Хитачито не ми е познато като модел, но от тоя SF25 по-голяма тесла няма. Бих предложил Panasonic RE9QKE.
NA
NA
Хитачито не ми е познато като модел, но от тоя SF25 по-голяма тесла няма. Бих предложил Panasonic RE9QKE.
Здравейте колеги.Нуждая се спешно, от компетентен съвет, затова направо към въпроса.
Преди дни ми изгърмя единия от климатиците (Хайер HSU-22HV03/R2) - лош късмет, кабелите захранващи компресора, се прежулили в една медна тръба,дали на късо и компресора изгърмя.Ремонта излиза около 700лв. и не си заслужава да се прави, та затова търся негов заместник.
Помещението е салон от заведение, към 80кв.м. ,около 240 куб.м. и до момента освен въпросния Хайер, използвам една доста стара конвнционална и непозната /но уникална 24-ка/ на Мидея, и една 18-ка на Кулстар.
Като заместник на гръмналия климатик ,съм се спрял на два конкретни модела машини и ще съм благодарен на съвет коя да избера от тях, коя е по-дурако устойчива и от коя да очаквам по-малко изненади и дефекти.
1. ASHG-18 LFCA... на Фуджицу
2. MSZ-SF 50 VE.... на Мицубиши
И още един лаишки въпрос, въпреки че знам ,че тези машини са сметнати но:
Първата има по-голямо вътрешно тяло /което ме устройва/, но значително по-малко външно - само 41кг./това да ме притеснява ли/, докато втората е с прекалено малко вътрешно тяло /предполагам, че по-малкия вентилатор ще дава по-малък обмен и най-вече, по-лошо разпределение на въздушния поток и това не ми допада/ и доста прилично външно с цели 55 кг. - та правилни ли са ми съмненията,за малкото външно тяло на единия и за въздушния поток на другия.
Ще се радвам, ако някой има наблюдение върху въпросните модели и сподели как се държат, че до края на седмицата трябва да взема решение.
Малко вътрешно тяло е кофти, особено за 18-ка. Анализът ти е правилен. Малко външно тяло също е кофти. Инверторен климатик за заведение не е най-добрия избор, но, щом имаш още два конвенционални, които бичат постоянно може да се вземе и инвертор. Корав конвенционален климатик е: AQ18TSBN, а корав инвертор AR18HSFNCWKNEU
Благодаря за бързото включване, но ако може малко разяснение за това горното- за инвертора ,макар че и аз съм чувал нещо подобно?
Може би се има в предвид, че постоянно се отварят и затварят вратите ли и от там се обезсмисля евентуална икономия от инвертора, или нещо друго?
И едно уточнение - спрях се на инверторен, защото в по-студеното време по-малко ще дефроства и ако се случи в един момент, другите два едновременно да дефростват, инверторния да не позволява да се получава голяма температурна разлика.
Може и да не съм прав, но така си го представях, а и въпроса за по-голяма икономия на ел.ток от инвертора, не беше водеща в случая.
Ако бъркам, ме поправете- няма да се разсърдя, а пък и всяка информация е добре дошла, да науча нещо ново.
Инвертора в такива помещения не работи добре точно поради честата промяна на температурата, породена от отварянето на вратите. Това го кара постоянно да си мени оборотите нагоре-надолу, а най-често остава да работи на максимум, което го износва по-бързо и породява възможност за изгаряне на инверторната платка, особено в режим охлаждане, когато навън е жега и тя не се охлажда достатъчно добре. Натоварващо е и за компресора. С три климатика в това конкретно помещение не виждам особен проблем един от тях да е инверторен, тъй като другите два ще работят постоянно на пълна и мощност и ще му позволяват "да си почива" на по-ниски обороти от време на време. Обикновено когато слагаме инверторен климатик в магазин или заведение, гледаме неговата номинална мощност да е равна или малко над максималния товар очакван от това помещение, за да предпазим машината. Иначе след време когато тя се скапе клиентът се разочарова много. Икономиите в такова помещение така или иначе са химера.
Даа..., както си и мислех първоначално - за заведение е конвенционален, което е = на по-малко главоболия.
Въпросния Хайер, 8 години работи като куче, дори лятото при температури навън над 30 градуса, на отворена врата, при включени 2 хладилника, кафе и бирена машини, сам успяваше да държи в салона около 24-25 градуса / колкото и да не е за вярване/.Естествено, при по-големи жеги, се затваряха вратите и се пускаха и другите климатици.
Всички горе споменати климатици са с компресори на Тошиба /уникално-дурако устойчиви/, та се замислям дали да не се насоча направо към конвенционална Тошиба , въпреки , че идва по-скъпа от подобните като параметри Фуджису и Мицубиши и въпреки предложените по-нагоре Самсунг.
Самсунга може наистина да са хубави /вярвам ти - още повече и щом монтирате и имаш наблюдение/, но като цяло тази марка не ми е на сърце и я избягвам.
Ако можеш да намериш конвенционална тошиба и то с такава мощност дерзай. Ако не, горещо препоръчвам конвенционалния самсунг. Твоите условия са тежки за климатиците както стана дума, а този е с 5 години гаранция на компресора.
Все още има и конвенционални машини на Mitsubishi Heavy. Много са корави и зимата са добри, дори са в промоция в момента. Сложихме няколко, масивни тела и тиха работа.
Ще поразгледам и за тях.
Утре чакам оферта за конвенционална 24-ка на Фуджицу / защото няма 18-ка /, както и евентуално също 24-ка Нокрия , за която обещават да ми направят неустоима цена, та ще видим и ще пиша.
- - - - - - - - - -
Малко развитие около моята дилема, с реални оферти.
-Mitsubishi Heavy-SRK/SRC 56 HE-S /цена с вкл.монтаж - 1700 лв./
-Mitsubishi Heavy-SRK/SRC 63 HE-S /цена с вкл.монтаж - 2050 лв./
/мисля, че са прилични предложения/.
И трети вариант, току що ми отправиха оферта за 1700лв.+200лв.монтаж, за 24-ка на Тошиба, но не разбрах точния модел /дали има друг освен RAS-24 GKHP-ES3/?
На хартия Тошибата е с най-лоши параметри, обаче дали е така на практика нямам идея.
Та затова ,ще ви бъда много благодарен да коментирате и да ме насочите към един от тези три модела.
Този пост е редактиран от emicha1; 26-11-14 в 19:13.
Колеги ударете едно рамо че моя комшия на село иска да си вземе нещо от тези тук които са на промоция дне си утре:
Technomarket Bulgaria
може без монтаж, за стая 3,5/4,5 метра добре е изолирана. Аз бих го насочил към някоя 12-ка но нека каже и някой врял е нещата. Мерси.
То добре, ама не се отваря.Иначе при тези условия всяка 9-ка или 25-ица трябва се справи.Гледай да е най-тихата машина.
PANASONIC CS-XE9PKE/CU-E9PKE от техномаркет за 999лв /без монтаж/ заслужава ли си? Стаята е 10квадрата, изолирана.