Едва ли Алекси се заяжда! Лятото при 20 гр. ще ти изпадат пломбите. Ако обърнеш температурите за лято-зима ще е по-нормално.
NA
NA
Едва ли Алекси се заяжда! Лятото при 20 гр. ще ти изпадат пломбите. Ако обърнеш температурите за лято-зима ще е по-нормално.
Както писах и по-горе - абсолютно съм убеден, че Haier-a ми в момента не успява да стигне 23-4 зимно време. Най-вероятно заради това се и заблуждавам![]()
Това, че ти си ги настройвал на толкова, не значи че са ги правили толкова. Я си купи един прост термометър, направи му сверка/калибриране с точен такъв и си мери да си наясно
П.С. Интерсервиз, май нещо са праснали квито снимки им дойде на Шарпа за външното тяло и дистанционното. Вътрешното си е такова, изглежда като сив самолети супер добре насочва струята
Здрасти на всички,
Наскоро се преместих да живея в къща близнак в кв. Симеоново, София. Аз живея само на 1вия етаж от къщата, а на горе е брат ми. На север е залепена другата половина, близнака. В момента сме на газ, но като гледам сметките не мисля, че ще ми е особено евтино да се отоплям на нея и затова мисля да сложа 2 климатика, които ще се ползват най-вече за отопление през имата и чат пат лятото.
Етажът ми представлява 3 отделни стаи: спалня, хол и кухня (няма преходни стаи). Общата квадратура е ~58 квадрата. Външната изолация е около цялата къща и е 5 см. Има дограма, която е с нормален стъклопакет, други детайли не мога да дам в момента. Изложенията на стаите са юг/изток и юг/запад. Идеята ми е следната:
Хол - ~16 квадрата (40куб.) да сложа единия климатик, с който да стоплям хола и евентуално да отварям вратата към коридора да отива малко топлина натам.
Спалня - ~12 квадрата (30куб.) да сложа втория климатик, с който да стоплям спалнята и също така да отварям вратата към коридора.
Кухня - ~8-10 квадрата, не помня в момента точно (20-25куб.).
В момента не знам колко време ще държа отворени вратите към коридора, но да приемем че са постоянно отворени и климатиците работят постоянно. Мисля, че има възможност климатиците да се монтират на стените срещу вратите и в двете стаи. Предполагам, че това би помогнало да се завърти топлия въздух до коридора. Като цяло ми се иска с 2та климатика да отоплям навсякъде. Иска ми се да държа температура от рода на 21-23 градуса зимата, а лятото ... я пускам я не.
Бюджета, който съм приготвил е около 2000лв на климатик. След доста четене и търсене се ориентирах към марка Митсубиши електрик. Ето линк:
http://climacom.com/files/documents/..._za_site_1.pdf
Насочил съм се към серията зубадан - MUZ-FH25VEHZ (външно тяло) и SZ-FH25VE(вътрешно тяло).
Мислите, ли че за тези пари това е най-доброто или едно от най-доброто, което може да се закупи?
Много ми харесва, това че са дали, че машините не си променят работата/параметрите до -15 градуса. Също така ниски нива на шум.
Също така като размер тези 9ки би трябвало да са достатачни да затоплят помещенията и да имам презапасяване?
Благодаря Ви предварително!
Виж темата за https://forum.setcombg.com/%D0%BA%D0...tml#post665406 където вече 2-ри собственик не е достатъчно доволен от типа на работа на машината в помещения с големи топлозагуби. Според мен се насочи към MHI, пак в този ценови клас /до 2000 с монтажа/. Другите марки също предлагат хубави машини, но и хубавото струва пари /повечко - над 2000 с монтажа/
П.С. Машините които ползвам аз, са в клас до 1600 лв с монтажа и си имат някой и друг кусур, но за парите си са перфектни. Това в случай, че не ти се дават по 2К лв за брой![]()
Не ти препоръчвам зубадан, ако си решил да е тази серия вземи обикновения... Нито ценовата разлика е оправдана, нито машината е толкова по-добра...
Няма безпроблемни машини. Ще се наложи някакъв компромис с нещо. Бюджетът е добър, така че компромисът няма да е голям (труден). Най-проблемна е спалнята, защото е малка и трудно ще се намери подходяща тиха машина на 230V.
dodo, как е 9РКЕ сега в минусовите температури? Няма ли да е добре в спалнята? Пък за хола да е 12РКЕ на човека и ще икономиса някоя пара. Тошиба-джиите да предложат нещо добро, аз там не ги разбирам![]()
Според мен 2бр. Fujitsu AS-WxxB ще се справят в тези помещения. За да се изберат подходящите мощности (22-ки или 28-ци) е добре да се направи оглед на място.
цените на W отскоро са с по 150-200 лв нагоре обаче![]()
9PKE при мен работи в 60-кубиково таванско помещение и е пушка на отопление. При обем 30 кубика и по-високи външни температури си мисля, че ще работи On-Off, тъй като минимумът му е 310W (електрически). Според мен, трябва да си потърси седмица. 12РКЕ в голямата стая със сигурност няма да има проблеми, но при него липсва плазмен филтър, който е важен през грипните сезони и при наличие на малки деца. Йонизаторът му е слаб. Както писах, ще се наложи компромис с нещичко. Аз не бих заложил на една и съща марка или модел, ако трябва да се купуват няколко машини. Писал съм защо.
Този пост е редактиран от dodo_pv; 26-01-14 в 18:53.
Така , колега sandokan4e на пръв поглед се вижда ,че не достигаат ватове в твоят замисъл.
Аз бих се опитал да дам бегли насоки непретендирайки за изчерпателност ,но съм пък клиент с реални впечатления.
Та.. би ли казал по кой критерии изчисли мощностите за да се впишеш в цената.
Искам да поясня ,че съм далеч от идеята да се заяждаме..
За разлика от колегите които ще дадат предложения аз не съм търговец.. а клиент прозрял кое работи и как...
Та.. поради факта ,че не излизат ватовете тръгваме по спиралата на недоволният клиент.Разбираме .че те притиска бюджета ,ама инак магията няма да стане.. понеже по твойте сметки инсталиранат мощност излиза .. 2 машини по 3.2 kw номинал мощност = 6.4 kw .Викаш ще греем и коридора.. той колко е идея нямамае. 1-ва предпоставка за запас!
Моята сметка сочи 7650 W или 7.6 kw. За да се изясни защо.. пишем ,че с 85 W на кубик решаваме проблемните ситуации с липсата на мощност при критичните моменти ,а те са доста.
За да подкрепим това твърдение даваме личен пример. От 6 различни машини които имам инсталирани в различни обекти , 7 та която е първата ми тошиба не отговаря на мощностните показатели ,а именно изискването да се падат поне 85 W на кубичен метър обем.При нея се падат 65 W.
В резултат , при мъгли и мокро студено време, дефроства по-често с една дума се мъчи повече.
Останалите машини Тошиби, Фуджитсу, Митсубиши Хеви мулти сплит (2 тела).. се подиграват с лошото време.
Данни справка от днес.. температура -9 денем, сега сигурно е -10- -11.. снеговалеж и лека мъгла.
Всички работят барбар със скрежа си ! духат си топло и поддържат зададената температура.
Относно желанието ти за температурен диапазон 21-23 аз бих се спрял на 21.. 22-23 градуса да е в помещението е голяма мъка освен ако не си предвидил змей. Гледайки бюджета неще да е змей.
Вземи си хубав термометър сложи вкъщи за да придобиеш представа кое ти е комфортно .Ще се изненадаш с колко градуса грешиш.
Колкото до споменатата машина .. имаше постове ,дори аз съм питал.. колко е Зубадан.. ми не е .Май само малка част от елементите имат вземки.. истинския зубадан е як змей и е друга бира..на друга цена.
Разчупи избора с машините, може и да не са еднакви важното е да са обосновани и със запас.
Това ,че машина запазва работоспособност при -15 далеч не означава ,че не се променя поведението и..рекламаааа... не разчитай на това.
Връщаме се към запаса от мощност.
Сега си направи домашното, пресметни всичко наново с 85 W и разгледай и другите марки. Тошиба Дайсейкай 6 изчислена правилно се базика със студа. А като се укроти не се чува. Това е валидно и за другите машини.Разтоварени машини работят тихо !!!
Дано съм бил полезен.Затова е и форума![]()
Аз имам същата къща, изолация и конфигурация, като описаната в горния пост. Изразходва около 50W/кубик при -12°С. Стане ли по-топло вън... В едната стая съм с преизчислена машина (с голям запас), което се отразява негативно на комфорта. Поддържам до 22°С зимата и до 25°С през лятото (щото съм стиснааат).
Благодаря за отзивите!
Symptom, мнението, което си дал по никакъв начин не го възприемам като закачане или заяждане.
Относно коридора, тъй като сега не съм в София не мога да го измеря и да кажа точно колко е, но по спомен ми се върти някъде около 3-4 квадрата за коридора, банята - ~4квадрата.
Относно мощностите, първо не съм пресмятал аз лично нищо, понеже не знаех кое,как,защо и т.н., до сега не съм си има работа с такива неща. До този извод съм след като бях в един магазин в Стара Загора за климатици. Хората продават МЕ и отидох да чуя мнението им. Сега ще се пресметна ориентировачно.
Ако оставим настрана тези неща, като марка и надежност за тези пари към какво бихте ме насочили?
Имам едни приятели, които отскоро имат Митсубиши на Хеви Индъстрис, ако не се лъжа модела е SRK / SRC 25 ZJX-S. Тъй като им е нов и не мога да си направя някакви впечатления до този момент.
Говорих с различни хора и като цяло ми казаха че климатиците на Митсубиши, по скоро Електрик, са доста стабилни и сигурни.
Също така не е ли COP коефициента, който е доста важен и трябва да се гледа, тъй като той дава представа за консумирана/отвадана мощност?
ЕДИТ:
Следвайки дадения съвет сметнах следното:
Hol - 16 , 40 kub. = 3400W , 3,4kW
Spalnq - 12 , 30 kub. = 2550W, 2,5kW
Kuhnq - 10, 25 kub. = 2125W, 2,1kW
Koridor - 4, 10 kub = 850, 0,8kW
Banq - 4 , 10 kub = 850, 0,8kW
Сумарно излиза ~9,6kW, но тъй като би могло да бъде трудно на топлината да стигне до кухнята, не съм сигурен сметката дали трябва да е точно такава. Може би, би било по правилно ако се вземат предвид хола, спалнята и коридора.
dodo_pv, би ли могъл да дадеш няколко примерни машини, които смяташ, че биха ми вършили добра работа? Какъв компромис би могло да се направи?
Този пост е редактиран от sandokan4e; 26-01-14 в 20:14.