Защо този COP Ви е все в очите?! Защо мислите, че този параметър е гаранция, че машината е много добра? COP не опрледеля качеството на даден модел.
Кой точно Панасоник да е по-добър от D14EX3 ? Разликата между Panasonic CS-RE12PKE и Panasonic CS-E12PKE е много голяма. Първият е китайски Панасоник, гарантиращ отопление от -5 градуса, нагоре. той не е по-добър от споменатото Хитачи. Вторият е малайзийски и гарантира отопление от -15 градуса, нагоре. Той е по-добър от хитачито.
Видеообзор HITACHI Inverter RAS-10EH3 - YouTube
dodo_pv, отново бързаш да се изказваш неподготвен...Обърни внимание кой модел панасоник съм показал...Panasonic CS-RE12PKE~CU-RE12PKE-3 Хайде сега си отвори каталога на панасоник и виж дали този модел е до -5°С външна температура?!
Той може и да е до -15, но външното му тяло е 26 kg срещу 35 за Хитачи. Scroll срещу роторен компресор, пак в полза на Хитачи. ЕТРВ срещу капилярка, пак за Хитачи. А, и COP бил в полза на Хитачи! Панасоник-а е консервена кутия в сравнение с D14EX3!
Работен диапазон охлаждане, °C -10°C ÷ +43°C Работен диапазон отопление, °C -15°C ÷ +24°C
той работи до -15 и до -20 ще работи въпроса е колко ще топли ..
И пак - та с кое Panasonic CS-RE12PKE~CU-RE12PKE-3 превъзхожда D14EX3? Ако е с комфорт, то е субективно, ако е с нещо друго - кажете. Моето вече старо 25YH5 - със скрол компресор, работи МНОГО по меко от новичкия Шарп 9GHR, който е много по-мощен в хладилната част, но е с роторен компресор. Та пък и дефростите на D14EX3 са поизчистени, и т.нар. ненужни дефрости на моменти са много кратки.
За температурите на работа - преди като вземах 25YH5 - Техномаркет бяха копирани неговите данни на другите, които бяха до -10, а YH5, който ТМ не продаваха - си е до -15 и лъжеха с неговите данни и КОПове - инфо от сайта на Хитачи.
Това хитачи не е със скроул, а с двуцилиндров роторен компресор. Не съм сигурен за панасоника дали е със същия. Хитачито е с по-тежко външно тяло и би трябвало да топли повече. Из интернетпространството, обаче, има оплаквания от това хитачи.
Здравейте съфорумци
Предстои ми закупуване на 3 броя климатици и моля за съвет, кой от изброените два модела ще ми препоръчате. Обърнах се към две фирми, които направиха съответно оглед и сега съм пред дилемата какво да избера. Климатиците ще се ползват основно за отопление през зимата.
1. Toshiba RAS-10PKVP/PAVP-E Daisekai5
2. Mitsubishi MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VE.
Благодаря предварително!
Купи си по един от двата, като мицубишито го сложиш в помещението с по-големи топлинни загуби. Третият климатизатор си го купи догодина, на база лични предпочитания и комфорт.
Здравейте,
Имам определен бюджет от 3000 лв. за закупуване на два климатика и монтажът им. Желая да участвам и в програмата за енергийна ефективност REECL.
Климатиците ще се използват основно за отопление - през лятото температурата е достатъчно ниска. Отоплителният сезон обаче следва да е по - голям (имам си и изнежена девойка хубавица или тя си ме има) - приблизително от октомври до април (включително). Плюс минус един месец в зависимост от годината.
Помещенията за отопление:
Спалня 12 кв х 2.5 м = 30 куб
Хол 16 кв х 2.5 м = 40 куб
Коридор 5.27 кв х 2.5 м = 13.175 куб
Общо хол и коридор 21,27 кв = 53.175 куб - отопляват се общо и не са разделени по никакъв начин
Има Преходен коридор 1.02 кв = 2.55 куб - свързва основния коридор и хола със спалнята. Хола и спалнята делят една стена и съответно се намират една до друга.
Общата квадратура на апартамента е 60.
Апартамента се намира на първия етаж. Има подова изолация 30 см, пвц дограма в спалнята и двойна дървена дограма в хола - изолирана идеално. Блокът е построен през 90 - те години и е тухлен. Всички съседи около мен се отопляват. Външната стена е прикрита от терасите на апартаментите от втори етаж, като играят ролята на козирка. Апартаментът се намира в София, срещу него има обособен двор и друга кооперация съответно няма ветрове и течения. Изолацията на пода е 30 см, защото има и подово отопление, съответно това обяснява, защо височината на таваните е 2.5 метра.
Трябват ми два климатика съответно за хол и преходен коридор /53.17 кубика/ и за спалнята /30 кубика/.
Основните кандидати са:
Мицубиши - MSZ SF 25VE/MUZ SF 25VE и MSZ SF 35VE/MUZ SF 35VE
Дайкин - FTX 25JV/RX 25JV и FTX 35JV/RX 35JV може и сериите Siesta
Хитачи - RAK 25PPA/RAC25WPA и RAK 35PPA/RAC35WPA
Много ми харесаха и предложенията на Фуджи от серията RSG/ROG LEC -, но не съм сигурен дали покриват изискванията на програма REECL, защото нямат данни за сезонните COP и EER.
Основните параметри, за които желая Вашето мнение, освен за посочените модели и за други такива са: надеждност, икономичност, способност за адекватно отопление при посочените параметри и необходимите SCOOP>4 И SEER>5.6 по данни на REECL.org. (Не съм чел задълбочено документацията там и не зная дали изискванията са задължителни за одобрение.)
Ще Ви бъда благодарен ако ми дадете обективни мнения и препоръки относно кандидатстването по програмата както и всякакви други съвети и разбира се други предложения за климатици.
Поздрави.
Panasonic CS-E09PKEW/CU-09PKE и Panasonic CS-E12PKEW/CU-12PKE - топ климатик в средния клас, хубави параметри, има и йонизатор.