Благодаря за съветите. Сигурно ще е един от преджлоените.
Да разбирам,че се пуши в помещението.Според мен най добре ще е Тошиба13-дайсейкай 6.Достатъчно мощ за споменатата квадратура,много степени на вентилатора,което автоматично води до несравним комфорт,и не без значение плазмения модул,които ще премахва миризмата от цигарите,и ще ви освежава въздуха.Имам го,не са предположения.
Напълно подкрепям Митко, но смятам че оглед на помещението ще е от полза в избора на правилен модел.
Колкото до класацията публикувана в по горен пост - не мисля, че е актуална и вярна. Особено в нашата държавица...
Този пост е редактиран от Aleksandars; 11-10-13 в 08:51.
Тези общи класации са си само за наслада на производители и рекламиращи.Всичко зависи от класа машина, която ще си вземеш.Високия клас на 3-а група например не може да се сравни с ниския клас на 1-а група.
@st.ivanov, ако Fujitsu LTC ти идва скъпо може да се насочиш към Sharp XP12GHR за 1500/1600лв., а във форума един колега го продава за 1000лв., но е без гаранция. Други варианти са Panasonic E12NKE или E12MKE. Поразгледах няколко сайта, все още се намират и то на цени, които са по джоба ти.
Тъй като си Пловдив, трети вариант е @Aleksandars или @ceco.bojkov.
Успех!
Колеги, искам да закупя климатик за следното помещение: 17,5кв.м хол с преходна врата към кухня 9кв.м. Преди време бях питал за хола, но с добавянето на кухнята мисля климатика на който се бях спрял Дайсекай6 10ка няма се справя. Дайсекай6 13ка ми идва скъп 2400лв. можете ли да ми предложите друг климатик който да си заслужава? Какво мислите за Панасоник KIT-E12PKE за 1700лв. и фирмата от линка климамаркет? Има ли други климатици които да си заслужават в класа до 2к лева 12ки? Благодаря! едит:За NKE серията прочетох лоши отзиви относно шума и дефростите? Дали и PKE ще се държи така?
Този пост е редактиран от Zygot; 11-10-13 в 11:49.
И с кой параметър/и панасоника е "по-добър?(по-мощен) в режим отопление от тошиба супер дайсекай 10-ка?
Този пост е редактиран от pilot; 11-10-13 в 14:19.
Здравейте,
Имам нужда от съвет за закупуване на климатици. По-конкретно за две стаи с обеми, съответно 30м3 и 34м3. И двете имат обща външна стена със североизточно изложение /на същата са дограмите/, панел без външна изолация, за сега. По-голямото помещение има изолация на тавана. Проблемът е, че е възможен монтаж на външните тела единствено под дограмата на едното помещение. Съседното е кухня с усвоена тераса, чиято стена е изградена с 10 см итонг и не е премахната металната конструкция на парапета, който е вграден в зидарията.Струва ми се прекалено тънка, опасявам се от вибрации и обслужването на външното тяло ще бъде затруднено въпреки, че апартамента е на втория етаж. Предпочитам мултисплит, защото не ми се иска стената да бъде осеяна с климатици. Естествено, ако не е добър вариант бих направил компромис с двете външни тела.Може вътрешните тела да бъдат подови. Климатиците ще се използват само за отопление. Апартамента е изцяло вътрешен, сградата е топлофицирана, но инсталацията е еднотръбна,което създава проблеми с отоплението, конкретно при мен, и от няколко години е изключено напълно в моя апартамент, а отделно около осемдесет процента от останалите апартаменти са частично или напълно изключени.
Ако мултисплита не е добър вариант, имам и друго решение, за което също бих искал съвет.
Имам Fujitsu 09LCC, с което отоплявам другите две стаи, които са преходни, с обем 84м3. Зимата поддържам 23 градуса в помещението в, което е климатика, а с отворената врата към съседната стая в нея е 21 градуса. Помещението е спалня и категорично не желая вътре климатик.Мислех за евентуална подмяна на този климатик с Nokria14 или 18, а пък той да се монтира в по голямата от двете стаи - 34м3, за които е по горното ми питане. Изложението на стаите с климатика е югозападно. Външните стени на всички стаи предстои да бъдат изолирани с 10 см изолация, таваните също.
Извинявам се за прекалено дългият пост и предварително благодаря за съветите.
Аз ли нещо не разбрах, ама да питам все пак. Значи с Фуджи 09LCC oтопляваш 84м3, на около 22С средна температура?
И ако сложиш изолация 10см., за какъв дявол ти е тая Нокрия? Тия двете помещения, за които търсиш машини, с какво ги отопляваш сега, щото имам чувството, че и 7ци ще са им много. Най добре е да си викнеш фирмата, която ще монтира, на оглед и след това да решаваш. Можеш да драснеш едно ЛС на Mega. Tой е от София.
Предполагам, че имаш добри и много топлещи съседи.
Аз не случайно написах, че сградата е топлофицирана и въпреки големият брой изключени радиатори , сградата се отоплява. Ако обаче продължат изключванията, тъй като сметките са доста нереални, може да се стигне до изключване на абонатната. Тогава няма да ми е възможно да се отоплявам, както досега.Тези две стаи почти не се обитават.Не се отопляват с нищо,радиаторите във всички стаи са демонтирани. Живеем само двама души. Панел без централно отопление е много трудно отопляем. От съседите около мен само единият апартамент е с парно. Мога и да не слагам външна изолация при това положение, само вътре на таваните.Случаят е особен затова търся повече мнения от компетентни хора.
Този пост е редактиран от k_nikolov; 11-10-13 в 16:41.
В крайна сметка се спрях на следните предложения:
1. ME MSZ-SF35VE - офертата е 1669 лева с монтаж и 3г. гаранция
2. Toshiba RAS - B13N3KV2-E - офертата е 1600 лева с монтаж и 2г. гаранция
3. Fujitsy ASYG 12LMCA - 1450 лева с монтаж и 3г. гаранция
Кой модел бихте избрали?
От посочените модели Toshiba RAS - B13N3KV2-E . Новото старо Suzumi . Относно надежността на климатиците и класацията им няма нищо общо с истината ... Класацията трябва да е по модел, а не по марка ...