Вчера бяхме в магазина и ни казаха, че имат.
Вчера бяхме в магазина и ни казаха, че имат.
Е, явно за един ден са го изяли
- - - - - - - - - -
От толкова главоблъсканица и избор между RAS10PKVP-E/RAS10PAVP-E Super Daisekai 5 и Mitsubishi Elektric MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VE, ще избера най-накрая Митцубиши. Гледам и чета и разбирам, че и двете машини са добри, макар че това с ниския минимум при Тошиба още не мога да разбера какво предимство дава. Разбрах, че Мишо също е икономичен, ще си върши работата и най-вече, че е тих. Сигурно и Тошо е икономичен, но всеки казва, че няма да е фрапантна разликата между двата. Най-вероятно разликата е в продължителността на живота на двете машини. А и нямам информация кой с колко му пада капацитета при минус 15гр. Надявам се да съм направила правилния избор.
DEKS,
Трудна работа, защото 1000-1100лв машина директно те праща в най ниския клас машини от утвърдените на пазара марки. Това са реално машини, които биха стрували не повече от 500лв, ако не носеха популярните си имена. Аз не бих дал и един лев за такава машина, предпочитам да давам пари за техника, а не за търговска марка.
По добре нещо втора употреба, като за 1200-1300лв с монтажа можеш да намериш доста прилична машина за 40м3 дневна. Мисли рационално, а не емоционално.
Този пост е редактиран от tony34al; 08-11-13 в 09:25.
Климатик Панасоник KIT-RE12PKE-3, но по-добре вземи този:
Климатик Панасоник KIT-XE9NKE-3 нищо, че е 9ка
Здравейте,
След дълги години отопление на духалки реших да сложа по един климатик в две от стаите. Целта е малко да паднат сметките за ток.
Ще съм благодарен ако дадете някакви предложения , защото аз гледах гледах , но те са толкова много модели ,че си нямам идея кой е добър и кой не ( да не говорим, че наименованията на моделите при климатиците са абсурдни за следене :D ).
Задачата е малко сложна тъй като бюджета е ограничен.
1ви етаж от двуетажна къща без изолация , тухла , със стара дървена дограма .
Отгоре и отдолу никой не топли.
Стаите са малки и в двете се спи :
4.35м х 2.9м (12.65кв.м ,33куб.м) , 2.6м височина , две външни стени и 1 прозорец 2.5м2
3.1м х 3.6м (11 кв.м , 29куб.м ) , 2.6м височина , две външни стени и 1 прозорец 2.5м2
Местоположението е в покрайнините на София - Витоша ( обикновенно е -2-3 градуса отколко в София ).
До сега използвахме по 1 духалка 2kW във всяка стая. По-миналата зима с тях си беше кучи студ , миналата горе долу смогнаха.
Предимно ще се ползват за отопление , лятото е хладно тъй че надали ще ги включваме.
Бюджета е 1100лв на стая ( 2200 общо) с монтажа , максимум.
Аз си харесах ей тоя Шарп , главно защото е с 5 години гаранция и безплатен монтаж.
Климатик Sharp AY/AE-X09PSR
Предложете моля ви някакви адекватни модели.
Догодина се предвижда и дограма+изолация , но за тази зима няма да има.
Hitachi RAK-25PPA/RAS-25WPA Summit 2013
Здравейте,
Добре дошли във форума!
Като за начало се запознайте с правилата на форума, за да не останете неприятно изненадани от последващите наказания наложени от администраторите на форума.
Този пост е редактиран от FearMe; 09-11-13 в 02:05.
Това Хитачи не е върха а и може да се намери на доста по ниска цена от тази.
Този пост е редактиран от Aleksandars; 08-11-13 в 20:24.
razmataz, да не те разочаровам, но...
Добре си се ориентирал към климатици, но щом с 2 KW в стая се зъзнали, то значи ви трябват поне 3 КW отопление на стая, което е ключително много загуби. Най-добрия вариянт за теб ще е да направиш изолация на таваните и външните стени на 2-те стаи, и тогава да се ориентираш към качествена 9-ка за едната стая, а за другата - когато съберете пари, понеже, при тея топлозагуби и с Хитачитата, които предложиха, и с Шарпа, който си харесал /както разбирам - според бюджета/, ще стоите пак на студено! Минал съм по тоя път, и ми е пределно ясно! Най-тънко и с най-голям ефект става с вътрешна изолация /3-4 см фибран и шпакловка/. Климатици втора употреба обикновено са с малки мощности, за изолирани помещения, където ти е и основният проблем!
Другият вариянт е да се ориентираш към друг вид отопление - например пелети, може да разгледаш другата част на форума! Това съобразно местоположението на къщата, и нямате задължителна нужда от охлаждане.
Добър ден на всички!
Кой от следните инверторни климатици да избера за помещението от снимката по-горе?:rolleyes:
Ще се ползва само за отопление.
Sharp-ay-x12psr
Toshiba-ras137skv-e5
Panasonic-cs-re12nkx
Fujitsu-General-ashg12llc
Fujitsu-General-ashg09lmca
Бюджета за закупуване и монтаж е 1300лв. Идеята е да държи и върши прилично работата, за която е сложен до -15°C, да не прави чести "дефрости", да отдава около 4KW отопление номинално и да харчи до 1,1 KW номинално.
В съседната стая (по-долу на снимката) закупих и ми монтираха преди месец Fujitsu-asyg12lmca. Той също може да подпомага за отопление през студените дни (около и под 0°C). Т.е. вратата между двете помещения ще се отваря.
Моля, не ми препоръчвайте безбожно скъпи нови клими за 2500+лв. или японски к2у стари машини за по 1500+лв.
едва ли някоя от тези машини ще отговори на изискванията ви особено при -15 помислете за кредит енергийна ефективност ще увеличите сумата ви с около 20% иначе на 99% съм сигурен че при -15 ще трябва да им се помага с друг ел.уред