mimojef, предполагам не си наясно какви параметри имат тези машини? А относно хардуера в тях също...
Този пост е редактиран от mimojef; 02-07-19 в 10:39.
Аз съм монтирал машина с номинал 2.8 kW в 32 квадрата и го отнася помещението без проблеми. Само че, външното тяло е 48 kg. на мястото на 12-ка Панасоник...Така че, тези мисли ги забрави за тези машини...
Прав си Сашо.
Ще си редактирам мненията, за да не остане някой заблуде.
Така е. Видях в сервизно на 221сдр, че японците го дават до 23м2 при масивни конструкции.
Това в кръга на майтапа разбира се.
Реално го дават. 11м2 за масивни конструкции и 9м2 за къщи от пъздер.
Този пост е редактиран от mimojef; 02-07-19 в 11:43.
Добре де, без да претендирам за каквото и да е, просто от логическа гледна точка да питам. Щом най-малките модели са уж такива хали, защо въобще се произвеждат и то за японския пазар големите модели от серията на цитираните малки. То излиза по логика, че щом малките са за по 30-40м2., големите трябва да са за помещения с големина на работни халета или "прогимназии", както казваше дядо ми. Пък то в Япония нещо не са такива помещенията по големина.
Докторе,
Аз си гледам номиналите и по тях си оразмерявам машините. Реално, обаче, тези машини могат много повече от това, което препоръчват в документацията, за разлика от тук/БГ/, където е точно обратното. Все пак тези високи максимали дават много по големи възможности при отрицателни температури.
На практика те запазват номиналните си мощности и при -15/20С.
Докторе, големите са за големи помещения със стени от оризова хартия.
На практика няма смисъл такива машини да се слагат в Европейски жилища. Не, че не може. Просто няма смисъл да се дават толкова пари за такъв хардуер. Те и за това не се продават в Европа машини с такива параметри.(нови имам предвид)
Разликата в топлозагубите на едно "леко" изолирано европейско помещение 15м2 при (вътрешна 23 външна 7) и (вътрешна 23 външна -15) е макс. киловат.
За пример бункер 15м2 с 4 външни стени, без покрив и без изолация, с 12см.плоча, стени от тухла четворка с варо-циментова мазилка отвътре и отвън и паркет на пода,
Топлпзагуби при: 23 вътрешна и 7 външна ~ 2500w
Топлпзагуби при: 23 вътрешна и -15 външна ~ 5000w
Ако към уравнението прибавим, покрив + гипскартон на плочата нещата придобиват доооооста различен облик (в положителна насока).
Та за чии ми е да слагам машина с номинал 2,5 и максимал 6,1?
В Япония нещата стоят по друг начин. Там къщите са от слама и имат нужда от такива климатици.
Както казва tony34al машините си ги подбираме по номинал. Всеки да си први сметка какво ще топли и колко топло ще му трябва.
mimojef , по номинал се подбират естествено. Но са много тънкостите при японските с които ошамарват европейските, за да ти ги обяснявам. Нови японски се продават в България естествено.
И да ти обясня си много далеч от материята и няма да разбереш всичко.
Здравейте пак. Ако трябва да избирам между тези два климатика: DAIKIN R22JRXS (2009г) и DAIKIN AN25GRS (2006г), кой и защо да избера. И двата покриват квадратурата ми 22кв., но единият е за поне още 15кв. отгоре. Гледам, че нямат голяма разлика в номиналната консумация...
Този пост е редактиран от SPSt; 02-07-19 в 21:41.