vanko66, с такова разположение на стаите в твоя апартамент, трудно би постигнал ефект само с един климатизатор.
vanko66, с такова разположение на стаите в твоя апартамент, трудно би постигнал ефект само с един климатизатор.
MisterT-взимай дайкина отоплявам хол 20кв като вратата към коридора е отворена няма никакъв проблем на 21гр работи on of-само трябва да му избереш правилното място да не се усеща въздушната струя пп-относно дефростите моя откакто го имам само няколко пъти съм го усещал да прави-иначе е доста тих няма пукания и вибрации на нито едно от телата
Явно Дайкина е добра машина, но ми се искаше да чуя и отзиви от собственици на Панасоника, но явно са рядкост. Досега тази стая е отоплявана с един National японски 100В - 28-ца и се чудя дали Дайкина като е 25-ца ще има достатъчно резерв в големите студове.
Здравейте,търся 2 машинки с добри показатели за апартамент номер 1 от приложения план, апартамента е на партерен етаж, ориентация юг-запад-север, бюджет за двете машинки около 3000-3200 лв. Ще помоля да подскажете и къде да бъдат монтирани външните и вътрешните тела. Спалня 12 кв.м., хол с кухня и антре около 27 кв.м.
Аз до колкото знам Панасоник ползват вътрешното от Дайкин.Вътрешните тела били Японски.Първоначално публикувано от MisterT
"Благодаря" на всички за "изчерпателните" отговори. То не се искаха скици, не бе хвърляне на боб и какво ?....
С две думи и нищо. Повтарям нищо. Аргументи, причини защо не може - НЯМА. Александърс ще довършиш ли или ...
Така като гледам, според мен подходящите места са тези в червено.Първоначално публикувано от prawler
За спалнята - Sanyo SAP-ZK25X и за хола - Mitsubishi Electric MSZ-GE50VA. С тази конфигурация надвишаваш бюджета със 140лв., ако нямаш възможност за повече пари в спалнята може да сложиш Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA. Успех!
[img width=766 height=600]http://store.picbg.net/pubpic/CE/C7/e78652493734cec7.JPG[/img]
И аз не мисля, че има как да се охлаждаш комфортно само с 1 клима при това разположение на стаите. В коя точно мислиш да охлаждаш основно? Във всичките няма как да стане. За охлаждане инвертор по-добре. По-комфортно ще ти е и няма да настиваш Конвенционалката духа доста по-студено. Ако не ти е точно над дивана вхола или над леглото в спалнята, може и конвеционалка. Духа ли ти право в теб, ще е гадно.Първоначално публикувано от vanko66
За тия пари можеш да купиш и не-китайски климатик, но няма да е много по-добър Всичко си се прави в Китай вече, но made in china стоките отдавна не са същите Щом е основно за охлаждане и за отопление през преходните сезони, ориентирай се към Hitachi и Panasonic - най-тънка цена имат и съотношението цена-качество е що-годе добро.
Примерно добавяш още малко пари и вземаш 2 такива:
http://www.**********************/klim...10h2-484.html#
Пробвал съм това, което ти искаш да правиш, и от опит знам, че е МНОГО некомфортно! В хола пускам климата на 18 градуса, в спалните се усеща хлад наистина, но климатикът трябва да ти работи 5-6-7 часа, за да усетиш някакъв ефект и то минимален. + това сутринта, като отидеш в хола, ти трябва яке
Само за охлаждане на хола ~20м2, един инвертер стига, какъв - според бюджета.Първоначално публикувано от vanko66
SHARP AY/АЕ-XP9HR
За отопление ти трябват 3 клими или 1 за хола и една сплит система за двете спални / отказваш локалното и топлиш само на климатици
Бабати, Благодаря ти за отговора. Много смислено изложение. И едно последно уточнение. Няма ли инвертора/ите да работи/ят в он/офф режим при охлаждане или като достигнат зададената температура ще бъде на минимум, т.е ще работи на ниски обороти?
Забравих да кажа, че освен изолацията, на прозорците и в трите стаи има външни ролетни щори. Говорех за повишаване на комфорта в апартамента ... и си мислех за едно Дайкин FTXN 35JV, или Панасоник CS/CU-RE-12-JKX, или Шарп AY-XP12LSR, или Тойотоми TAN/TAG A32ІV, че ще свърши работа? В първия пост говорех за хубава машина... Какво ви е мнението за посочените клими? Някакви отзиви - положителни или отрицателни? Силни и слаби места, от този сорт? Разбрах, че с една машина няма да мина.
МоляПървоначално публикувано от vanko66
-он оф работата на мен не ми пречи така че това си е индивидуално усещане
-нямам много наблюдения за режим охлаждане, защото много рядко ми се налага да ползвам
-хубава машина ако вземеш и я пробваш на отопление 1 месец, ще се откажеш от парното Не изсушава толкова много въздуха като парно и е доста по-евтино Естествено ако нагласиш 25 градуса и климата ще ти изсушава повече въздуха. Отделно филтри, йонизатори, плазми... По-голям комфорт като цяло.
-Има тема за XP12LSR, но на охлаждане не знам как е още Иначе е доста тиха и интелигентна машина. Тръгва плавно от най-ниската степен на вентилатора и минава на по-горна степен само ако е необходимо, дори и да му зададеш HI пак няма да върти по-бързо, освен ако не вдигнеш градусите. 23dB е на шум. Харесва ми че не затваря жалузите при дефрост или при оф режим - остава си отворена клапата и почва съвсем плавно да работи после.
Понеже ти спомена само за охлаждане... Последно? Щото ако имаш кинти възможности много
Според мен за охлаждане hitachi-то е добро. Не съм имал но четох доста по форума. Сравнително тихо, eфективно, що-годе добри параметри, тегло и тн, добра цена; за преходните сезони е екстра. Реално и NEO ще ти върши работа ако е за охлаждане само...
Да, ще довърша (или...????)....Имаш такова разположение на помещенията, че в която и стая да сложиш климатизатора, няма как въздушния поток равномерно да се разпредели навсякъде, за да получиш хомогенна температура в целия апартамент. В това помещение в което ще сложиш машината, ще имаш драстична разлика (много по ниска поддържана температура) от другите помещения и това ще допринесе не за комфорт, а за дискомфорт. И не си помисляй, че машина с по високи параметри ще свърши тази работа - точно обратното. По мощната машина има по голяма турбина, от там и въздушния поток който ще отдава модела е с по голям интензитет, което от своя страна ще внесе неприятно усещане за течение в помещението в което е машината. А мисля, че целта е друга - максимален комфорт в цялото жилище, съпроводен с ниски сметки за електроенергия. Именно заради това съвета ми за два климатизатора, като тяхната обща охладителна мощност трябва да бъде 5~6 kW. А какви ще бъдат - решението е изцяло твое, като то трябва да бъде съгласувано с бюджета който можеш да отделиш за тази цел.Първоначално публикувано от vanko66
Благодаря и на теб Александарс. Точно това търся. Идеята е да се получи наистина добър комфорт.
А ако се постави една 12-ка на "Г"-то пред малките стай и една 9-ка в голямата стая как би изглеждало според Вас? Така според мен въздушния поток няма да духа директно срещу хората в стаите, а и по-голямата машина ще обслужва и двете стаи, 9-ката в голямата ...
Не е ли по-добре така?
Благодаря на всички за помоща.Преди 3 дни ми сложиха новия климатик Toshiba RAS-10SKVP2-E - Super Daiseikai 6.Големи благодарности на Aleksandars за профи мотнажа,също така и на Mega за помоща.Като ми остане свободно време ще напиша малко отзиви в темата за Тошиба
Здравейте! Нов съм във форума,но ще се радвам да ми помогнете като запознати с климатичната техника относно избор на климатик.Трябва ми да помага при минусови температури на локално котле в къща близко до река Лом-Русе по- точно в северен хол + трапезария 3о кв м.Вътрешна изолация ,изолация на тавани сравнително добра дървена дограма,Желателна температура 22.докато разпаля котлето и рано сутрин.Да ми препоръчате нещо на сносни цени 1300 лв и понеже понякога забравям да затварям врати към коридори да е от рода на 18 -ка,приемам всякакви мнения и предварително благодаря .