Ето това ще ти свърши работа General-Fujitsu, AWHZ14LBC Nocria , има много написано за него ако ти е любопитно може да разчетеш ...
Ето това ще ти свърши работа General-Fujitsu, AWHZ14LBC Nocria , има много написано за него ако ти е любопитно може да разчетеш ...
Малко леко встрани, но все пак ОСНОВНО при избора на климатик ми е следния въпрос:
Защо в последните 3-4 години COP/EER коефициентите вместо да се увеличават/подобряват, то се наблюдава обратното - намаляване/влошаване - на енергийната ефективност? Като пример Хитачи, МЕ, МХИ, че и Тошиба. Като избирах Панасоника собственика на магазина ми говори за някакви Европейски норми за размера/габаритите на климатичните тела - и даде като пример LMCA. Има ли такива работи изобщо или ме е забавлявал
Интересно е че SCOP и SEER обаче не са толкова зле. Например МЕ SF25 има SCOP 4.4 на фона на COP 4,1, или пък обратното при МH 25ZJX-S COP 5,26 и SCOP 4.26. Прави ми впечатление че моделите под 1000 лв са с SCOP 3,4 масово, при не лош COP 3,8-4. COP-a за мен не е добър показател щото е само при номинал, около него не е ясно какво става. Най вероятно затова японските машини си имаха отпреди APF.
С размерите по-скоро те е забавлявал. Не бих казал, че се наблюдава някакво особено намаляване на коефициентите, по-скоро така изглежда, защото изискванията за меренето им стават все по-сурови.
Относно SF серията на МЕ, техните SCOP и SEER не са мерени при адекватните температури, при които са ги измерили другите марки, затова този боклук има едва ли не по-добри параметри на енергийна ефективност от дайсейкай...
Хич не гледам СКОП и СЕЕР.Вече бях споменал мисля, че за мен новите коефициенти са по-скоро за объркване на потребителя.
Здравейте! Вече писах в друга тема, но и тук да попитам, защото не разбирам от климатици, макар да имам два на Mitsubishi MSZ-GE25VA и тъй като те вече са спрени от производство, се чудя какво да избера за родителите ми. Става въпрос за 48 куб стая с топлоизолация, нова дограма и стая- спалня от 30куб, също изолирана. Изложението е юг-запад в район с много мъгли в София, на 7 етаж от общо 8 етажа. Стаите са една друга, дели ги една стена през малко антре 1,5кв.м. Първо си мислех по една 25-ца във всяка стая от SF серията на Mitsubishi, после се огледах в другата им серия - FH и след 100 страници, изчетени в този форум вече съвсем не знам какво трябва да се избере. Възможно ли е въобще един климатик в по-голямата стая, който при отворени врати леко да затопля и спалнята? Сякаш не ми се струва реално, едва ли топлия въздух може да "вземе завоя" през малкото антре! Нали? А спалнята ще се ползва изключително само за спане. После ми хрумна идеята,че може да е сплит система, ако използвам правилния термин?-едно външно и 2 вътрешни тела. Някакви идеи? Приемам всякакви идеи. Знам, че тук е мястото, където ще получа правилния отговор. Благодаря предварително!
PS. Много хора във форума хвалят Fujitsu. Дайте съвет! Бюджет - 2500лв.
- - - - - - - - - -
Още един въпрос - сплит системата от едно външно и две вътрешни тела еднакво ли потребява ток, колкото и два отделни климатика или? Извинявам се ако въпроса ми е тъп! Чета и чета.. и гледам,че сплит система никой не предлага, когато хората искат мнение за повече от едно помещение. Когато слагаха моите климатици, фирмата ми предложи сплит, но аз я отказах, поради това, че ако нещо стане с външното тяло- спират и двата климатика. В сегашния случай е по-важно отоплението на едната основна стая, която е 48куб, а спалнята да е леко затоплена, колкото да се спи в нея. Не по-малко важни са и сметките за ток и в двата случая, все пак става въпрос за хора-пенсионери.
Помогнете ми в избора на климатик. Трябва да бъде 12-ка за 20 кв.м стая и до 1600 лв.
Спрял съм се на тези два модела:
1. Mitsubishi MSZ SF35VE ИНВЕРТОРЕН климатик, стенен тип, Mitsubishi, MSZ - SF35VE
2. Fujutsu 12LMCA ИНВЕРТОРЕН климатик, стенен тип, FUJITSU, ASYG-12LMCA
Предварително благодаря за помощта
От тези двата бих избрал FUJITSU ASYG-12LMCA , но ако имаш бюджет около 1600 лв погледни този Инверторен климатик Fujitsu ASYG12LUCA/AOYG12LUC , този http://*********/productv/5950/invert...ae-x12ghr.html или този Panasonic CS/CU-E12NKE-3
- - - - - - - - - -
От мен : http://megaelectronics.bg/klimatici/...shg09lmca.html за малката стая 30куб.м и http://megaelectronics.bg/klimatici/...-ashg12lm.html за тези 48 куб.м . Мултисплита е хубава система , но да не дава господ да ти се посере външното посред зима
Този пост е редактиран от mirandi; 05-11-13 в 21:46.
mirandi, благодаря ти! А FH серията би ли ми я препоръчал? Днес идваха от фирмата за оглед и ми препоръчаха 25цата от FH на Mitsubishi за голямата стая или 35цата от SF серията.Да, знам, че са различни и копове.. мопове и всичко. А за малката стая ми казаха,че дори и при отворени врати пак ще завърта въздуха, все пак е за спане само стаята. А за Fujitsu ми казаха, че са добри, но само тези над 2000, а до 2000лв външните тела в нашия район замръзвали зимата.
- - - - - - - - - -
Господеее, ша се гръмна...Мятам се да чета сега за Fujitsu...
Маи не са ти казали правилно марките че зимата проблеми с обледяването има Мицубишито а не Фуджицуто имаше тема със снимки на разкривени Мицубишита от леда.
По хубав процент взимат от Мицубишито . Колегата ме изпревари .
Верно ли? В процента е проблема?! Господее...Защото аз имам два на Мицубиши, но сме нямали проблеми с обледяване..Е съвсем ша се гръмна
- - - - - - - - - -
И сега кое е по-добро -Фуджицу ASYG09LTCA или 25FH на Мицубиши? Виждам коповете, но другите разлики ей богу не са ми понятни.
ltca също е добър вариант и Toshiba Super Daiseikai 6 не е за изхвърляне
Ако фуджицуто имаше плазма филтър бих купил него, след като няма (както е сега)-мицубиши илектрик.
Има модели МИлектрик които "дадоха" фира- GE и GC серията през зимите на 2007/2008 и 2011/2012г. Има теми по въпроса, поради това са и "притесненията" на търговци, монтажници и техници.
Градът в който беше станала "злополуката" с МИ беше Русе.Не бих се учудил и във Видин и други градове по поречието на Дунав да е имало случаи, но от този град никой техник/търговец не пише във форума.