Здравейте. Заел съм се с климатизиране на малка едноетажна къща в покрайнините на София. Прилагам скица на къщата по-долу. За сега няма изолация, но плана е догодина да има 10см външна. Дограмата и вратите са пвц. Тавана е висок 2.40м. Отдолу има мазе.
Вече имам инсталиран климатик на Тошиба Дайсекай в спалнята, сега се опитвам да избера климатик за малката кухничка, който ще има задача да отоплява също коридора и банята, доколкото е възможно. През деня вратата на спланята ще е отворена и Тошибата ще помага за коридора, но през нощта климатикът в кухнята ще трябва да се справя сам. Цели се около 18-20 градуса в коридора и кухнята, и не по-малко от 16 в банята тази зима, а след поставяне на изолация 2-3 градуса повече. Изискванията не са високи и затова гледам да се вместя в цена за климатик + монтаж до 1300лева.
На този етап обмислям 2 предложения: Hitachi RAK25ppa и Fujitsu ASYG09LMCA, и двата модела от 2013 година. При Фуджицото ме притеснява, че външното тяло тежи само 21кг и слуховете че е много шумно, а аз не искам да тормозя съседите. При Хитачи външното тяло е 29кг, но ме притеснява надеждността на китайските Хитачита и скъпите ремонти, за които чета във форума. Има и вариант да се спра на Hitachi RAK35ppa, но не знам доколко ефикасно ще работи в толкова малко помещение, особено след изолирането на външните стени. Попитах фирмата, която ми монтира климатика в спалнята за евтина Тошиба 10-ка в кухнята, но ми казаха че този модел е много орязан. Наистина, 3.2кв номинал при 3.5кв максимална мощност ми изглежда трагично..
Какво бихте ми препоръчали вие?
heating.jpg