Е тук си много прав.Сервизните са за техниците,за потребителите има инструкция за ползване.Първоначално публикувано от babati
Е тук си много прав.Сервизните са за техниците,за потребителите има инструкция за ползване.Първоначално публикувано от babati
Ето тук има и сравнение с други климатици:
http://translate.google.com/translat...stiraportit%2F
Всичко е илюзия... COP 16! Няма такова нещо. Средно COP си е около 3 и малко над 3 на годишна база. Магия няма как да стане! За да ти стане топло, си се иска мощност. Другото е да лови окото
Извинявам се, че публикувах грешни данни по-горе...
lavsho, като купуваш телевизор, питаш "техниците" и купуваш, а? Добре е човек да проучи какво купува според мен. Не е лошо човек да е информиран.Първоначално публикувано от lavsho
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1325499540[/time]_________________________________________________
Объркал съм ги данните много лошо... Условията в сервизното са:Първоначално публикувано от babati
Indoor temperature 20*C
Remote condition: High fan speed, Heat 30*C
Voltage 230V
И нещата стоят малко по друг начин:
5 3400W input 770 COP 4.41
0 3300W input 690 COP 4.78
-5 3100W input 609 COP 5.09
-10 2650W input 540 COP 4.90
-15 1800W input 483 COP 3.72
Извинявам се отново за грешното инфо!
Тези данни сигурен ли си че са точните
Това е от скандинавските тестове и аз им вярвам, но тука данните са за максимална мощност.
Вижда се колко е КОП-а при -15 градуса, около 1,7.Модела е 9MKE
Според сервизното поне... Но в полеви условия явно е различно. ivan1 е публикувал данните по-горе.Първоначално публикувано от stanimir197_7
Ето сервизното, някой ако иска да си чете
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&...GBRErg&cad=rja
И аз това се питам - на кое да вярвам сега Eстествено, че на реални тестове! Тия данни производителят не знам как ги вади
Затова си ме радват он оф машините Знае се - харчи толкова, топли толкова. Няма трикчета и лъжливи КОПчета Примерно някои производители вадят големи копчета, но за сметка на отдаваната мощност. Примерно коп 6 input 300 output 1800, а при он оф-ката коп 2.5 output 3200:P
След 4-5 години ще ни го раздробят още, за да купуваме още по-икономични машини
Таблицата не дава КОП, а изходната мощност.
edi, дай на google translate - auto detect language и translate to BG "lämpökerroin" - превежда го "коефициент на топлинно на"
ето консумация в синьо и отдавана мощност в розово. Данните съвпадат с КОП таблицата (тая с червеното) - сравнявах ги вчера...
[img width=800 height=518]http://www.scanoffice.fi/uploads/images/vtt/Panasonic%202.png[/img]
Излиза, че тестовете, направени от производителя, са правени в едно идеално помешение с постоянна t 20 градуса, без тя да се влияе от външните условия и при зададени 30 градуса на дистанционното. Тия данни дето ги взех от сервизното от +5 до -10 външна показват как би се справила машинката в идеалните условия(20 градуса вътрешна) - когато климатикът е най-ефективен и все пак те топли. Защото, доколкото мога логично да си обясня графиките от повечето сервизни, с повишаване t вътре в помещението, капацитетът на климатика се понижава, а консумацията му расте. Тоест, ако вътре ти е 24 градуса, отоплителната мощност на климатика ще е по-малка, а ще консумира повече. Същевременно, когато в помещението е по-студено, климатикът е по-ефективен (тоест топли повече), а консумира по-малко. Това така ли е? Или аз грешно си обяснявам нещата? Питам за климатиците по принцип, като устройство на работа, без значение дали са инверторни или он оф машини.Първоначално публикувано от stanimir197_7
Докато тестовете на финландците показват какво се случва в реални полеви условия, вземат се предвид загубите на помещението с понижаване на външните t и т.н. Както се вижда на графиката на +5 +7 и тн не се ползва цялата мощност от 3.4 kW, ами доста малък процент от мощността на машината, защото времето е по-топло и загубите са по-малки. Колкото по-студено става навън, толкова повече топлинка е необходима. Това ме навежда на мисълта, че тези тестове не показват тоталния капацитет на машината, а нормалната и работа, каквато е необходима на ползвателя на климатика, като на по-студено време, естествено, се ползва и пълният й капацитет предполагам. Само че в описанието на теста не виждам да е посочено точно каква температура се е поддържала в помещението:
http://translate.google.com/translat...stiraportit%2F
Аз така ги разбирам нещата и така си обяснявам разликата в резултатите. Не знам дали съм прав.
Ама защо наспамихте така темата бе, другари?
Без съмнение цял свят върви в тая посока!Трябва да се вземат максимално енергоспестяващи мерки в строителството,а не да се търси мощно отопление.И между другото хората го правят отдавна.Така че е съвсем логично и всяко следващо поколение климатици на водещите производители да е ''орязано'' , ''скопено'' и пр.Първоначално публикувано от babati
+1Първоначално публикувано от Kasap
Напоследък в повечето теми стана мазало!
Здравейте, ще дублирам един пост от раздела за ШАРП, понеже вече е изън рамките на марката.
Търся климатик за 12м2 детска стая, 2 външни стени, ново строителство с изолация.
Почти се навих на SHARP AY/АЕ-XP9HR, срещу 1159лв. с монтаж,
но прегледах упътването, направи ми впечатление, че няма нощен режим и само са 3 степени на вентилатора.
Шарпа засега е аут заради вероятно по-шумното вътрешно тяло /за 12 кв. м. стая/ няма как да го проверя и няма еднозначен отговор във форума,
остават Panasonic CS/CU-E9MKE-3 1389.00 лв. с монтаж
http://www.climashop.bg/climatic/cat...l#.TvGmLtRzWdk
и Mitsubishi MSZ/MUZ-GE25VA 1099.00 лв. без монтаж
http://www.climashop.bg/climatic/cat...l#.TvmmQtRzWdk
кое е за предпочитане, като се има предвид, че не ме интересуват модерните джаджи като филтри, интелигентни очи, сензори и тн...
Важното да е тихо, да отопляват добре и да не вадят дефекти.
Значи Mitsubishi MSZ/MUZ-GE25VA... По-икономичен е, а топли колкото Панасоника по номинал. Има EEV, лесно се почиства, по-евтин е.
... 25-цата е с единичен топлообменик, 35-цата с двоен. Иначе не са лоши машини. Бих погледнал и KIT-NE-9MKE.