразила правилно - освен че няма достатъчно място за второ тяло (не е казано че е невъзможно...), аз самата не искам да имам две външни тела на фасадата...Можете ли да ми кажете освен че мултисплита е по-скъп от два отделни и че ако се развали оставаме без нищо какви други недостатъци има?
P.S. Все си мисля че ако вземем два хубави инверторни цената няма да е драстично по-ниска от 3000-3300 лв...
За съжаление не разбирам нищо от тези технически характеристики...Ако разбирах, едва ли щях да търся мнения от специалисти тук..Първоначално публикувано от Aleksandars
Все пак Благодаря!
И двете вътрешни тела могат да работят само в един режим-отопление, охлаждане или изсушаване.За отоплението и охлаждането съм сигурен, че трябва да работят в един режим вътрешните тела.Възможно е режим изсушаване(подобен на охлаждане) да може да работи заедно с режим охлаждане на другото вътрешно тяло.Може също така режим вентилатор да работи с какъвто и да е режим на другото вътрешно тяло.
за два хубави инвертора цената няма да е под 3200-3300лева, но винаги в различинте стаи ще имате избор за самостоятелен климатичен режим.
За режима - ОК, мисля че няма да се налага едната стая да е на режим охлаждане, а другата на отопление, по скоро ще се избират различни температури...Предполагам че в това няма проблем? И също предполагам че е възможно единият да е изключен, а другият да работи? Знаеш ли нещо за нивата на шум? Това е също нещо което ме притеснява...
Ако не желаете да си загрозявате фасадата, винаги може да изберете алтернативно отопление /газ, кюмур, радиатори./.Първоначално публикувано от Hrissy
Два хубави инвертора, ще бъдат доста по ефективни от "това". Ще го усетите по разходите за ток, респективно изплащането на инвестицията. Освен това, имате по-голяма свобода в избора на параметри и екстри.Можете ли да ми кажете освен че мултисплита е по-скъп от два отделни и че ако се развали оставаме без нищо какви други недостатъци има?
P.S. Все си мисля че ако вземем два хубави инверторни цената няма да е драстично по-ниска от 3000-3300 лв...
Голямото тяло на мултиспит-а ще е по шумно с по високи вибрации. Аз също преди да купя 2 машини проучих въпроса с мултисплит, осъзнах, че наистина 2 машини е по-добрия вариант. Сумата е достатъчна за 2 НОВИ японски климатика с КОП 5 + и "гълтащи" по 20-ина лева ток всеки месец
Hrissy,незнам какво те кара да мислиш че тук ще получиш компетентно мнение от "специалисти" особенно когато получиш отговор като този:Първоначално публикувано от Hrissy
Нали се сещаш че в България има към 7 милиона "специалисти" по футбол,политика а от известно време и по климатична техника...дейсвително по мое скромно мнение тук във форума има един специалист,който е един от модераторите,но той вече много рядко взима участие в разискваните теми...Първоначално публикувано от Kasap
Аз лично лятото бях на почивка в апартамент от около 100 кв.метра който беше климатизиран с Дайкин при това едно външно тяло и три вътрешни подови.Честно казано на охлаждане си вършеше чудесно работата,а предполагам че и на отопление ще е така без да съм забелязал да е по-шумен от единичен сплит...
Тук можеш да видиш някой от + и - на мултитата
http://v-clima.com/faq.php?id=za-i-p...vytreshni-tela
Много благодаря за споделеното мнение! Наистина коментарите на някои "съфорумци" ме разочароваха, просто очаквах че някой ще може да даде конкретен отговор на въпросите ми - относно икономичността, ефективноста, живота на машината. Все пак инвестицията не е малка и всеки си задава въпроса - заслужава ли си парите? Останала съм с впечатление, че наистина тук има хора които разбират от климатици и са "специалисти". Плюсовете и минусите на мултисплита горе долу си ги разбрах сама. Не търсех мнение дали да е мултисплит или 2 отделни климатика, защото както споменах по-горе не искам 2 климатика с 2 външни тела освен това е ясно, че разлика в цената няма да има кой знае каква...Може би горе пропуснах да кажа че жилището е много малко - 54 кв.м. и двете стаи които искам да отоплявам са преходни (ако въобще това има някакво значение)....Първоначално публикувано от KonanVarvarina