Е най накрая, да назовем нещата с истинските им имена...Първоначално публикувано от VeleV.Klima
![]()
![]()
Е най накрая, да назовем нещата с истинските им имена...Първоначално публикувано от VeleV.Klima
![]()
![]()
Брадясал е....Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Здравейте,
бих желал да помоля за малко помощ при избора.
Трябват ми 2 климатика, ще се използват и за отопляване през зимата (напр 23* - 24*), както и за охлаждане през лятото. Апартаментът е във Варна, изложение изток - запад, панел. Няма външна изолация, но и двете стаи, които ще се климатизират са с гипсокартон + вата по таваните, пвц дограма (+ обикновен двоен стъклопакет), както и с балкони, също остъклени с пвц дограма.
Едната стая е спалня с площ ~13кв. м., другата е хол ~18кв.м, височина 2,65м. По мои сметки мисля да сложа една 9ка в спалнята и една 12ка за хола.
Най-важното уточнение да направя - бях предвидил за 2те машини + монтаж едни 2200лв., но като седнах тук да чета, и като се разрових из сайтовете на варненските фирми видях, че тези пари няма да ми стигнат, та към момента бюджетът е вдигнат до към 2700, максимум 2800 лева с монтаж.
Доста изчетох по тази тема, в някакъв момент ми се сведе избора до следните марки и модели (ще ми се сякаш и двата климатика да са една марка и модел):
DAIKIN FTX25G
DAIKIN FTX35G
Fujitsu ASYA 09LGC
Fujitsu ASYA 12LGC
Panasonic E09 LKE-3 Etherea
Panasonic E12 LKE-3 Etherea
Панасониците излизат малко извън парите, но съм ги намерил в един сайт 2те за общо 3000 с монтажа.
Освен въпроса кой модел бихте ми препоръчали също така се чудя дали въобще има смисъл в случая, да се напъвам за Панасониците? Съображението ми е, че при Даикините и Фуджитсу-то, макар и може би най-добри като марки, това за което ми стигат парите са малко или много бюджетни решения - докато модела при Панасоника е някъде между среден и висок клас, ако не се лъжа... В никакъв случай не ме блазнят разни екстри, йонизатори и т.н., просто се чудя кое би било по-качествено - евтино Фуджитсу или по-скъп Панасоник...
Още нещо - предполагам, че климатиците са малко преоразмерени, но незнам дали има смисъл в спалнята да слагам примерно 07LGC вместо 09LGC - разликата е 50лева, а и предполагам че като е 9ка няма да се натоварва толкова, колкото ако би била 7ца.
Колкото до този в хола - съседната на хола стая е кухня, в която не се предвижда отопление, така че ако чак толкова много дойде 12ка в хола - винаги може да се отвори вратата и да добавя едни 6-7кв.м...
Извинявам се за обстоятелственото обяснениеи предварително благодаря на колегите с идеи!
![]()
2бр. инверторни ГРИИ с компресор ДАЙКИН, под 2000лв. общо за двата.
Изчакай 1-2 месеца нито е много студено, нито е много топло сега.След 1-2 месеца ще бъдат внесени новите инвертори на фуджитсу и също така по това време излизат нови модели и на други производители на климатици.Ще имаш по-голям избор, а от друга страна няма голямо търсене така, че ще може да избираш и от старите модели, ако получиш ценови шок от новите климатици.Първоначално публикувано от Pazzobg
@Pazzobg 7LGC + 9LDC. Смятам, че това е оптималната комбинация.![]()
Здравей Pazzobg, не знам дали си мислил за рециклирани машини на 100 волта, но този(2007) - за спалнята и този(2002) - за хола са друг вариант за общо 2100лв. с монтажа без отстъпката.Първоначално публикувано от Pazzobg
Посочените от теб модели на Дайкин и Фуджитсу тази зима има много оплаквания от кофти размразявания, тракания, различни видове шум и т.н. - ако имаш излишно време може да четеш и осведомиш достатъчно.
Благодаря за бързите отговориАз също си мислех да изчакам малко, но в момента правя ремонт и ми казаха, че сега трябва да помисля точно какви климатици ще слагам, защото трябвало да се предвиди при прекарването на ел инсталацията, а и при възможност да дойде някой от фирмата, която ще прави монтажа (разбирай едва ли не да съм ги пазарил вече климатиците), за да кажат къде точно ще се монтират, и да направят дупките за тръбите, за да не се къртело после... Това са ми съображенията, иначе знам че сега не им е силния сезон...
Виждам, че няма отговор за Панасоник - т.е. да разбирам, че дори и евтините модели на Фуджиту и Дайкин се справят по-добре от него?
Втора употреба не ми се иска... Чисто психологически е момента при мен, знам си го, ама не ми се купуват неща, които са си доста важни, а пък да са 2ра ръка (не че не карам автомобил 2ра ръка, ама това е друга тема) Въпреки това ще помисля и ще попрочета още в малкото време, което ми остава, за да взема решение...
Според мен ДАЙКИН или новият ПАНАСОНИК- казват че е мн.хубав,а ФУДЖИЦУТО- тази серия е мн. покитайчена, особенно 9-ката 25кг. ако не се лъжа пък КОП-му явно го копаят от някъде цели 4.27
1.избираш си къде ще са климатиците-по възможност да не духат пряко в теб, макар че аз препочитам да ми духат -така се чувствам по комфортно и топло зимата.
2.Избираш мебелите и разположението им в стаята(по план как трябва да са)
3.Обмисляш дали наистина искаш да са така.
4.помисляш за резервен вариант за местоположението на климатиците-вътрешните тела.
5.вкопаваш в стената гофрирана или пластмасова тръба Фи 50 от мястото където ще излизат тръбите и кабелите(към външното тяло) до мястото където ще е вътрешното тяло(точно зад него за да не се виждат.
6.Ако искаш можеш да намериш и сложиш там пластмасов кръгъл капак като този който скрива разпределителните кутии на жиците за ток по стената, за да няма дупка на мястото където се подава изхода/края на тръбата в стаята.
Ако направиш горното за двата варианта редовен и резервен, ще можеш да променяш разположението на мебелите с минимални усилия при евентуално последващо местене н а климатиците.
Съветвам те да извикаш все пак някой който се занимава с това на оглед и съвет.По този начин ще можеш да прекараш впоследствие тръбите за климатиците без да къртиш и дори ще можеш да сменяш климатиците без повече дупки и къртене.
За тръбите не се безпокой те в 99% за 12-ка или 9-ка 6.35мм на 9.52мм.Някой пишат 6 на 10мм
Pazzobg
Здравейте,
бих желал да помоля за малко помощ при избора.
Трябват ми 2 климатика, ще се използват и за отопляване през зимата (напр 23* - 24*), както и за охлаждане през лятото. Апартаментът е във Варна, изложение изток - запад, панел. Няма външна изолация, но и двете стаи, които ще се климатизират са с гипсокартон + вата по таваните, пвц дограма (+ обикновен двоен стъклопакет), както и с балкони, също остъклени с пвц дограма.
Едната стая е спалня с площ ~13кв. м., другата е хол ~18кв.м, височина 2,65м. По мои сметки мисля да сложа една 9ка в спалнята и една 12ка за хола.
Най-важното уточнение да направя - бях предвидил за 2те машини + монтаж едни 2200лв., но като седнах тук да чета, и като се разрових из сайтовете на варненските фирми видях, че тези пари няма да ми стигнат, та към момента бюджетът е вдигнат до към 2700, максимум 2800 лева с монтаж.
Доста изчетох по тази тема, в някакъв момент ми се сведе избора до следните марки и модели (ще ми се сякаш и двата климатика да са една марка и модел):
За хола:http://japanclima.com/products/FUJIT...PZ-NOCRIA.html или http://japanclima.com/products/NATIO...52dX286A.html,
За спалнята- както каза Касапа-07ЛГЦ
Човечеца май не иска 2-ра ръка. Иначе има много силни предложения. Същата нокрия изтървах за един приятел и много ме беше яд.Първоначално публикувано от kantonaa
![]()
Ако вече не е късно грабни яПървоначално публикувано от Kasap
![]()
Ами то отдавна беше. Ма го удерих с на Нокрията дядото - Fujitsu AS28HPVПървоначално публикувано от gnf
Охлаждаща мощност: 2.8 kW (0.5 – 3.8) Консумирана 490 W (190 - 1300) @COP: 5.71
Отоплителна мощност: 4.0 kW (0.5 – 7.0) Консумирана 720 W (280 – 2000) @COP: 5.56
За сега забележки не са регистрирани...
П.С. Модела е реколта 2002
Повечето от тези японски рециклирани климатици, които се продават в БГ май са като отлежалите френски винаПървоначално публикувано от Kasap
![]()