Първоначално публикувано от
hektorruse На есен ще си имам ученик вкъщи и ще хубаво да отоплявам поне една стая постоянно (в момента съм с локално парно и през деня няма да има кой да го пали).
Къща в Русе на два етажа - аз съм на първия. Външна изолация 8 см. Дограмата е дървена със стъклопакет и външни ролетни щори (щорите много пазят и зиме и лете).
Стаята е:
- юг - 3м. 8см. външна изолация, прозорец 1.2*1.5;
- изток - 4м. към тераса без изолация, прозорец 1.2*2 (предвижда се да увелича стаята като взема 3 кв.м.(3/1) от терасата - тогава ще сложа и добра изолация);
- север 3м. към кухня и коридор;
- запад 4м. към стълбище с 4см. вътрешна изолация,
- височина на стаята 2.40,
- окачен таван с гипсокартон и 5 см. минерална вата,
- пода е с паркет върху поне 10см. сгурия
- общо 12 кв.м. / 29 куб./м. (след увеличението ще е 15 кв.м / 36 куб/м.).
Смятам че като увелича стаята няма да ми се увеличат загубите при отопление даже напротив (поради изолацията която ще сложа).
За сега съм се спрял два климатика (ASHG09LUCA и ASHG09LMCA) и като че ли не виждам кой знае какви разлики в показанията които да си заслужават 300 лева.
а и 1500 лв. без монтажа като че ли ще ми дойдат множко. смятам да ползвам и кредит за енергийна ефективност.
Мислите ли че тези 9-ки ще се справят - никога не съм се топлил с климатик, но като гледам показателите си мисля че са таман като за тази стая?
Отворен съм за предложения и за други модели/марки стига да не са над 1500 лв.