Страница 83 от 109 ПърваПърва ... 3373818283848593 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,231 до 1,245 от общо 1633
Like Tree1Одобрявам

Помогнете ми за избор на климатик - 2009 г.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2009 г.

09LCC, 09LDC ако ще се прави изолация скоро.
    12LGC, 12LDC ако ще я караш така.
    Само не 9LGC. А 12LCC за съжаление май няма, но ако намериш - слагай.

2.  

3. Тук е от
    Sep 2009

Здравейте!

Ето параметрите и за моята дилема, която е сведена до избор между марките Daikin и Fujitsu:

Хол + трапезария + кухненски бокс в едно общо помещение около 34 кв.м (8,50 х 4,0 х 2,6) с коридор към него около 4 кв.м, към който няма врата (отворът е около 1м. широк с тенденция за монтаж на плъзгаща врата); апартамент във Варна на предпоследен етаж в тухлена кооперация ново строителство с източно изложение (прозорецът е 1 бр. на късата стена), стандартна PVC дограма и изолации от строителя. След 2-3 месеца очаквам бебе и за мен е много важно да поддържам постоянна температура, по възможност минимум ~ 23-24 гр.С (на мен самата при сегашните 21-22 гр.С в стаята ми е хладно и неокомфортно). Искам да разчитам на климатика да е надежден главно за отопление през зимата, за което ще ми е необходима подходящата мощност за постигане на нужния ни температурен комфорт (досега не съм се отоплявала с климатик).

Предложиха ми следните модели, между които да избирам:

Daikin FTXS35G;
    Daikin FTYN50F (конвенционален??) - най- ми е мъгляв този, че е хем конвенционален, хем инвертор, затова моля хора от вас с опит или преки наблюдения да споделят как се "държи" на зима и на лято като шум, ефективно отопление, ел.разход и пр., че цената му е направо красива в буквалния смисъл;
    Fujitsu AWYZ14LB Nocria - ако ги имах, не бих се замисляла хич, но с тези 1000 лв. отгоре в момента идвам "на късо" и затова без замисляне и без молба за съвет ще ми е трудно да ги дам, ако все пак успея да ги осигуря.

Преди да взема решение, бих искала да получа компетентен съвет относно параметрите на трите машини (плюсове и минуси), и оттам да преценя с какво бих или не бих могла да направя компромис спрямо моите нужди.

За първия модел открих много положителни отзиви, но дали ще насмогне да ни топли? Разбирам, че той съответства на 12-ка при другите марки – на едно място ни казват, че 12-ка ще ни е точно, на друго място – че ще ни е слаба... не знам вече. Напълно се обърках кой е правилният метод за оразмеряване на климатик и колко вата номинална мощност на кубик е оптималната при избора, както и какъв разумен аванс преоразмеряване е нужен за отопление? Разбрах, че е субективно, затова посочих по-горе "субективните" ТТ данни на апартамента и моите субективни нужди за комфортна Т. И не на последно място ме интересува икономичността, а конвенционалният модел е даден с доста висока относителна консумация на ток – всъщност има ли начин да изчисля поне горе-долу колко РЕАЛНО ще ми гори за отопление, за да преценя дали „по-евтиното няма да ми излезе скъпо”, при условие, че зимата няма да се изключва и ако приемем, че моделът е правилно оразмерен и няма да се „мъчи”, така да се каже..., пък и във Варна няма кой знае колко много дни с ненормално ниски външни Т? И накрая, поносим ли е посоченият шум на конвенционалния Daikin? В сравнение с Нокрията е доста по-висок, което ме учудва, тъй като от изчетеното съм останала с впечатление, че Daikin са едни от най-безшумните климатици.

Съжалявам, че въпросите ми станаха много..., лошото е, че сигурно ще имам и още. Благодаря ви предварително за търпението и отговорите!

4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

FTXS35G според мен ти е малък. Идеално ти пасва FTXS42G.
    Друг вариант е Fujitsu ASYA14LCC.
    Естествено, Нокрията е идеална за случая, но щом ти е скъпа...
    FTYN50F също е много добро решение, на практика е инвертор!

5. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Mary_88 като чета какво си казала "... 21-22градуса..." ти е некомфортно се потвърждава мнението ми, че жените обичате 26 градуса да е зимата. С този ограничен бюджет и иискването да е минимум 24 градуса зимата в тези 34 квадрата, все повече ми се натрапва dajkin FTYN 60F с мощност на режим отопление 7кв.Според мен на дайкин FTYN50F няма да му достога мощност да затопли помещението според твоите изисквания през месеците декември януари и февруари при температури под нулата.

6. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

FTYN50F ще се справи до -10оС.
    Отдава 3,54kW при зададени 24оС и външна -10оС.
    Ако има що годе нормална изолация - не виждам проблем за помещението й от 34м2.

7. Тук е от
    Feb 2005

С малко закъснение - благодаря на всички, отзовали се на въпросите ми. Наложи ми се да отсъствам, едва днес успях да вляза във форума.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2008

По скоро са 34м2.
    За това помещение и тези градуси които искаш да правиш най ти потхожда http://bulclima.com/klimatici-i-mult...z18lb---nocria
    На теб ти трябва климатик (доказана марка) с отоплителна мощност не по малко от 6.50kw(за предпочитане инвертор) щом искаш да е салня.
    А nocria си е един от най добрите климатици в своя клас за европейския пазар.Моя съвет е да теглиш кредит енергийна или да събереш от тук таме някой лев и да си вземеш нещо което ще те топли а не да дадеш 1500лв. на вятъра за нещо което само ще псуваш.Не казвам че дайкин са лоши климатици напротив.... но тези модели които ти предлагат повярвай ми няма как да се справят със задачата която искаш да им поставиш.Успех

10. Тук е от
    Sep 2009

Огромно благодаря на всички ви, които ми помагате със съветите си . Нямам дом. PC, затова се извинявам за закъснението - мога да пиша само от работа. Бях сигурна, че тук е точното място, на което ще открия компетентни мнения от професионалисти и A/C потребители с опит, тъй като съм ви зачела от миналата седмица в стремежа си да направя информиран изобр.
    Затвърждавате и моите собствени впечатления, които придобих след всичкото четене, а те сигурно си личат още в началото на първия ми пост, където с две думи съм споделила виждането си за трите дискутирани модела. FTXS35G са го предложили на моя "половин" в друг магазин с уверението, че ще топли точно на място и то не по-зле дори от по-стария и по-слаб модел FTX35G , и то само за 1500 лв. последния, като разликата между двата било само "умното око" . Та, не ме питайте вкъщи какви спорове се вихрят и кого слуша "милото" - дали мен или "професионалистите" в другия магазин, според които 12-ка на нас ни стига!

Deian, за цялата LCC серия на Fujitsu четох много добри отзиви в този форум, но доколкото разбрах, вече много трудно може да се открие някоя залежала бройка из магазините. Като стана дума за 14-ки (без Nocria-та де - тя изглежда не подлежи на коментар ), тази ASYA14LCC наистина изглежда да ми свърши работа, но разликата в цената й с монтажа спрямо Nocria ще дойде около 200 лв. А аз да си кажа, че ако ги имам паричките за ASYA14LCC, все отнякъде ще гледам да "изстискам" и останалите около 200 лв. и направо да грабна Nocria-та. Разликата е пренебрежима като имам предвид, че за нея ще си купя по-добър COP, самопочистващ се филтър и филтрираща UV-лампа, която не е маловажна екстра в дом с бебе. Като отопл. капацитет и филтриращи екстри с Nocria сигурно бих сложила на кантар само една плазма Fujitsu ASYB 14LDC, каквато обаче май няма (моля, поправете ме, ако греша, но май няма модел между 12 LDC и 18 LDC, открих само General ASHB 14LDC, какъвто обаче наличен нещо не намирам никъде...). А този FTXS42G е модел, който спрямо 35-цата по-горе идва наистина по-добре оразмерен и когото също заглеждах... И така, с ваша помощ стигнах до тук (приемам всякакви корекции, критики или допълнения):

1. DAIKIN FTYN50/60F е "бюджетното" решение - добър компромис между цена и достатъчна отопл. мощност, без екстри и при по-нисък COP и съответно по-ниска икономичност (btw, какви точно са му филтрите и дали вършат работа ?);

2. DAIKIN FTXS42G и Fujitsu 14LB Nocria - ако иначе приемем, че като мощност тези двата биха ме топлили (с по-голям запас при Nocria-та), а ценовата разлика от около 200лв. може да се пренебрегне, тогава остава колебанието ми в избора на "марката". При тези условия се чудя на коя от двете марки да заложа - отвсякъде ме заливат мнения, че едната от двете е № 1... Не бих искала въпросът ми да се обръща в спор ЗА и ПРОТИВ всяка от двете, търся по-скоро обективни изводи от вашите субективни преки наблюдения и дългогодишен опит с A/C дали е оправдано само заради марката като по-надеждна и качествена да предпочета даден модел от тези двата? Или по-скоро дали може да се каже, че единият от двата модела (независимо от марката) вече се е утвърдил за по-дълго време на пазара като по-надежден, по-здрав и пр. (пак независимо от марката) и кой е той...

Пак много дълго стана... , ама обещавам, че като стигна до решението, непременно ще свирна тук и после ще споделям как се разбираме с първия ми климатик в живота , пък сигурно ще се налага пак да давате съвети и как да го "карам" правилно

Поздрави!

11. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Тия, дето са ти казали, че можеш да минеш и с FTX35G просто гледат да продадат нещо... Той е едва 3.4 kW на отопление, не знам дори защо носи в името си "35", като на охлаждане е "32".
    От LD-то няма 14-ка за съжаление. Има от LCC, който е железен модел.
    FTXS42G е към 2400 лв с монтажа и имаш 5.4 kW номинална отоплителна мощност.
    FTXS50G е към 2750 лв с монтажа и имаш 5.8 kW номинална отоплителна мощност.
    FTYN50F е към 1700 лв с монтажа и имаш 5.8 kW номинална отоплителна мощност.
    FTYN60F е към 2000 лв с монтажа и имаш 7 kW, но вече е клас B.
    ASHA14LC e 2200 лв с монтажа и имаш 5.6 kW номинална отоплителна мощност.
    ASHA18LC е 2530 лв с монтажа и имаш 6.25 kW номинална отоплителна мощност.
    AWHZ14LB - Nocria е 2580 лв с монтажа и имаш 6 kW номинална отоплителна мощност.

Така като ги гледаш, Нокрията е най-добре балансирана. Разбира се, можеш да вземеш и 14LCC за 380 лв по-малко или FTYN50F. Според мен това са ти всички възможности.

12. Senior Member Аватара на bobovo
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    гр. Петрич

Mary_88 Ако бях на твое място изобщо нямаше да му мисля, а направо си слагам http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=423
    Всички знаем чв Nokria-та е много добър но за съжаление не всички разполагаме с такъв бюджет.

13. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Здравейте , предстои ми закупуване на втори климатик , но за съжаление чак към нова година поради финансови причини.
    Затова реших да пообиколя за да видя цените на Daikin , в предвид на кризата , да не би да са паднали (само надежди).
    В един новооткрит магазин намерих Daikin FTXS 25 D за 1550 лв.Обаче ...доколкото знам това е модел 2007г. , и разликите с FTXS 25 G е само в това че ръчно се настройват вертикалните клапи.Изглежда така:

Параметрите са същите като на 25G , a отстрани на лепенката пише "made in Japan".На моя си пише Chech Republic.Най-вероятно китайско менте?
    После погледа ми се плъзна към другите марки , и какво да видя - Fuji-та от LCC серията .12-ката с нейните 4.8 Kwt впечатлява, като разликата в цената м/у 9-ка и 12-ка е само 70 лв.(при Daikin e 300лв.)
    Силно се надявам да ги има още 2 месеца.
    Ако се презапася с 12LCC за същата - 17.5м2 стая , сметката за ток няма ли да се увеличи чувствително ?

14.  

15. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

според мен консумацията на ток зависи преди всичко от:
    1. топлозагубите;
    2.вида климатик и марката прозиводител
    При едни и същи топлозагуби дали ще е дайкин или фуджи няма толкова голямо значение, от значение е каква е мощността и дали климатика ще се тормози при отопление.При температури до 0 градуса сигурно дайкина може да дава икономоия около 3 до 5 лева на месец, но под нулата с малката отолителна мощност ще се тормози и ще работи постоянно в пикова мощност.При -10 дайкина от 3.4 кв става на 2.17кв.-около 48 вата н а кубичен метър, а фуджито едва ли ще падне под 3.5кв което е 3.5/45=77 вата на куб.метър(значително по-добре).
    Фуджито с тези 4.8кв дори и при -15 едва ли ще си дава много зор да топли тези 17.5м2.В крайна сметка ако ти е топло и приятно едва ли ще ти пука, че ще дадеш 10 лева в повече за ток, по-добре за отопление отколкото за лекарства и лекари(особено зимата), макар че според мен ако фуджито гори повече ток, то това ще е в рамките на 2 до 7 лева месечно в зависимост от външните температури.Успех с покупката.

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

bobovo - малко встрани от темата - не показвай повече този сайт в коментариte си Повличаш хората в заблуждение. Тази "фирма" е пълна с недомислици,откровени лъжи и игра с цифри. FTYN не се прави в Тайланд.Дори и да се прави,а то не е, няма вносител в БГ,който да ги внася чак оттам.Всички идват от европейските заводи в Белгия или Чехия. На първите не пише на табелката къде е правено,а на по-новите серии от Чехия вече си пише Made in Chesh Republic
    Прегледах набързо сайта на Дайкин Тайланд.Верно се прави конвенционалка,но FT/FTY и то само 25 и 35.И дизайна им е различен от тези тук.И даже са на фреон 22,а той вече е забранен за внос в БГ.

17. Member
    Тук е от
    Feb 2009

zaqza, този модел е от 2003 или 2004, когато взе награда за индустриален дизайн в Япония. Серията се води FTXS-D. Първоначално идваха с вътрешно тяло на което пишеше Тайланд, а на външното Белгия. После идваха без надписи. Не съм виждал на някой да пише made in japan.2007 смениха дизайна на двете тела- подобен на сегашните G серия. Климатика е железен, но ако избирах между него и G серията бих избрал по- новия.

18. Тук е от
    Sep 2009

Здравейте,от няколко дни чета из форума за избор на климатик,искам да помоля компетентните да ми помогнат с избора.Помещението е 20кв.м. 2.25 е височината ще го ползвам като магазинче за хранителн стоки.Изолирано е вътре и отвън,има си ПВЦ,но май трябва да се има в предвид,че в помещението ще има хладилна витрина,фризери и т.н.Машинката ще се ползва и за отопление и за охлаждане.Разгледах няколко модела и ще помоля да си дадете мнението за тях:
    Fujitsu General ASYA 12LGC
    Fujitsu AS-E22T
    Mitsubishi MSZ-SV228T
    Има и една Osaka CH-12LBP която гледах скоро на промоция.
    Цените им са в рамките на 1200-300лв толкова съм склонен да отделя в момента,а ако има нещо по евтинко и в същото време качествено няма да откажа.
    Ще чакам предложения и съвети.
    Мерси предварително!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 83 от 109 ПърваПърва ... 3373818283848593 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. моля помогнете при избор на климатик за хол
    От marianski във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 12
    Последно: 12-08-14, 23:02
  2. Помогнете ми за избор на климатик - 2012 г.
    От WhiteNoise във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 3300
    Последно: 01-01-13, 09:01
  3. Помогнете ми за избор на климатик - 2011 г.
    От valen1 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 3559
    Последно: 03-01-12, 18:02
  4. Помогнете ми за избор на климатик!
    От Stan_80 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 39
    Последно: 12-02-10, 14:34
  5. Помогнете ми за избор на климатик - 2008 г.
    От Weezy във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1410
    Последно: 30-12-08, 23:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе