Здравейте Мега,
Какви са +те на този климатик. Като шум как се държи - гледам в показанията пише 26 dB.
И каква е точно тази драма с дефроста на Дайкин - не съм специалист и от потребителска гледна точка как това би ме засегнало?
Здравейте Мега,
Какви са +те на този климатик. Като шум как се държи - гледам в показанията пише 26 dB.
И каква е точно тази драма с дефроста на Дайкин - не съм специалист и от потребителска гледна точка как това би ме засегнало?
Драмата с дефростите не засяга подовите машини.
При подовите проблема е с едно стържене при отваряне и затваряне на долната клапа.
Реално се появява само когато машината работи Он/Офф - сиреч когато навън е топличко.
Тогава може да я караш само на горна клапа, пък като застудее и машината работи нон-стоп си пускаш и двете клапи.
Има из форума чалъми как да се "оправи" проблема с долната клапа: ръчно отваряне, подрязване и т.н.
Здравейте,
В момента се оглеждам за втори климатик и съм се спрял на следните модели:
Hitachi RAS-2810LX -- 1120 лв.
Sanyo SAP-Y36H -- 1220 лв.
Sanyo SAP-E28BT6 -- 1220 лв.
Принципно съм добавил и следните:
Fujitsu AS-E28R -- 1060 лв.
Sharp AY-P28SC -- 1080 лв.
Sharp AY-R28TSY -- 1160 лв.
но и трите модела са с по-ниска мощност (3.6-3.8 kW) и реално не представляват подобрение спрямо климатика, който в момента ползвам, за да отоплявам хола -- Sharp AY-P25JSB, който е със същата мощност (3.6 kW). Доволен съм от него, ползвам го вече шеста година - икономичен, безшумен, държи на минусовите температури. Проблемът е, че от две години откакто сме в това ново жилище (квартира), холът, в който е монтиран, му идва по-голям -- 5,50 x 3,30 x 2,70 (45 куб. м.) -- и когато навън температурата падне под -20, го виждам, че се зори. Все пак той е 25-ца и по спецификация е предназначен за макс. 12-14 кв. м., а холът е 18 кв. м., като освен това е първи етаж с две външни стени, макар да са южна и западна и тухла.
Та, този Sharp ще ходи в спалнята (да разкарам конвекторната печка ADAX, нисък клас, която гълта ток като змей) и на негово място ще сложа един от горните модели.
Много ми се иска новият климатик да също да има йонизация -- прекарваме огромна част от времето си вкъщи, работим на компютри и за всичките тези години съм се убедил как йонизацията помага за освежаването на въздуха. Йонизация имат както двата Sharp-a, така и Fujitsu-то, но не мисля, че са удачен избор за ситуацията, в която се намирам.
Собственикът на магазина/фирмата препоръча Sanyo SAP-E28BT6. Не намирам никаква съществена информация за първите три климатика, освен резервни филтри или дистанционни и технически спецификации, които не могат да се изтеглят свободно. Мисля, че годините им на производство за 2003-2006, но не съм сигурен.
Трябва да отбележа, че собственикът на фирмата предложи още един климатик, който според него е още по-добър, но и цената му е "по-добра" -- Mitsubishi MSZ-Z28L. Разбрах, че клас "Z" на Mitsubishi e най-високият им и че машината наистина е "звяр", макар да е по-стара от всички останали - 2002 г. Струва 1300 лв, а аз трябва да добавя и още 100 лв. за размяната на местата на климатиците и това вече надхвърля бюджета ми.
Моля за мнения.
1300 лева за 10+ годишна машина никога не бих дал. Какви са тези цени?
цените няма да ги коментирам ... 45 кубика по 80 W = 3600 W по номинал, което си е идеално за оразмеряване . Вземи си машина за спалянта ще се климатизира целия апартамент така и няма да се зори толкова този .
От многото изчетена информация и бюджет от 1600-1800 лв. (някои от машините надминават тези цифри, но ако си заслуюава съм съгласен) за по-голямата стая 25кв.м. + 3кв.м. коридор се спрях на следните клими:
1. Toshiba Ras - B13N3KV2 серия Suzumi +
2. Toshiba RAS13SKVP2 Super Daiseikai 6
3. Panasonic CS-E12PKEW/CU
4. Sharp AY-XP12GHR
5. Fujitsu - 12LTC
Знам, че има и други модели, които са добър избор и се надявам да ми помогнете в избора от изброените или някой друг модел.
За по-малката стая все още разглеждам - там бюджета е около 1500. Така, че и за предлагайте смело!
Благодаря!
Ако можеш да си го позволиш избираи м/у 2 и 5
Споменах, че холът ми е на първи етаж, изолацията не е добра, а прозорците са с дограмата от 1978 г. и има сериозни загуби. Sharp-ът в момента вижда зор в най-студеното време, а той е 3,6 kW. Затова ми трябва по-голяма мощност. В идеалния случай с нова дограма, по-малко външни стени и етаж, различен от първия, сигурен съм, че 3,6 kW щяха да са перфектни. Когато купих Sharp-a през 2007 г. обитавахме среден апартамент на 3-ти етаж с остъклена тераса от 65 кв., отдолу съседите топлеха яко и климатикът отопляваше целия апартамент (всички врати стояха отворени) и само в най-лютия студ се налагаше да пускаме за кратко допълнителна печка. Уви, ситуацията сега е друга. Между спалнята и хола няма връзка и няма как двата климатика да си помагат.
За цените съм наясно... Ако се купуваше от София, Варна или Пловдив от директен вносител, щеше да бъде доста по-евтино, ама когато в града има само прекупвачи...
Драмата с дефростите засяга всички маймуни, които кълват на трици. Марката няма никакво значение. Колкото е по-леко външното тяло, а топлоотдаването по-голямо, толкова по-чести са дефростите. А ако ги няма, духа студено в стаята, докато тялото отвън е обвито с лед. Проста физика.
Може ли някой да каже- с какво йонизацията на климатик е повече от един йонизатор ?
Благодаря Кас...и аз така си мислех....Питам понеже, някой от колегите избират климатик според йонизацията....
Тези колеги не харесват миризмата на мухал лятно време от вътрешните тела на климатизаторите, затова си избират такива, с йонизатори. Ти не си ли от тях? :rolleyes: